Quantcast
Channel: Ny Husgrund-arkiv - Husgrunder.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 101

Gjuta platta till växthus

$
0
0

Gjuta platta till växthus

Att ha en bra grund till ett växthus är lika viktigt som för alla andra byggprojekt, speciellt om du planerat att bygga ett växthus utav glas. Det går att göra en avancerat arbete eller ett mer enkelt, det beror helt enkelt på dina behov och vad du planerat med bygget.

Pris för att bygga grund till ett växthus

Se vår kalkylator här för att räkna på en platta på mark för ett växthus.


		
Beräkna ungefärlig kostnad

Mer om kostnader för en betongplatta till ett växthus

En grund till växthus väljer många att göra själv. Här finner du priser på grunder generellt på ingående material mm => läs mer här.

Växthus bygger många själv

Idag försöker alltfler ge sig på mindre projekt själva. Ett av dessa projekt är just växthus.

Växthusets grund

Ett tips att tänka på innan man börjar med bygga grunden för växthuset är att fundera på hur man tänkt använda det, vilken storlek/modell vill man ha, vilken temperatur växthuset ska hålla samt funderingar kring isoleringen och vad tjänar man på det? Innan bygget är det också viktigt med en planering och en ungefärlig ritning över växthuset.

Idag används ett växthus inte enbart för att odla, för många är det också en plats för att umgås och koppla av, ta en kopp kaffe och bara njuta. Därför är det extra viktigt att innan byggandet tänka på hur just du ska använda växthuset.

Gjuta platta till växthus

När man bygger grunden till ett växthus kan man använda sig utav antingen en hel gjuten platta, lecablock eller gjutna plintar.
Det första man börjar med är att gräva bort matjorden, man kan exempelvis använda sig utav en grävskopa. Hur mycket du ska gräva ur beror helt enkelt på hur marken ser ut. Har du tänkt dig ett litet mindre växthus behöver du dock inte gräva så djupt. När du har grävt bort tillräckligt med matjord är det dags att fylla på med makadam och samma sak gäller här, hur mycket makadam man ska använda är individuellt. När du har fyllt på tillräckligt med makadam ska du lägga på en fiberduk ovanpå det. Du bör tänka på att spara ca 20 cm till antingen stenmjöl eller grus. Ovanpå makadamen ska du göra en betongsula som ska vara cirka 15 cm hög och 40 cm bred och i denna ska du placera armeringsjärn för att förstärka gjutnings och murningsarbeten.

Så här går det till att gjuta en platta för växthus

Här berättar vi hur du ska göra för få en fin och stabil grund till växthuset.

  • Det första du ska göra är att gräva bort matjorden där grunden och växthuset ska placeras. I det här steget kan det vara bra att hyra in en mindre grävskopa beroende på växthusets storlek.
  • I nästa steg kan du lägga ut en markduk (också kallat fiberduk och geotextilier) för att det dränerande materialet (se nedan punkt) inte ska blanda sig med lera. Om du kommer ha mer än 10 cm makadam, behövs oftast inte markduk.
  • När du har grävt bort tillräcklig mycket matjord och lagt ut eventuell markduk ska du fylla på med makadam. Makadam är grovt krossad sten som genom sin grova storlek inte suger åt sig vatten speciellt mycket. Därför blir inte makadam känslig för frost och tjäle. Tjäle innebär att vatten i marken fryser till is, vilket gör att volymen på vattnet (nu i formen av is) ökar och kan få marken där isen bildats att skada ovanliggande konstruktioner.
  • Även om makadamens form och grova storlek gör att stenen låser sig väldigt effektivt bör du packa den ordentligt med en padda så att den låser sig och blir riktigt stabil.
  • Sedan ska du lägga ut kantelementen i vilka du placerar ut armeringsjärn som gör konstruktionen stabil genom att öka betongens draghållfasthet. Betong som inte har armerats har låg draghållfasthet. På bilden nedan kan du se de olika komponenterna.
  • Innanför kantelementen placerar du ut cellplast. Cellplast är isolerande och ser till att värme inte försvinner från växthuset ner i marken, och att kyla från marken inte kommer in i växthuset. Cellplast passar bra för växthus som ska ha golvvärme och värmas med luft-vattenvärmepump eller bergvärme. Den normala tjockleken cellplast för en villa är 300 mm. Växthus som ska användas som orangeri kan med fördel isoleras med cellplast och planeras för golvvärme.
  • Sedan ska du gjuta själva betongplattan. Antingen blandar du betongen själv eller så tar du in en betongbil. Det kan lätt bli stora mängder betong som ska blandas beroende på hur stort ditt växthus ska bli, så räkna noga på hur mycket du behöver. Ju mer betong desto mer lönsamt med betongbil. Betongen ska sedan portioneras ut över cellplast och eventuell golvvärme.
  • Om du vill lägga ett annat golv inne i växthuset kan du göra detta genom att antingen lägga golvet direkt på betongplattan eller låta en stötdämpande filt läggas emellan betong och det nya golvet (som kan vara singel t.ex.).

Krypgrunder för växthus

Det finns flera fördelar med att lägga en krypgrund för växthus

  • Krypgrunder är enkla i sin montering
  • Krypgrunder möjliggör att man har plan mark inne i växthuset om man inte önskar en isolerad betongplatta
  • Krypgrunder kan fås isolerade om man använder isolerade krypgrundselement

Läs mer här om att bygga ditt växthus med en krypgrund.

Mura grund till växthus med lecablock

Vill du ha en riktig stadig grund är ett lecablock ett bra alternativ. Den bygger man över ca 50 cm över marknivån. Har du planerat att ha el och vatten i växthuset bör du nu passa på att lägga plaströr. Om du ska ha en isolerad grund ska du isolera golvet med hjälp utav skivor av cellplats. Ovanpå isoleringen ska du lägga en glasfiberplatta och på den sätts marktegel i sättsand. För att sänka uppvärmningskostnaderna bör du även markisolera.
Nästa steg är att gräva ner plintarna ca 60-80 cm och detta görs för att man ska kunna undvika förskjutningar under vintertid. Därefter ska fyllas på med stenmjöl eller gruset, det väljer du själv.
Nu ska du montera ihop sockeln och placera nedgjutningsjärnen i hålen och sedan gjuta plintarna. Det är viktigt att tänka på att man får en så slät yta som möjligt, var därför extra noggrann med att jämna ut och uppmärksam på om det behövs fyllas på med ytterliggare stenmjöl/grus.
Vill du spara en massa pengar gör du rätt i att bygga ett växthus själv, för oavsett hur stort växthus du än väljer att bygga kommer det att vara billigare än om du skulle anlita exempelvis en byggfirma.

Inlägget Gjuta platta till växthus dök först upp på .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 101

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>