Vi får många frågor om vad det kostar att grundlägga med platta på mark där man värmer upp huset med vattenburen golvvärme. Speciellt efterfrågar man vad kostnaden är för vattenburen golvvärme per kvm/m2.
Vattenburen golvvärme för ingjutning i betongplattan
Vattenburen golvvärme är relativt komplext och behöver tänkas igenom noga när man ska gjuta en husgrund med vattenburen golvvärme. Artikeln är under uppbyggnad så tveka inte att höra av dig om du har några frågor om vattenburen golvvärme. Denna artikel försöker behandla alla specialfall kring just ingjutning av vattenburen golvvärme för dessa olika fall.
- nya villor
- garage
- tillbyggnader
- uterum
- bjälklag
Skapa rätt förutsättningar för golvvärme


Efterfrågan på vattenburen golvvärme ökar ständigt då alltfler byter ut sina element och elbaserade och oljebaserade uppvärmningslösningar mot bergvärme, luftvatten och frånluftsvärmelösningar. Där finns det en naturlig koppling att använda vattenbaserade system för att värma upp huset.
Idag väljer många att bygga ett nyss hus med platta på mark tillsammans med golvvärme som man oftast gjuter in i värmeslingorna i själva betongen. I nyproduktion har vattenburen golvvärme dominerat i många år och anledningen har berott på en rad olika orsaker. Det kan exempelvis handla om att golvvärme medför låga installationskostnader, låga bygghöjder och för att det är ett system som är enkelt, smidigt och effektivt att hantera.
Som nämnts gjuts värmeslingorna in i betongen och isoleringen som finns under betongen brukar vara mellan ca 200 – 300 mm. Ibland kan det även handla om ett system där man istället lägger värmeslingorna ovanpå betongplattan, så kallad flytande golvvärme. Detta är en konstruktion som länge använts och som framförallt många i flerbostadshus med betongbjälklag föredrar att använda. Att välja flytande golv som konstruktion är också vanligt i redan befintliga hus där golvvärme önskas.
När lönar det sig att gjuta in vattenburen golvvärme kontra andra lösningar
Det finns flera frågor som är viktiga att ställa till sig själv om vattenburen golvvärme. Dessa styr också valet av värmelösning.
- Vilket uppvärmningssystem har ni valt? Fjärrvärme, någon form av värmepump eller elpatron.
- Hur stort yta ska värmas upp
- Vid utbyggnader, garage eller liknande så får man anpassa utbyggnadens uppvärmning till värmelösning.en för huset man bygger ut. Ligger tillbyggnaden eller garaget tillräckligt nära för att klara av att mata uppvärmning till tillbyggnaden eller garaget. Eller behövs en separat uppvärmning.
Fördelar med golvvärme
Golvvärmen har även många andra fördelar såsom:
- Osynlig golvvärme – Vill man ha ett golvvärmesystem behöver man inte tänka på att det behövs plats. Detta eftersom att det är ett system som inte kräver plats och som därmed är osynligt eftersom att golvvärmen ”göms” under golvet.
- Medför förenklad städning – Som ovan nämnt, slipper man element och andra rör om man väljer att anlägga golvvärme. Detta innebär i sin tur en förenklad städning då det inte finns särskilt mycket som samlar damm. Med golvvärme torkar dessutom golvet mycket snabbare.
- Torrt golv – En ytterligare fördel är att golvvärme håller golvet torrt och därmed slipper man olika typer av ohyra såsom exempelvis kvalster och andra oönskade organismer.
Om man har en grund med golvvärme är det viktigt att värmemotståndet under värmeslingan är stort, det vill säga att man har en tjock isolering, och att värmemotståndet ovanför själva värmeslingan är litet. Detta innebär alltså att man bör undvika att lägga material med stor värmeisolerande förmåga ovanför slingan.
Vilka är komponenterna i ett materialpaket med vattenburen golvvärme
Det som ingår i ett materialpaket för husgrunder är oftast
- golvvärmerör
- fästmärlor
- rörhållarskena
- rörhullingar
- golvvärmefördelare
- värmetermostater
Till detta kommer allehanda tillval som man kan välja till (shuntar, värmepannor, värmeväxlare, matarrör mm).
Vad som ingår varierar mycket beroende på märke och återförsäljaren.
Hur går det till att gjuta in vattenburen golvvärme
Offerter från grundleverantörer eller rörläggare
Ta in pris på ett materialpaket för vattenburen golvvärme. Detta kan du göra antingen via en grundleverantör eller en rörläggare.
Skaffa en anpassad golvvärmeritning
När du beställer materialet gör leverantören en golvvärmeritning utifrån husets planritning.
Lägg ut golvvärmerören på grundisoleringen
När man gjuter en platta på mark med vattenburen golvvärme så applicerar man golvvärmerören direkt på cellplasten ovanpå med fästmärlor, rörhållarskena och rörhullingar. Avståndet mellan golvvärmerören är viktigt att få till. Se till att du följer golvvärmeritningarna.
Applicera armering och gjut plattan
När golvvärmen väl placerats ut kan du placera ut armeringsnäten och sedan gjuta plattan.
Vattenburen golvvärme och speciella förutsättningar
Vid fönster som går ner till golvet
När man har fönster som går ner nära golvet eller har skjutdörrar etc så får man ofta en zon som är mer utsatt.
För att motverka detta kan man lägga golvvärmerören med mindre mellanrum intill fönstren.
Vattenburen golvvärme vid tillbyggnader
För de som ska bygga till kommer ofta frågan om hur man ska göra med uppvärmningen. Man vill normalt koppla på sig på det befintliga systemet. Och idag har många vattenburen golvvärme och vill då koppla på detta även för tillbyggnaden.
Vattenburen golvvärme vid garage
Hur ligger garaget i förhållande till huset och husets uppvärmningssystem spelar stor roll för hur detta projekt ska utföras.
Vattenburen golvvärme vid uterum
När man vill ha vattenburen golvvärme i ett uterum är det bra att tillsätta glykol i slangen för att inte golvvärmesystemet ska förfrysa.
Varför vattenburen golvvärme
En av anledningarna att vattenburen golvvärme är så populärt är att den är ger den bästa komforten
Vattenburen golvvärme är enkelt att lägga och golvvärmerören i systemen idag är gjorda med mycket enkla rör. Golvvärmerören läggs ut enligt ritningar som ska följa med i golvvärmeleveransen.
De ledande golvvärmesystemen idag är så kallade lågtemperaturssystem. Det gör att vattnet i golvvärmerören kan värmas upp med de idag så vanliga och energisnåla värmepumpssystemen som är som mest effektiva vid låga framledningstemperaturer.
Hur mycket bygger vattenburen golvvärme
Om man gjuter in vattenburen golvvärme i betongplattan vid grundläggning av nya hus eller tillbyggnader så bygger inte golvvärmen något extra på höjden. Med 10 cm betongplatta som används för nya villor så ryms golvvärmen gott och väl utan att man behöver extra höjd i betongen.
Hur ser ansvarsområdet ut om den vattenburna golvvärmen läcker efter att plattan är gjuten
Detta är en klassiker och ett av de områden vid gjutning av din betongplatta där vi rekommenderar dig att föra nogranna anteckningar. Så här måste man göra för att klargöra ansvarsområden när man gjuter en betongplatta.
- provtrycka golvvärmen innan betongplattan gjuts med protokoll. Ansvarig: Rörmokare gärna tillsammans med kvalitetsansvarig
- provtrycka golvvärmen efter gjutning med protokoll. Ansvarig: Rörmokare med kvalitetsansvarig
Gör man detta får man flera fördelar. Dels hittar man 95% av de eventuella fel som uppstår. Dessa hittas och åtgärdas. mycket enkelt innan plattan gjutits.
En potentiell källa till problem kan vara innerväggarnas förankring i betongplattan. Dessa föranleder att snickaren ibland borrar ner betongskruv i plattan för att fästa syllarna. Om man då förankrat golvvärmen i armeringen istället för på rörskenor så kan golvvärmen ligga farligt nära att bli penetrerade av dessa skruvar. Vi rekommenderar därför att du använder golvvärmesystem som inte najar fast golvvärmerören i armeringen utan fäster rören i rörhållarskenor istället. Dessa skenor fästs i grundisoleringen och fixerar golvvärmerören med cc 91 mm från betongytan. Då ska det till mycket grov skruv för att fästa innerväggarnas syllar för att det ska vara någon risk.
Ett annat bra sätt att undvika ovanstående problem är att rita upp den vattenburna golvvärmen utifrån rumsindelningen. Om den som lägger golvvärmen då följer dessa ritningar ska inga rör finnas direkt under några innerväggar.
Tillbehör till vattenburna golvvärmesystem
- Matarrör,även kallat rör i rör. Matarrören används för att ta vatten från värmekällan (ofta en värmepump) och leda den till golvvärmefördelaren.
- Shunt. Shunt kallas också för shuntgrupp och behövs när du har två olika system som går på olika temperaturer och ska kopplas ihop.Exempel när shunt behövs är när du har vattenradiatorer som är ett högvärmesystem som ska kopplas ihop med vattenburen golvvärme som är ett lågtempererat system.
- Minishunt. En minishunt kan användas vid mindre ytor.
- Termostat. För att din vattenburna golvvärme ska verka på ett sätt så du når en förinställd inomhustemperatur så behöver du termostater.
- Elpatron. När man vill ha varmt även när det ordinarie värmesystemet slagit av till exempel på sommaren.
- Fördelarskåp. Det finns både utanpåliggande fördelarskåp och infällda skåp. Gör att du snyggt kan gömma undan golvvärmefördelaren.
Olika typer av golvvärme
När det kommer till golvvärme finns det två huvudsakliga typer att välja mellan.
- Elburen golvvärme
- Vattenburen golvvärme
Vattenburen golvvärme

När man monterar vattenburen golvvärme i material som inte leder värme särskilt bra, kan golvet bli ojämnt varmt. För att kunna minska dessa temperaturskillnader rekommenderas att man monterar in fördelningsplåtar som kan sprida värmen bättre genom slingorna i golvet. Med fördelningsplåtar kan värmen även spridas till andra delar av husgrunden som har lite sämre isolering, exempelvis kantbalkarna och detta i sin tur medför att värmeförlusterna kan öka.
Läs mer om vattenburen golvvärme.
Elburen golvvärme

Man brukar säga att det elektriska golvvärmesystemet är ett fullvärmesystem och detta beror på att man inte behöver andra kompletterande värmekällor i det rum där man vill installera golvvärmesystemet. Många väljer att konvertera till elektrisk golvvärme vid exempelvis renoveringar eller tillbyggnader och jämfört med övriga värmesystem som kan kräva något större ingrepp, ses den elektriska golvvärmen som enkel, snabb, billig och med en isolerad installation. Dessutom installeras elgolvvärme ytligt, vilket ger ett snabbt och effektivt system eftersom att luften i det rummet snabbt blir varmt.
Gräva ur källare och lägga golvvärme
Precis som övriga utrymmen i ett hus kan man också välja golvvärme i källaren och då kan man välja mellan el- och vattenburen golvvärme. Som ovan nämnts i denna artikel kan man vid val av det vattenburna systemet välja olika typer av värmekällor såsom exempelvis solvärme eller bergvärme.
Läs mer om att gräva ur källaren här.
Gräva ur golv i huset (betongplatta) och lägga golvvärme

Läs mer om att isolera en oisolerad betongplatta här.
Golvvärme på träbjälklag
Att ha vattenburen golvvärme i nedanstående fall behöver särbehandlas då man inte gjuter in golvvärmen i betong.
- på övervåningar
- på träbjälklag
- i krypgrunder
Golvvärme kan man lägga i träbjälklag, men man bör tänka på att man får en jämn yttemperatur och hög komfort för att värmen på ett effektivt sätt ska kunna spridas över hela golvytan.
Ingjutning av vattenburen golvvärme på bjälklagskonstruktioner
Om man har en krypgrundskonstruktion så kan man med fördel använda vattenburen golvvärme.
Detta system är att jämföra med den man lägger i en betongplatta när man bygger nytt.
Läs mer om det här.
Kostnaden för att installera golvvärmen

Kostnaden för att installera golvvärmen beror givetvis på storleken på en betongplatta. Momentet att installera den vattenburna golvvärmen består framförallt i att lägga ut golvvärmerören/golvvärmeslangen på distanser ovanpå grundisoleringen. Men det ingår moment av att också koppla in fördelaren, shuntar och få ihop husets slutliga golvvärmelösning.
Vem utför installationen:
Normalt utförs installationen av grundläggaren men ofta lägger grundbyggaren ut detta till en rörmokare.
På en timme hinner man lägga ett antal kvadratmeter rör. Men räkna på 5 kvadratmeter i timmen så täcker du in rördragningar, tyda golvvärmeritningen, inkoppling i shuntar mm.
Kostnaden för att provtrycka golvvärmen

Provtryckningen av den vattenburna golvvärmen har idag blivit en viktig del i hela grundläggningen. Anledningen att det blivit viktigare är att kommunen börjat blanda sig i processen. En av de allvarligaste felen som skulle kunna uppstå i grundläggningen är att man misslyckas med installationen av den vattenburna golvvärmen. Det ska dock sägas att det är mycket ovanligt att problem uppstår i detta skede.
Provtryckningen är viktig att genomföra i två steg. Anledningen att provtryckningen sker i 2 steg är givetvis att
kunna hitta eventuella fel innan betongplattan gjutits. Således utförs steg 1 innan man gjutit betongplattan. Om man hittar fel i installationen av golvvärmen så brukar man oftast hitta det här.
Steg 2 görs efter att betongplattan har gjutits. Om man kan bör man vänta till exempelvis syllen satts på plats eftersom man i samband med detta ibland använder infästningar som skulle kunna orsaka problem. Nu ska golvvärmen ligga på ett sånt djup i plattan att detta inte ska kunna ske men det är ändå viktigt att utesluta problemet med att eventuell infästning av stålsyll eller regling för innerväggar skulle kunna orsaka att infästningen gjort hål i den vattenburna golvvärmen.
Att göra detta moment tar 2-4 timmar i två omgångar beroende på komplexiteten i arbetet.
Var hittar du vattenburen golvvärme till bäst pris

Vill man ha golvvärmen installerad i samband med en större renovering så kan man oftast få ett bra pris på olika produkter genom att man får pris på ett komplett golvvärmepaket.
Vår erfarenhet är att om du tar in pris själv från exempelvis Tjällden som är grundleverantör så kan du jämföra med det inbakade priset som din rörmokare bakar in i sitt pris.
Frågor om golvvärme
Här har jag samlat de frågor och svar jag fått om golvvärme.
- Vattenburen golvvärme på Erge bjälklag?
- Rostar golvvärmesystemet
- Vattenburen golvvärme pris
- Fäste av värmerör i finspackel
- 40 kvadrat golvvärme i garaget komplett
- Placering av vattenburen golvvärme i betongplattan
- Golvvärme på betongplatta, är det okej?
- Golvvärme på gjuten oisolerad platta
- Vattenburen golvvärme källare 60-talshus
- Hur tjock betongplatta
Inlägget Pris på vattenburen golvvärme – kostnad per m2 för ingående delar som shunt mm dök först upp på .