Idag är det fler och fler husägare som väljer att bygga till sitt hus. Precis som när man ska bygga ett nytt hus så är det en förutsättning att man lägger en grund för sin tillbyggnad. Valet av husgrundsleverantör och typ av husgrund kan därmed ske på samma premisser som för byggandet av en normal villagrund. Det som skiljer en tillbyggnad från en gjuten villagrund är flerfaldig. Denna artikel hanterar de fall där du vill gjuta en betongplatta som lösning för din tillbyggnad. Tillbyggnader har också ofta ingen färdig konstruktion då det är så anpassat till just din tillbyggnad. Det gör att du bör fokusera på konstruktion av tillbyggnaden tidigt så du inte får strul med det senare. Missa inte heller vår kalkylator nedan.
Kostnaden för en tillbyggnad varierar kraftigt, det gäller även grunden

Vi kommer utveckla en platta på mark kalkylator som ännu mer tar in i beräkningen hur komplex en husgrund till en tillbyggnad kan vara. Tills dess , använd vår generella kalkylator här ovan.
Fokusera på konstruktionen tidigt

Betongplatta för tillbyggnaden – ett bra val

Men alla kan inte bygga till med en betongplatta helt rakt upp och ner. Det kan behövas rejäla anpassningar på plats.
Viktigt att betongplattan för tillbyggnaden inte vilar på befintliga huset
När du ska bygga till är det viktigt att din husgrund för tillbyggnaden bär lasterna från tillbyggnaden utan att lasta på ytterligare laster mot det befintliga huset. Gör man inte det kan påverkan bli stor på det befintliga huset.
Gjuta platta mot befintlig grund
När man gjuter en betongplatta mot en befintlig grund så finns det ett antal intressanta frågeställningar
- ska du ha plattan i samma nivå som den befintliga husets grundsockel
- behöver du ha någon kantbalk mot den befintliga grunden
- hur fäster du den nya grunden i den befintliga grunden
Höga socklar – hur få plattan i samma höjd som den befintliga sockeln

Min partner Tjällden AB har tagit fram grundlösningar som anpassar sig väl till grunder till höga sockelhöjder. På bilden kan man se att grundelementet ersatts av en ”väggliknande balk” som faktiskt är bättre isolerad än vanliga grundelement normalt är.
Läs mer om höga betongplatta för tillbyggnader till hus med höga socklar här hos Tjällden AB.
Här finns frågor och svar om kantbalk intill befintligt hus.Är tillbyggnaden bygglovspliktig
Alla tillbyggnader är inte bygglovspliktiga. Enligt attefallsreglerna så får du bygga till 15 kvm utan bygglov.
Dränerande material under tillbyggnaden

Läs mer om grundläggningsdjupet som behövs för din betongplatta i vår huvudartikel för betongplatta.
Här finns frågor och svar om dränerande material för betongplatta för tillbyggnader.
Det behövs normalt inte en kantbalk mot den befintliga grunden
När det kommer till kantbalken så beror det mycket på om du har en bärande vägg precis vid tillbyggnadens övergång till tillbyggnaden. Detta är relativt ovanligt. Man kan ta upp lasterna i den nya tillbyggnadens kantbalk för ytterväggarna samt den befintliga väggen som man bygger för.
Detta leder till att man för tillbyggnader inte behöver kantelement mot det befintliga husets vägg. Så har man en tillbyggnad om 3×5 meter och har en tillbyggnad som sticker ut 3 meter och löper 5 meter längs det befintliga huset så behövs bara 3+3+5 meter kantbalk/kantelement.
Här finns frågor och svar om kantbalk intill befintligt hus.
Hur fäster du den nya grunden i den befintliga grunden – en rörelsefog
När du bygger tillbyggnaden till ett hus så är det viktigt att man tänker igenom så att huset och tillbyggnaden inte ”sitter ihop”. Detta kan leda till sprickbildningar och sättningar. Speciellt om din grund HÄNGER PÅ det befintliga huset. Därför ska du ha en mjukfog som läggs mellan huset och tillbyggnaden.
Här har vi samlat frågor och svar om tillbyggnader rörande rörelsefog.
Extra viktigt vid tillbyggnad med betongplatta intill hus med källare
Att en grund inte får hänga på det befintliga huset gäller även för tillbyggnader intill hus med källare.
Det blir då risk för ett ökat tryck på källarväggen. Det beror lite på kvaliten på väggen ifall det blir någon risk att den trycks in. Vill man lägga in en säkerhet mot att inte trycka in väggen så kan man byta ut jord mot cellplast några extra dm på sträckan som är mot det befintliga huset. Så istället för att lägga 300 mm cellplast där kan du lägga t ex 600 mm cellplast på en bredd om cirka 1000 mm. Då ersätter du jord som har en vikt på ca 1800 kg/m3 med cellplast som har en vikt på 30 kg/m3. Betong väger 2400 kg/m3. Så lägger du 200 mm cellplast extra har du kompenserat för betongplattan. (lite grovt räknat). Det blir lite som en kompensationsgrundläggning.
Pris för att bygga grund till din utbyggnad
Här kan du se ett prisexempel för byggmaterialet för att gjuta en betongplatta för villor. En tillbyggnad skiljer sig inte avsevärt annat än i antal kvadratmeter. Speciellt om det är en enkel betongplatta på mark. Är det en tillbyggnad i sutteräng kan det skilja sig mycket.
Tjockleken på min platta
En betongplatta för en tillbyggnad gjuts normalt med en tjocklek på 10 cm. Det är samma som för en normal platta på mark. Då gjuter man in armering och eventuell vattenburen golvvärme betongplattan.
Här är relaterade frågor till tjocklek på betongplatta för din tillbyggnad.
Hur bygger man platta på mark

Se hur man bygger en gjuten platta på mark. De flesta stegen i denna artikel gäller även för tillbyggnader.
Mängden kantelement för tillbyggnaden mindre än omkretsen av tillbyggnaden
Intill byggnaden behövs normalt inga kantelement. Det gör att det inte behövs lika många kantelement som för en normal grund. Dvs omkretsen på tillbyggnaden behöver inte normalt vara synonymt med antal meter kantelement. Undantaget är om det hamnar bärande delar av tillbyggnaden precis intill huset. Då kan man behöva en kantbalk även intill det befintliga huset.
När uppstår rasrisk vid tillbyggnad
Rasrisk uppstår om du gräver ner under befintliga byggnadens betongsula. Om man har en källare är således risken betydligt mindre om man anlägger en betongplatta i markhöjd.
Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden
När man ska gjuta en betongplatta väljer många att gjuta in golvvärme i tillbyggnaden. Då kan det behövas köpas till olika tillval för att möjliggöra golvvärmen i tillbyggnaden så att man kan koppla på eventuell befintlig golvvärme.
Här är relaterade frågor till golvvärme i tillbyggnad.
Hur drar man in golvvärmen in i tillbyggnaden från det befintliga huset – olika scenarios

När man ska dra in golvvärme i tillbyggnaden uppstår frågan hur man ska göra detta rent praktiskt. Det är inte säkert att golvvärmen kan enkelt dras in i tillbyggnaden då tillbyggnaden kan vara placerad på ett ogynnsamt sätt i förhållande till fördelaren.
- utnyttja vinden för att dra fram golvvärmen. Det man bör tänka på är att minska mängden skarvar och liknande på vinden så att läckor inte får stora skador. Det går att sätta ett avluftningspaket på golvvärmeslingans returledning, dra resten av röret skarvfritt, och sätta ett tråg under avluftningspaketet med ett skvallerrör till bottenvåningen. Då blir det tätt på vinden och det skulle synas om det blir ett läckage. Förutsatt att tillbyggnader inte är så stor så att det behövs flera slingor.
Här följer de frågor som våra besökare skickat till oss som rör att dra in golvvärme i tillbyggnaden.
Tillbyggnader för relativt höga hus

Här är relaterade frågor till tillbyggnader av lite högre hus.
Tillbyggnader för hus med källare
Många som vänder sig till mig ska bygga till hus med källare. Då har man valet att anlägga husets tillbyggnad med källare eller utan.
Här är relaterade frågor till tillbyggnader med källare.
Konstruktör behövs ofta för tillbyggnader

Tänk på helheten vid tillbyggnader

- Rörelsefog: Du behöver en rörelsefog mellan tillbyggnaden och orginalhuset. Inte bara i grunden utan också mellan orginalhusets fasad och tillbyggnadens fasad. Då kan huset röra sig lite lite grann utan att fasaden spricker (vid putsad fasad)
- Byggställningar: Om du för din tillbyggnad behöver en byggställning så samarbetar vi med ett av de mer professionella och seriösa bolagen. Med över 25 år i branschen kan de erbjuda branschens bästa service för ställningar och tillbehör. Läs mer om byggställning från ABC Ställningar
- Höjd på sockeln: Grundsockeln på orginalhuset och tillbyggnadens grundsockel behöver tänkas igenom. Om du har hus med källare behöver du ofta ha en högre höjd på tillbyggnaden än om du har en krypgrund eller platta på mark grund. Ställ frågan till din grundleverantör hur du ska lösa detta.
Förbereda tomten innan – fälla träd är vanligt
När man ska bygga till så är det jättevanligt med att man behöver förbereda för markarbetet. I detta ingår även att fälla träd. Vi samarbetar med företag som gör detta.
Kontakta mig så sätter jag ihop er med ett bra trädfällningsföretag.
Special för gjuta betongplatta till hus med torpargrund
Se hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund
Fler frågor och svar om betongplatta för tillbyggnader
Här är ett antal generella frågor och svar om betongplatta för tillbyggnader.
Inlägget Betongplatta för tillbyggnad – priser och kostnader för din platta dök först upp på .