Betongen har miljöpåverkan

Stopp för överlastade bilar gör betongen dyrare

Cement är mycket energikrävande att ta fram
Betong har en miljöpåverkan. Så är det. Samtidigt har betong en livslängden på 100 tals år så ur ett livscykelperspektiv är betong rätt i grunder menar jag. Men varför förbruka mer betong än nödvändigt. Därför tog vi fram denna grunden.
Den bärande delen i grundkonstruktionen har använts sen 1980 och är välisolerad, fuktsäker och väl beprövad
Grunden vi tagit fram nu är egentligen inget konstigt. Det är en normal grund som togs fram redan i början av 1980 talet men med den skillnaden att man lägger mer kraft på konstruktionen så den är stark där lasterna tas upp. Då kan vi minska mängden betong på de ställen där lasterna är låga. Grunden bygger på en konstruktion som använts i dryga 40 år.
Materialkostnaden för grunden lite lägre än för en vanligt betongplatta
Materialkostnaden för grunden blir lite lägre (betong inkluderat) pga den minskade betongmängden. Men eftersom de övriga delarna i grunden är mer komplexa och påkostade (de klarar högre laster) så blir skillnaden för kostnaden inte så stor. Man flyttar kostnaderna från betongen till grundelementen. Men fördelarna kostnadsmässigt är stora på andra sätt också – se mer om det nedan.
Stora vinster i byggtid sparar pengar
Tid är pengar heter det. En vanligt betongplatta där den bärande delen i konstruktionen (kantbalken) behöver månader egentligen innan man börjar bygga på den. Det gör att ett av de stora problemen med den normala betonggrunden är att byggtiden förlängs. Och många slarvar med detta vilket leder till byggfusk (dvs fukt stängs inne då man börjar bygga för tidigt).
Läs mer om frågor jag fått historiskt som påvisar värdet av detta.
Mer om torktid
Torktid är ett problemområde. Här har du en artikel om brinntid för betong.
Fördelar med betongplattan med mindre betong
Fördelarna är många då mindre betong leder till:
- Något lägre materialkostnad
- Kortare byggtid. Plattan torkar ur betydligt fortare vilket minskar byggtiden. Du kan börja bygga direkt egentligen så länge du ger plattan någon dag att torka. Men kantbalken kan belastas direkt så stommen kan oftast sättas faktiskt innan man ens gjuter. Fördelarna med det är att man får en snyggare betongyta då man slipper riskera nederbörd. Du kan börja bygga direkt egentligen så länge du ger plattan någon dag att torka.
- Lägre miljöpåverkan pga mindre betong och färre transporter till byggplatsen
- Betongplattan kan gjutas efter stommen är på plats. Kantbalken kan belastas direkt så stommen kan oftast sättas faktiskt innan man ens gjuter. Fördelarna med det är att man får en snyggare betongyta då man slipper riskera nederbörd under gjutningen. Regnar det under tiden man gjuter betongen får betongplattan en ful yta vilket riskerar en extra slipning. Man sätter då en stomme vilket gör att man kan gjuta under tak men man har inte monterat dit fönster och dörrar vilket gör att ventilationen ändå är god under gjuttiden.
Nackdelar med betongplattan med mindre betong
Nackdelarna finns också
- Lägre laster är tillåtna där man inte optimerat för höga laster. Det gör att man bör inte använda denna platta där man vet med sig att man kommer ändra planlösningar mycket i framtiden. Det går relativt enkelt att förstärka i efterhand om man INTE har lagt ner golvvärme
- Denna grundtyp lämpar sig inte för pålade grunder
- Tjockleken på betongen som behövs är mellan 5-6 cm för de områden där belastningen är låg. Det gör att man behöver vara mer nogrann vid applicering av armeringen så den hamnar rätt i plattan.
Av ovanstående resonemang så lämpar sig grunden utmärkt för lite mindre komplexa hus och tillbyggnader. Dvs enkla villor, komplementhus och liknande. Det betyder dock inte att grundens hållfasthet är ett problem. Grunden är mycket stark men bara där så behövs.
Jag bygger själv med denna grund Oktober 2018
Följ här hur jag bygger mitt hus själv. I oktober 2018 påbörjar jag mitt bygge. Innan dess river jag carporten där. Följ mitt bygge här.
Inlägget Allt dyrare betong och stor miljöpåverkan tvingar fram smartare grundlösningar dök först upp på Husgrunder.com.