Quantcast
Channel: Ny Husgrund-arkiv - Husgrunder.com
Viewing all 101 articles
Browse latest View live

Bärlina som fundament till ditt hus

$
0
0
Källa: Tjällden AB
När du ska bygga ditt hus och har ett hus som kommer som moduler så ställs huset upp på så kallade bärlinor. Det är huset som kommer från fabrik och byggts med så kallade bjälklag och dessa byggs ovanpå din bärlina.

Bärlinor som husfundament – krypgrunder

Bärlinor finns i två olika varianter när man relaterar till så kallade krypgrunder. Den ena varianten är den uteluftsventilerade krypgrunden. Sen har man inneluftsventilerad krypgrunden.

Bärlinorna – grundbalk som löper runt huset

bärlina
Dessa bärlinorna placeras ut runt som en grundbalk och grundbalken löper då runt hela huset. För den uteluftsventilerade krypgrunden så har bärlinorna ventiler som ventilerar krypgrunden, men bärlinor som är inneluftsventilerade har inte det utan då ventileras krypgrunden genom att man för ner luft från huset och sedan möjligen ut, att man har ett tryck som gör att man för ut luft från krypgrunden.

Bärlinor ställs upp även inne under huset

Bärlinorna står inte bara längs med husets väggar, alltså som bär upp väggarna utan man har också bärlinor
inne i huset som då beroende på husets utformning placeras enligt en ritning som kommer från grundleverantören.

Använd isolerad bärlina

Bärlinor kallas också för krypgrundselement och de kan fås i isolerad form, vilket är en stor fördel eftersom att
du då får ett bättre klimat i grunden. Du får även en högre temperaturen i grunden som då klarar en högre
fukthalt, så att du inte lika lätt får utfällningar av fukt inne i grunden och därmed påverkan på trossbotten
och bjälklaget.

Markarbetet är enklare än för en betongplatta

När man ställer ut grundbalkar/bärlinor på marken behöver man inte göra i ordning all mark. Där man ska ställa ut sina bärlinor så gräver man ner till frostfritt djup (se tjälkarta här) med en ”grävskopas bredd”. Sedan fyller man ut med makadam upp till grundläggningsdjupet. All matjord måste bort.

Makadamen tar upp lasterna effektivt och bidrar till en mycket stabil grund för huset att stå på.

Billigare än betongplattan och jämförbart med plinten

Med en bärlina får du en bättre grund för ditt hus än med plinten. Rätt grundelement gör också att du INTE får fuktproblem. Materialet kostar endel mer än plinten men isolerar betydligt mer. Väger man in grundläggningskostnaden i markarbetet så går det på ett ut. Då får man en bättre grund till en billigare penning. Anledningen att grundens kostnader blir mindre är att du inte behöver grundlägga lika bra inne i grunden för en krypgrund. Kantbalkarna tar upp det mesta av lasterna och temperaturen inne i grunden når aldrig under nollan så länge huset är uppvärmt. Därmed behöver du inte grundlägga ner till frostfritt djup. Packa dock makadamen inne i grunden väl ändå.

Inlägget Bärlina som fundament till ditt hus dök först upp på .


När du behöver påla din husgrund

$
0
0
Pålad grund
Om du har mark du misstänker vara av sämre kvalitet, dvs bärigheten är låg, så är det extra viktigt att genomföra en markundersökning. Denna markundersökning ska berätta om huruvida du behöver genomföra en pålning eller inte.
En pålad grund används när marken är väldigt sank. Då pålar man upp grunden med pålar som stödjer mot t.ex. ett berg under den sanka marken och på så sätt bär upp konstruktionen.

Pålning är relativt dyrt och blir vanligare och vanligare eftersom man bygger mer och mer i attraktiva områden. Därmed tvingas man bygga även på mark som tidigare setts som obyggbar och som historiskt sett inte varit tillräckligt ekonomisk att bygga på pga markens beskaffenhet.

Viktigt att genomföra en markundersökning

Innan man påbörjar en grundläggning genomför man en grundundersökning.

Det som gör pålade husgrunder unikt är att pålarna bär upp delarna av husgrunden och det gör att när man ska gjuta betongplattan så behöver flera av momenten ses över och i vissa fall blir de inte lika viktiga.

Vår kalkylator för pålning


		
Skicka
Observera att priser ändras hela tiden. Vi får ofta kommentarer inskickade till oss på våra kalkylatorer och vi försöker justera värdena i våra formler hela tiden utifrån feedback vi får. Men vi kommer alltid ha diskrepanser mot verkligheten. Speciellt nu när det byggs mycket runt om i Sverige så kan det råda arbetskraftsbrist då duktiga företag är upptagna. Ta därför alltid dessa kalkylsiffror med en nypa salt.

Parametrar som påverkar din pålning

Det finns ett antal parametrar som påverkar hur komplex din pålning blir.

  • Husets form. Vinkelhus har andra laster än ”raka” hus. Därför går det år fler pålar.
  • Geografi. Bor du i vissa områden är det svårt med företag som utför pålning och därmed blir etableringskostnaden högre. Men det kan också vara såå att efterfrågan driver kostnader också. T.ex. i Stockholm är utbudet stort men också efterfrågan. Stockholmsfirmor ligger därför normalt sett högre i kostnad.
  • Grundtyp. En betongplatta fördelar effektivt ut laster på huset in i grunden vilket ur ett pålningsperspektiv gör att man faktiskt behöver fler pålar än för en krypgrund.
  • Storlek på grunden. Ju större grund desto fler pålar
  • Hur långa pålar ska du ha. Ofta tar pålningsföretag en kostnad per meter pålning. Dessutom tillkommer en avgift för så kallad bergsko och topplatta.
  • Etableringskostnader. Etableringskostnaden beror på vart i Sverige man bor.

Hustillverkare drar till med höga summor för pålning

Det är vanligt att hustillverkare anger priser kring 300 000 kr för en pålning. Det ska sägas att denna siffra har jag varit med om vid dålig mark men är en ganska hög siffra.

Jag har en känsla att hustillverkarna drar till med höga summor för att sätta lägre förväntningar hos kunden.

Konsultera en expert/konstruktör

Jag ska säga det direkt. Jag är ingen expert på pålning. Det är komplext. Vi har kontakt med konstruktörer. Men inte överallt i hela Sverige dessvärre. Så när det kommer till pålning är det bäst att konsultera en riktig expert eftersom det är en komplex historia.

Pålning kostar mer och priset varierar kraftigt

Priset på att påla är olika från varje hus, det beror bland annat på hur långt ner man ska påla. Det beror också på hur många pålar du behöver och vilken slags grund du bygger på. Men om vi tar ett exempel på en villa som har 100 m2 som ska ha förstärkning och pålning kommer det att kosta mellan 70 000 och 180 000. Detta är ett jättestort glapp mellan de olika priserna men de beror på att husgrunderna kan ha helt olika förutsättningar.

Priset för att påla varierar också kraftigt från olika tekniker och entreprenörer. Vi har hört om pålningar som kostat upp till en halv miljon. Det som gör pålning lite speciellt dessutom är att pålarna bär upp husgrunden och därmed skapas komplexa spänningar inne i betongplattan. Det gör att grunden ofta behöver göras mer robust vilket fördyrar den ytterligare. Så det är inte enbart själva pålningen som kostar.

När ska man påla och när räcker det med en kompensationsgrundläggning

Det är bärigheten i marken som avgör hur du ska gå tillväga och om en kompensationsgrundläggning räcker.

Den gräns som grundtillverkare rekommenderar är normalt en bra bit över 50 Kpa. Om man har mindre bärighet i marken än så behöver man antingen påla eller utföra kompensationsgrundläggning.

Jag har personlig erfarenhet av att en budgivning kraschade pga att huset hade en kompensationsgrund istället för en pålad grund. Mitt under visningen kom det fram att ALLA grannarna hade pålat. Vi som då var med i budgivningen och kunde grundläggning var inte så oroade eftersom kompensationsgrundläggning ofta fungerar alldeles utmärkt. Men ingen vill äga ett osäljbart hus. Det vill säga vi satt på information som ingen annan hade. Och alla drar öronen åt sig när de hör att man borde pålat istället för att använt kompensationsgrundläggning.

Att använda tekniken pålning ger en stabil och säker grund. Det finns olika varianter av pålning några exempel är stålrör, betong och trä. De olika pålarna har olika egenskaper och vilken man ska välja är beroende på vad man vill ha/behöver. Man använder pålar till villor, broar och vägar.

Det pålarna gör är att de tar lasten från byggnaden och sedan jämnar ut den ner till undergrunden. Precis som grundsulan gör under t.ex murar. De måste vara tillräckligt breda så att trycket kan fördelas och så att markens bärighet inte överlastas. Grundsulor och pålar brukar vara armerade med betong så de blir ännu starkare.

Om marken är för låg eller om sättningarna blir för stora så kan pålarna lägga över lasten från byggnaden till djupa marklager. Förut var pålar ofta gjorda av trä men nu används mest betong eller stål. Men problemet när man använda pålar som var gjorda av trä var att eftersom att pålarna var så långt ner i marken fanns de risk för att grundvattnet gjorde så att de ruttnade.

Pålar är något man får tänka på innan man bygger ett hus annars kan man inte använda sig av tekniken. Dessa pålar slåss ner ända till man känner något bergliknande och då går det inte längre. Man kan antingen borra ner, slå ner eller pressa ner pålarna. Vilken teknik man ska använda beror på hur marken ser ut och hur långt ner det är till de hårda. Det som är vanligast att använda i villor är att man slår ner pålarna. Tack vare pålarna kan man bygga hus där marken egentligen inte skulle ha klarat att ha ett hus. Pålarna hjälper till genom att de belastar husets tyngd längst ner där de är ett bergliknande material.

Hur fort kommer sättningar

Sättningar kommer också i regel fort. Dvs antingen sätter sig huset relativt omgående eller så bär marken. Men givetvis kan det tillkomma yttre omständigheter under årens lopp som gör att hus kan sätta sig.

Frågor om pålning som kommit till mig

Vi får löpande frågor in till oss om pålning. Här är dessa frågor.

Överkurs om pålning

Indelning av sätt att påla platta på mark

Ett sätt att dela in pålade husgrunder är att dela in pålarnas verkan utifrån hur de bär.

Bärande mot stöd
Dessa pålar syftar till att vila på fast mark under husgrunden. Där bär marken upp husgrunden via pålar som ofta har en spets som överför tyngden från huset ner till berget.

Bärande utifrån friktionskraft
Pålar som använder markens friktionskraft används när det dels finns kohesionsjord under huset (t.ex. lera) och dels när fast mark under huset ligger för djupt ner i marken för att det ska vara lönsamt att gå ner hela vägen till det fasta berget till exempel. Ofta används mantlade pålar som skapar mer friktion mot den omgivande marken.
Det som är speciellt med kohesionsjordar är att markens bärighet kommer från vidhäftning och det använder man i detta fall.
Eftersom det är relativt dyrt att påla brukar det inte vara lönsamt att göra det vid småhusbyggnation. Där är det istället vanligare med kompensationsgrundläggning. Ibland kan man tvingas utföra pålning pga tomten har en stark lutning. Då kan man ha en situation där en del av huset som oftast är den inre delen av huset, vars ena vägg blir in mot berget, vilar på ett berg medans det övriga huset har sämre bärighet pga att man exempelvis lera där. Då kan det vara bra att påla för att slippa framtida sättningar i huset.
Generellt är det vanligt att att man har olika markförhållanden under huset, dvs bärkraftig mark i ena delen av huset (ex berg) samt mindre bärkraftig mark i andra delen av huset (ex. lera).Det är direkt olämpligt att utföra en grundläggning med dessa förutsättningar utan att vidta åtgärder. Utan åtgärder finns det stor risk för sättningar.

Inlägget När du behöver påla din husgrund dök först upp på .

Bygga grund till växthus

$
0
0
Bygga grund för växthus med platta på mark.


Denna artikel behandlar hur du ska tänka när du vill välja husgrund till växthus för att få en stabil grund.
Precis som för vilket annat byggprojekt är det lika viktigt med en stabil grund för ett växthus. Beroende på förutsättningarna i miljön där växthuset ska byggas och dina behov för användningen av växthuset, kan arbetet blir mer eller mindre komplicerat att genomföra. En av våra rekommendationer är att gjuta en platta (betongplatta) för att få en bra grund för växthuset. En annan variant är att bygga en krypgrund.

Växthusets användningsområde

Idag används växthus inte bara för att odla i, många använder växthus även som en plats att umgås och koppla av i, som en plats för njutning. Det går absolut att använda den för båda ändamålen samtidigt då ett grönt och frodigt växthus har många positiva effekter på vårt fysiska och psykiska välmående. Att bygga ett café eller fikaplats bland blommor och växter kan verkligen rekommenderas!

Beroende på hur du vill använda växthuset påverkar det förstås en massa olika saker.

  • Vilken storlek och form på växthuset som du behöver
  • Vilken temperatur växthuset ska hålla
  • Om du ska isolera och vad du kan tjäna på det
Innan själva bygget av både grund och växthus är det viktigt att ha en tydlig planering och bra ritning över växthuset, dess placering och utformning. Om du inte vill köpa färdiga modeller och former går det att ta hjälp av någon som kan rita växthuset åt dig. Vi kan rekommendera Sweden Green House som är experter på växthus.

Vilken husgrund ska du välja

När det kommer till valet av grund för ett växthus så har man flera val.

  • Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag
  • Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)
  • Växthus på gjuten betongplatta

Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag

Växthus som byggs med denna metod är enklare än att lägga en gjuten betongplatta. Man bör använda isolerade grundbalkselement. Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.

Du använder en grundbalk bara för att bära upp huset och sedan låter du exempelvis makadam eller annat dränerande material utgöra golvet. Eller så lägger du en stengång eller liknande inne i växthuset. Många är ju inte ute efter att ha ett riktigt golv. Vi har många av våra besökare som gjort så.

Du ställer växthuset på grundbalken med en syll (helst stålsyll) emellan. Markarbetet går till så att du gräver en grävskopa bred och ett djup som går till frostfritt djup precis som för krypgrundsgrundläggningen.

Många väljer att mura upp denna grundmur med leca vilket också är möjligt. Men detta murarbete kostar också pengar. Där kan du spara pengar om du köper färdiga isolerade element som är enkla att ställa upp.

Här hittar du företag som säljer dessa grundbalkselement.

Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)

Som vi tidigare berättat här, så är krypgrunden i första hand avsedd för hus där man vill ha ett golvbjälklag ner mot grunden. Därför lämpar sig denna grundtyp extra bra när det kommer till prefabricerade hus. Men vi har också märkt ett ökat behov av grundläggning på tomter där en betongbil kan ha svårigheter att nå fram. Då behövs ett golvbjälklag med en bärande kantram som bär mellan balkarna. Det du får är alltså ett kryputrymme under huset.

Tillvägagångssättet för markarbetet är ungefär som det för att gjuta platta på mark. Skillnaden ligger i

  • att du bara behöver gräva för grunden på en bredd som motsvarar en grävskopa. Därför blir markarbetet billigare för krypgrunder. Med en betongplatta behöver du gräva ner till frostfritt djup under HELA plattan.
  • att du på det dränerande materialet (makadam) placerar ut grundelementen som alltså kan vara gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in i fiberarmerad betong, istället för att platsgjuta. Använd helst isolerade element och uteluftsventilerad krypgrund med en inspektionslucka för att slippa eventuella problem med fukt som annars är vanligt.
  • Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.

    Växthus på gjuten betongplatta

    Det är förhållandevis enkelt att gjuta platta till växthus. Fördelen med en platta är flera, men de största är att du får ett bra undergolv och att du kan ha vattenburen golvvärme.

    Läs mer här om att gjuta platta till ditt växthus.

    Vad kostar en växthusgrund

    Vad en växthusgrund kostar beror på vart du köper materialet och om du kommer lägga grunden själv. När det handlar om att gjuta platta på mark är det något du ganska enkelt kan göra på egen hand. När du gör det själv drar det förstås ner priset på grunden och arbetet. Följ länken för att läsa mer om material och pris för husgrunder.

    Andra frågor och svar om växthus och grunder

    Vi får löpande frågor in till oss om grunder för växthus. Här är de frågor som är relevanta.

    Inlägget Bygga grund till växthus dök först upp på .

    Vilken husgrund för ditt bygge – platta eller krypgrund

    $
    0
    0

    Vad ska man tänka på när man väljer typ av grund?

    Olika hus kräver olika typer av husgrunder och sätter därmed en begränsning av vad du kan välja.

    • Val av hustillverkare
    • Höjd på grundsockeln
    • Önskad konstruktion
    • Pris
    • Miljön
    • Tjälskador
    • Tomtens läge
    • Tillbyggnad
    • Golvvärme och uppvärmningssystem

    Hustillverkaren sätter begränsningar

    Till att börja med sätter husleverantören du tänker välja sina begränsningar.
    Varje husleverantör har ofta standardiserad på en grundstyp som är platta på mark och krypgrund. Det är dem två stora typerna. Plintgrunden påminner om krypgrunden konstruktionsmässigt när det kommer till hustillverkaren.
    Den överhängande majoriteten av dessa görs på platta på mark. För att du ska kunna dimensionera grunden på rätt sätt så ska du ställa krav på hustillverkaren att tillhandahålla de laster huset genererar ner mot grunden. Dem lasterna ska hustillverkarna kunna redovisa för dig som ska köpa husgrunden och kunna ge den till grundleverantören så att dem kan dimensionera lasterna beroende på hur huset är konstruerat.
    Krypgrunder förekommer framförallt för Älvsbyhus och Smålandsvillan.

    Vår rekommendation är att du inte bara bör fråga hustillverkaren vad dem rekommenderar för husgrund, utan precis som i alla byggprojekt så är det bra att du själv tar kommandot genom att exempelvis dela upp projektet i olika delentreprenad. Dvs du lägger dig själv i val av grundtillverkare och om det är lömnsamt själv handlar upp denna del av husprojektet. Om det visar sig vara billigare så varför inte göra det även för övriga delar av huset. Det kan exempelvis vara billigare att få huset stomrest som en delentreprenad och sedan driva byggandet av innanmätet själv. Du kan alltså bryta ner husets kostnader i hanterbara projekt vilket gör husprojektet mer hanterbart. Så även för husgrunden. Även om hustillverkaren kommer med ett pris, så rekommenderar jag dig att du försöker ta in priser även från andra leverantörer.

    Höjden på grundsockeln

    Höjden på grundsockeln är avgörande för val av typ av husgrund. Vi har försökt förklara hur du ska tänka ur ett användningsperspektiv i en separat artikel.

    Läs mer om höjd på grundsockel.

    Skillnad på konstruktionen för olika grundtyper

    Valet av husgrund är viktigt. Detta då de olika grundtyperna har mycket olika konstruktioner. De tre typerna är ju som bekant
    • krypgrund
    • platta på mark
    • plintgrund
    Det finns en till som vi kallar för källargrund, men som är platta på mark med källarväggar.

    Om man börjar med platta på mark så är konstruktionen gjord på det sättet att betongplattan blir undergolvet till det nya huset. Där behöver man sen inget bjälklag eller undergolv, utan det räcker med att lägga ut en plastfilt eller någon typ av stötdämpande material och sedan lägga trägolv eller annat golv direkt på betongplattan.

    Men konstruktionen för en plintgrund och krypgrund kräver någon typ av bjälklag som bär upp huset och stabiliserar huset i sig. Både inneluftsventilerade krypgrunder och uteluftsventilerade krypgrunder behöver ett bjälklag som du sedan börja bygga ditt hus på. På detta bjälklaget lägger man sedan ut golv, undergolv osv.
    Detsamma gäller ju då för plintgrunden där plintarna bär upp bjälklaget.

    Sockelelement kan klä in en plintgrund så den får en grundsockel

    Vill man så kan man sätta sockelelement utanpå plintgrunden för att dölja själva utrymmet under golvet. Om man istället gör det till ett såkallat kryputrymme så blir det mer som en krypgrund och sättet att göra det på är då att sätta på olika sockelelement utanpå husets kanter.

    Pris på krypgrunder jämfört med platta och plintgrund

    Det finns en tydlig fördel med krypgrunder och till viss del även plint och lecagrunder. Det är att själva grundläggningen är oerhört enkel och blir därmed billigare. Det finns flera skäl till det.
    Med rätt grundelement för krypgrunder så behövs ingen betongbil som kommer och gjuter betongplattan. Det är dessutom så att betong är en ganska stor del av husgrundens totala kostnad för en platta på mark.

    Men det finns en utslagsgivande faktor. Vill du värma upp ditt hus med vattenburen golvvärme. Då tippar det över till favör för betongplattan. Detta då denna gjuts in på ett bra sätt i betongplattan och isoleringen förhindrar onödiga värmeförluster nedåt i marken. Dessutom blir processen rätt dyr om du ska ha vattenburen golvvärme i krypgrunder.

    Miljön – på kort och lång sikt

    Betong är inte speciellt bra för miljön eftersom processen att framställa betong (cement) är mycket energikrävande. Det talar emot betongplattan. Men ju längre i tiden du ser på din investering, desto mer sparar betongplattan på miljön. Detta då du har betydligt mindre värmeförluster i en betongplatta än i t.ex. en plintgrund.

    Minskad risk för tjälskador

    Det är så att en platta på mark faktiskt värmer upp marken. Det kan låta dåligt men med rätt isolering blir det lagom. Ungefär 300 mm cellplastisolering i en platta på mark gör att du får tillräckligt med värmeförluster för att motverka tjälskador men inte så mycket att huset läcker energi.

    Tomtens läge – kan påverka val av husgrund

    En platta på mark kräver i princip en betongbil och när man då vill komma åt tomten med betongbilen så kan det både
    vara så att tomtens läge är otillgängligt. Såsom att tomten ligger dåligt till i förhållande till en väg, eller tomten ligger ute på en ö i skärgården eller liknande och gör att det är kan bli problem med att få ut betongen till bygget. I dessa fall lämpar sig INTE en platta på mark. Det kan också vara så att tomten har en väldigt stor bergknalle och ekonomi och annat gör att man inte vill investera för mycket på att spränga eller terrassera den tomten.
    Man kan ha ett bra underlag och bra mark, men man kan ändå tycka att det är jobbigt att gjuta betong
    eller av andra skäl så vill man inte använda betong. Betong är ju något av en miljöbov som påverkar miljön. Detta framförallt genom att cementen är ett av de mest energiintensiva material som finns idag i byggindustrin. Då kan man ju använda krypgrunden som fått lite av en renässans senaste åren. Krypgrunden har ju ett betongytskiktmed en kärn som består av cellplast som isolerar grunden mycket väl. Detta är idag en grund som är enkel att frakta ut till byggplatsen och bara ställas ut. Varje grundbalkselement för en krypgrund väger relativt lite och med två personer kan man lyfta dem på plats.

    Ergonomi

    Grundelementen för krypgrunder väger förvisso en hel del men om man väljer rätt grundelement och sedan är två personer som placerar ut bjälklaget som grundelementen bildar så gör man det på bara några timmar utan att knäcka ryggen.

    Fuktsäker

    Nackdelar med krypgrunden är som beskrivits tidigare att den är mindre fuktsäker än en platta på mark och blir relativt dyr om man vill ha golv värme med i husgrunden. För att komma tillrätta med fukt i krypgrunden måste man använda isolerade grundelement och i vissa fall komplettera med olika ventilationslösningar. Den absolut största fördelen med att gjuta betongplatta är att den ger en fuktsäker och möjlighet till att få en mycket välisolerad husgrund.

    Radonsäker husgrund

    Vi får frågor om vilken grund som är bäst om man har radon i marken (se exempel här).
    Idag finns det säkra sätt att ta bort radon från grunden. Man använder då exempelvis radonduk.

    Det gäller de flesta grunder. Det är bra att hindra radonet från att stiga upp under huset även för exempelvis plintgrunder som är bättre ventilerade än krypgrunden och plattan.

    Läs mer om radonduk här.

    Välja grund för din tillbyggnad

    Precis som vid att bygga ett vanligt hus så har du valet att vid en tillbyggnad välja husgrund. Då finns det ett antal olika aspekter som påverkar det. Dels har vi alla dem parametrarna som ingår i den här artikeln, dvs fukt, konstruktion och liknande.
    Men du har också
    • det befintliga husets husgrund
    • att ha golvvärme eller inte i tillbyggnaden
    • tomtens beskaffenhet
    • budget, dvs hur kommer tillbyggnaden ska vara ett året-runt-boende eller bara temporär

    Det viktigaste när det kommer till val av husgrund för din tillbyggnad är ju ändå att man inte får bygga ihop det befintliga huset med tillbyggnadens grund. Väljer man exempelvis en platta på mark för tillbyggnaden så får den inte hänga på det befintliga husets grund. Vi har sett flera fall där man exempelvis lägger en platta på mark intill en källare och får problem. Källarväggen får ett ökat marktryck av tillbyggnadens platta och därför får man ett tryck in mot källarväggen som då spricker. Detta är någonting som man absolut vill undvika, varpå man bör säkerställa att tillbyggnadens husgrund helt och hållet vilar på marken som tillbyggnaden står på och inte skapa laster in mot den befintliga husets grund.

    När det kommer till val av grund för tillbyggnaden gäller också

    • om man har en platta på mark på det befintliga huset så talar det starkt för att man ska välja platta på mark för tillbyggnaden.
    • att om man har en sutterängtomt så kan det vara en plintlösning som blir bäst. Detta gäller i de fall där tillbyggnaden i princip skjuter ut över ett väldigt brant parti berg eller liknande.
    • Har man en krypgrund så kan man ha krypgrund eller platta på mark. Det man bara ska tänka på om man väljer platta på mark är att man kompenserar för de ventiler som försvinner på den yta som byggs till i det befintliga huset.
    • att om man väljer en vanlig krypgrund som grund för tillbyggnaden går det alldeles utmärkt.

    Golvvärme och uppvärmningssystem

    Många väljer också att värma upp huset med vattenburen golvvärme som ger en skön komfortvärme och dessutom kan förenas med moderna luftvärmepumpar eller bergvärmepumpar så att man får en miljövänlig uppvärmning i huset. Som vi konstaterat tidigare är nackdelen med en grundplatta att man i de flesta fall behöver gjuta så stora mängder med betong att man behöver få ut en betongbil till byggplatsen. Eftersom den bilen är väldigt dyr bara sett till frakten så blir det en dyrare lösning.

    Inlägget Vilken husgrund för ditt bygge – platta eller krypgrund dök först upp på .

    Hög eller låg grundsockel – hur ska du tänka?

    $
    0
    0


    En mycket viktig del av beslutet att välja grundtyp och tillvägagångssätt för din grundläggning är att bestämma hur grundsockeln på huset ska se ut.

    Olika höga socklar och dess användning

    • Hög grundsockel – hus med källare
    • Hög grundsockel – sutteränghus
    • Låg grundsockel – villa direkt på betongplatta
    • Något högre grundsockel – hus på krypgrund

    Hög grundsockel – hus med källare

    Hög grundsockel är naturligt för hus med källare.

    Källare gjuts ofta på en betongplatta och har sedan väggar som bär upp våningsplanet ovanför. Dessa väggar har ett marktryck på sig på delar av väggen. Den resterande källarväggen blir därmed en grundsockel. Detta gör att dessa hus ofta har trappor utvändigt som behövs för att ta sig in i huset.

    En källare dräneras oftast när man bygger dem.

    Läs mer om grundläggning för källare här.

    Hög grundsockel – sutteränghus

    Hög grundsockel är naturligt för hus som ligger på en sutterängtomt.

    Ett sutteränghus liknar en källare men skiljer sig också på flera sätt framförallt utseendemässigt. Byggtekniskt är det relativt likt förutom att ett sutteränghus behöver dräneras lite annorlunda eftersom bara delar av huset ligger under mark. Speciellt de delar av huset som ligger under mark behöver dräneras extra väl eftersom huset ofta har ett mer utsatt läge med vatten som rinner ner mot huset från slänten ovanför.

    Läs mer om grundläggning för sutteränghus här.

    Låg grundsockel

    Låg grundsockel är naturligt för hus som byggt på mark som INTE sluttar alltför mycket och där man byggt på en betongplatta normalt.

    Betongplattans grundsockel bygger normalt bara någon decimeter. Man kan till viss del jämna ut vissa ojämnheter i mark genom att variera grundelementens höjd och därmed göra betongplattan i samma höjd trots att marken lutar lite grann.

    Man kan också gjuta flera betongplattor i olika nivåer om tomten lutar. Men då får man ofta en problemställning med olika höga grundsocklar utmed huset som behöver hanteras ihop med fasaden.

    Läs mer om grundläggning för betongplatta här.

    Förhöjd grundsockel

    Denna grundsockel är naturligt för hus som byggt på mark som INTE sluttar alltför mycket och där man byggt huset på en krypgrund normalt.

    En krypgrund har ett utrymme under huset som är ventilerat normalt sett. Då får man en något högre grund än för en platta på mark.

    Läs mer om grundläggning för krypgrunder här.

    Tillbyggnader

    När man ska bygga till så behöver man anpassa tillbyggnadens grund så den passar med det befintliga huset. Grundsockeln är en av de problemställningar man behöver tänka igenom vid en tillbyggnad.

    Läs mer om grundläggning för tillbyggnader här.

    Inlägget Hög eller låg grundsockel – hur ska du tänka? dök först upp på .

    Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst

    $
    0
    0

    a

    Det är sällan som lagstiftning påverkar byggindustrin så mycket som just nu.
    Det gäller allt från förändringar i ROT-avdrag, förändringar avseende bostadslån –  och nu lagstiftning som kräver att kommuner ska kunna ta emot och ge bostad till nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd. Detta för med sig att kommunerna omgående måste bygga nya bostäder. Lösningen för att snabbt få fram färdiga bostäder är så kallade modulhus.
    I Dagens Industri (öppnas i nytt fönster) idag talas mycket om hur byggbranschen kommer påverkas av detta.

    Vilken grund lämpar sig till modulhus?

    Vi har tidigare skrivit om att den klassiska krypgrunden nu upplever en ny renässansperiod. Anledningen är att krypgrunden lämpar sig extremt väl för just modulbyggda hus som nu blivit ”heta” i bostadsbristens Sverige.
    Modulhus levereras nämligen som färdiga husmoduler som var och en bärs upp av ett bjälklag. Detta bjälklag lämpar sig att ställa på färdiga krypgrundsbalkar.

    En annan anledning till renässansen för krypgrunder är;

    • Åtgärdande av fuktproblem  som tidigare krypgrundsvarianter haft, vilket nya isolerande lösningar nu effektivt åtgärdar. Endast dåligt isolerade krypgrunder med felaktig ventilation får problem. Detta kan således idag undvikas med isolerade krypgrundsbalkar.
    • Ökad miljömedvetenhet som lett till ett nyvaknat intresse för grunder med större mängd isolering istället för betong. Betong som innehåller mycket cement är nämligen extremt energikrävande att framställa. Detta talar alltså för krypgrunden, där mindre mängd betong krävs än till en betongplatta.

    Stora byggföretag är vinnare

    Självklart är byggbranschen vinnare av denna jakt på bostäder och det ökade byggandet. De stora tillverkarna av modulhus är de verkliga vinnarna, såsom exempelvis Moelven, vilket bekräftas av artikeln i Dagens Industri. Men även tillverkare av krypgrunder kan vi nu förutse en ljus framtid.

    När används modulhus?

    Modulhus kan användas till alla typer av byggnader men används ofta för följande:

    • Villor – vissa hustillverkare använder idag krypgrunder – Smålandsvillan och Älvsbyhus.
    • Byggnader som måste sättas upp mycket snabbt.
    • Skolor, men också andra typer av byggnader inom kommunala och offentliga sektorn.
    • Flyktingförläggningar.

    Grundläggning av modulhus – hur går det till

    Grundläggningen av modulhus följer vanligtvis följande grundläggningsmetodik;

    1. Bygglovsprocess
    2. Markundersökning
    3. Utsättning av grunden
    4. Markarbete
    5. Montering av krypgrunden

    Markundersökning

    Genom att tidigt undersöka marken på den planerade tomten/byggplatsen så får man klart för sig vad som behöver göras för att förbereda grunden.

    Läs mer om markundersökning här.

    Markarbete för modulhus

    Det är viktigt att förstå varför man gräver för en grund. Det finns två huvudanledningar:

    1. Ta bort markunderlag som inte lämpar sig att bygga på.
    2. Komma ner med grunden i marken till önskad marknivå, så att grundsockeln inte blir för hög.

    För krypgrunden så är det mindre markarbete som krävs än för platta på mark. Anledningen till det är att under en platta så måste man gräva bort hela plattan. För en krypgrund behöver man bara gräva en skopa bred längs kantbalken ner till frostfritt djup. Resten av ytan värms upp av huset och behöver inte grundläggas lika djupt. Risken för tjäle är därför mindre vilket leder till en minskad kostnad för grävningen.

    Få bort mark som inte lämpar sig att bygga på

    Eftersom man inte får bygga på så kallad tjälfarlig mark såsom matjord som binder mycket vatten, är det viktigt att få bort denna jord.

    Kan man slippa markarbetet?

    Ja, möjligen om man har en asfalterad yta eller liknande som man vet klarar av de laster som själva byggnaden innebär. I sådant fall kan man uppföra byggnaden på den asfalterade ytan. Oftast har man inför asfalteringen gjort i ordning marken så den inte är tjälfarlig.

    Övrigt om förberedelser inför uppförande av hus

    I övrigt finns många olika relaterade ämnen som vi behandlat här på http://www.husgrunder.com tidigare.
    Här är ett axplock av frågeställningar och ämnen som du kan läsa mer om här

    • markberedning
    • schakta för grund
    • packa makadam
    • hur man lägger gruset jämnt och utjämning av tomten
    • spränga berg el snigeldynamit
    • val av dränerande material – naturgrus eller krossat dvs makadam
    • utplacering av dräneringsrör, dagvattenrör och vatten och avlopp inklusive dräneringsbrunnar etc
    Grundsockel – alternativa höjder

    På semitemporära byggnader så är det ofta helt acceptabelt att ha en högre grundsockel. Då behöver man inte gräva ner grundelementen utan kan ställa dem t.ex. ovanpå en asfalterad yta och sedan klä in dem i något snyggt material eller putsa dem.

    Inlägget Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst dök först upp på .

    Attefallsgrunden – Husgrunder för Attefallshus

    $
    0
    0

    Målet med denna artikel är att guida dig som besökare inför valet av grund till ditt Attefallshus. Ska du välja betongplatta, krypgrund eller plintgrund. Vi diskuterar för och nackdelar med de olika systemen.

    Attefallshus och bygglov

    I Riksdagen har det nu klubbats igenom att det från och med den 2 juli 2014 kommer vara tillåtet att bygga ett 25 kvadratmeter stort hus utan bygglov på tomten. Det enda som krävs är en bygganmälan som ska skickas in till kommunens byggnadsnämnd. Beslutet förändrar ingenting för den redan bygglovsbefriade friggeboden, som får vara högst 15 kvadratmeter stor. Nu kan man ha båda två.

    Attefallshus får vara max 4 meter höga

    Husnocken på det attefallshuset får däremot inte vara högre än fyra meter och inte byggas närmare än 4,5 meter till tomtgränsen och grannen. Vill man bygga närmre än 4,5 meter från gränsen behöver man grannens tillåtelse. Möjligheten att dela upp kvadratmetrarna för det nya attefallshuset finns; som att bygga en permanentbostad om 20 kvm med ett tillhörande förråd om 5 kvm någon annanstans på tomten.

    Ingen prövning mot detaljplan nödvändig för kommunen

    De nya reglerna säger att man oavsett detaljplan får bygga dessa nya hus. Det gör att kommunerna inte behöver pröva någon ansökan mot detaljplanen vilket med andra ord gjort att bygglovsansökan är onödig och därför inte längre behövs.

    Attefallshus och friggebod

    friggebod
    Det är efter bostadsminister Stefan Attefall (FP) som huset fått sitt namn, som till skillnad från friggeboden får inredas och användas som permanentbostad. Dessutom får bostaden hyras ut, om ägaren så vill. Att använda huset som permanentbostad kräver förstås att standarden på hela huset måste vara betydlig högre än för friggeboden, som hittills bara har fått användas som exempelvis uthus, förråd, växthus, garage och bastu.

    Attefallsgrunden – Attefallshuset husgrund

    gjuta betongplatta
    Med ett permanentboende kommer större krav på hur huset byggs, nu gäller att se till så att huset byggs stabilt och riktigt redan från grunden. Därför är det viktigt att tänka igenom hur man vill gå tillväga när man ska bygga sin husgrund till attefallshuset.
    Vi rekommenderar att antingen anlägga en krypgrund eller gjuta en platta på mark. Att gjuta platta på mark tillåter att man kan gjuta in isolering och golvvärme i ett enda stycke, något som kan komma att vara en fördel om man ska använda Attefallshuset som permanentbostad.

    Konstruktionen av husgrunden gällande Attefallshus

    konstruktion platta attefallshus

    För ett Attefallshus så har vi märkt ett ökat intresse för att skapa en rejälare husgrund än när man tittade på friggebodarna. Detta för att friggebodar just är en friggebod och mer ses som ett övernattningsrum eller liknande. Sällan drar man in avlopp, golvvärme och liknande i en friggebod. Även om Attefallshus är helt nytt tror vi att fler kommer inreda Attefallshuset med toalett, dusch och ett mindre kök. Det blir en mindre etta kan man säga.
    Därmed kan man hyra ut huset eller ha en familj inneboende under ett tag utan att man går på varandra.

    En gissning är att många därför kommer välja att lägga en normal gjuten platta som en så kallad Attefallsgrund.

    Det som skiljer en Attefallsgrund från en normalgrund för villor är

    • Mindre hus har mindre laster som behöver absorberas i grunden.
    • Mindre hus har lika många hörn som stora hus. Eftersom man troligen kommer att armera i hörnen på Attefallshusen (till skillnad från friggeboden) så blir det samma mängd armeringsjärn på en jämförbart mycket mindre yta än en normalvilla
    • Eftersom man troligen har relativt sett mer armering sett till kvadratmeterantalet så behövs mindre mängd betong för Attefallshuset
      • Tre olika grunder att välja mellan

        Platta på mark
        Fördelen med en platta på mark i Attefallshus är möjligheten att ha golvvärme och en bättre isolerad betongplatta. Du får dessutom en snygg grundsockel.
        Läs mer om platta på mark för Attefallshus
        Krypgrund
        Fördelen med en krypgrund i Attefallshus är den låga kostnaden för grunden. Detta i kombination med hur bra funktionen i huset blir förutsatt att man väljer isolerade grundelement. Isolerade krypgrundselement tillför inte bara isoleringen utan säkrar också mot fukt. Möjlighet att dra vatten och avlopp är dessutom mycket goda. Du får dessutom en snygg grundsockel.
        Läs mer om krypgrund för Attefallshus
        Plintgrund
        Många kommer bygga hus med plintgrunder om man vill ha en enklare grund. Denna lämpar sig bäst på berg eller sten. Annars försvinner poängen med plintgrunden om man inte vill riskera sättningar i grunden.
        Läs mer om plintgrund för Attefallshus

        Inte bara fristående hus som påverkas – även nya regler för tillbyggnad

        Från och med nu får man bygga ut huset med 15 kvadratmeter utan att man behöver ha bygglov. Denna del av ditt hus får inte vara högre än det befintliga huset.

        Anmälan till kommunen behövs

        Även om du inte längre behöver söka bygglov för din utbyggnad på 15 kvm eller din 25 kvm stora komplementhus så behöver du göra en bygganmälan med en kontrollplan till kommunens byggnadsnämnd.

        En kontrollplan är en mall som man fyller i från kommunen där man fyller i som kommunen normalt kan tillhandahålla. Dokumentet reglerar vilka kontroller som bör genomföras under tiden du bygger din tillbyggnad eller Attefallshus. Normalt under en byggprocess så genomförs ett tekniskt samråd. Men när det gäller Attefallshus så lämnas kontrollplanen in redan när bygganmälan lämnas in.

        Efter att denna anmälan lämnas in så lämnar kommunen ett startbesked så länge man följer plan och bygglagen.

        Fritt fram att bygga källare till Attefallshus – nästan

        Reglerna tillåter att du vid ett Attefallshus även kan bygga en källare. Här kan du dock stöta på patrull om kommunen anser att markförhållandena inte är lämplig för en källare.

        Minst 4,5 meter från granne

        Du får inte bygga ett Attefallshus närmre än 4,5 meter från grannes tomt. Om man väl följer detta så kan inte en granne överklaga denna byggnation.

        Överhäng är ofta godkänt men inte loft

        När man ska bygga ett attefallshus så gäller normala regler och det är att huset får ha ett normalt överhäng men sedan är det stopp. DVs du kan inte bygga ut ett loft ut över en yta och sedan utnyttja att du bara har en grund som är 25 kvm men större yta med loftet.

        Plintgrunden populär bland friggebodarna

        Eftersom friggebodarna behandlades relativt styvmoderligt ur ett boendeperspektiv så räckte det för många att ställa friggeboden på en plintgrund. Det rekommenderar vi inte om man vill ha en året runt uppvärmt hus.

        Ett säkert sätt att öka värdet på villan

        Förutom möjligheten att bygga detta extrahus på sin tomt innebär beslutet också andra lagändringar; en- och tvåbostadshus får nu byggas till med 15 kvadratmeter utan att bygglov behövs. Vi är nog många som ser fram emot den här möjligheten att kunna öka värdet på våra fastigheter. Det ska bli spännande att följa mäklarna hur de väljer att presentera Attefallshusen i de objekt de säljer. Vi får anledning att återkomma i detta ärende om hur mycket ett Attefallshus ökar värdet på en normalvilla, med och utan ett Attefallshus.

        Inlägget Attefallsgrunden – Husgrunder för Attefallshus dök först upp på .

    Rabattkod för platta på mark

    $
    0
    0

    Du kan få tillgång till rabattkod för betongplatta här

    [contact-form-7]

    Jag behandlar din email adress med hög integritet. Du behöver inte oroa dig för spam. Du kommer bara få information om rabattkuponger från husgrunder.com.

    Inlägget Rabattkod för platta på mark dök först upp på .


    Gjuta en enklare grund

    $
    0
    0

    Vi får ofta frågor om hur man gör för att gjuta en enklare grund.

    Det kan röra sig om en grundplatta till

    För en grund till en tillbyggnad gäller samma dimensionering som för en vanlig villagrund. Ibland kraftigare beroende på hur tillbyggnaden ska användas.

    Allt blir enklare när lasterna är små

    I princip så gäller följande artikel även för enkla gjutna plattor – artikel.

    Men du kan ta med följande i beräkningarna

    • gjuta en tunnare betongplatta. För armerade betongplattor behöver du dock ha minst 8 cm
    • mindre armering
    • ingen köldbryggebrytare

    Tunnare betongplatta – mindre mängd betong

    Det finns ingen anledning att gjuta en betongplatta som ska klara lasterna från tunga lastbilar som för en industrihall. En 10 cm tjock betongplatta är helt klart mer än vad man behöver gjuta för en pool exempelvis. Betongplattan behöver bara vara tillräckligt tjock för att täcka armeringen med råge dvs 8 cm tjock.

    Om du har riktigt lite betong kan man också blanda betongen själv. Detta blir inte nödvändigtvis billigare men ger dig som ska bygga mer självständighet och mindre leveranser att ta hänsyn till.

    Mindre armering

    Du behöver inte armera betongplattan lika mycket som för en villa. Du kan hoppa över armeringsjärnen i hörnen om du inte vill spara in lite pengar. Men samtidigt ger denna armering ett skydd mot sprickor och ger bra stadga i hörnen. Så jag hade haft kvar dem om det inte är kris med budget.

    Göra mer själv

    Eftersom enklare konstruktioner inte är lika känsliga och konsekvenserna vid fel är lite mindre kan man göra mer själv. Små hus och konstruktioner som kräver enklare betongplattor är ett mycket bra sätt att lära sig att gjuta betongplattor.

    Inlägget Gjuta en enklare grund dök först upp på .

    Så gjuter man en betongplatta.

    $
    0
    0


    Källa till artikeln

    Mycket av innehållet i denna artikel har hämtats från Tjällden AB. Vi tackar för informationen.

    Bryt ner grundläggningsprojektet i hanterbara delar och spara pengar

    Många upplever att grundprojekt är mycket komplexa och samtidigt väldigt viktiga. Detta gör att många känner en oro för grundprojekten. Vi har skrivit denna artikel för att hjälpa våra besökare att få upp sin beställarkompetens av husgrunder.
    När man gjuter en betongplatta på mark inbegriper det ett antal steg. Om man sätter sig in i processen kring grundläggning så kan man bli bättre på att ställa krav på grundbyggaren och materialleverantören. I bästa fall kan man göra många av momenten själv, i sämsta fall blir man en bra beställare. Vi har försökt göra det enkelt för dig som ska gjuta betongplatta på mark att se vilka stegen är, vilka kompetenser som behövs i varje steg och om det behövs även vilka maskiner som kan vara bra att ha för varje steg.

    Husgrunder läggs bäst av två personer eller fler. Vår erfarenhet är dock att är man fler än två så kan det bli dyrt då minst en person har lite att göra under stora delar av tiden. Men duktiga grundbyggare kan gott ha fler än två om de är specialiserade på gjutning osv. Så nedanstående siffror ska ses som riktmärken för två personer i kalendertid. För att ta reda på den mantid som behövs så får du räkna på det dubbla om man är två personer. Vi har skrivit artikeln för att du som privatperson ska kunna minska kostnaderna genom att du utgör denna andra person, alt tar in en kompis så att ni gör det tillsammans.

    Gör snabbkalkyl

    
    		
    Nerbrutet kostnadsestimat

    Översikt – använd länkarna

    Förberedelser för gjutning av betongplattan

    Projektet

    Snabb intro till betongplatta på mark – 2 minuter


    När du ska grundlägga en platta på mark så kännetecknas detta projekt av att marken måste vara jämn och fin. Därför lämpar sig denna husgrundstyp där du har mark där du inte behöver spränga allt för mycket.

    Förberedelser för gjutning av betongplattan

    förberedelser
    För att lyckas med din grundläggning så behöver du förbereda projektet väl. Det gäller egentligen alla stegen som presenteras nedan. Allt från markarbetet, materialinskaffandet (kantelement, armering mm) till betonggjutningen bör förberedas väl. Se till att du har rätt material rätt införskaffat vid rätt tidpunkt och att ingen byggare blir stående i väntan på materialet. Inget ont om byggare men vi har lång erfarenhet av byggare som gillar att åka och komplettera dina inköp med egeninskaffat material. Det är bekvämt för dem att komma bort ett tag och köpa material. Denna tid tar de ofta bra betalt för. Därför är det bra att se till att bry dig om logistiken kring bygmaterialet. Om du säkerställer att materialet kommer till byggplatsen vid rätt tidpunkt så kommer du att spara pengar. Det är också så att om du som beställare visar intresse för pris och tidplan så kommer leverantören därmed att göra mer för att uppnå detta åt dig. Byggare som vet att ens kund är priskänslig kommer om företaget är seriöst alltid ställa sig själv frågan, kan vi göra något för att spara pengar i alla de moment de utför där kostnaderna är rörliga. Bara där kommer ni spara pengar.

    Ta fram grundritningar utifrån lastplanen – betongplattans kn/m

    Alla hus har behov av att ta reda på lastplanen. Dvs hur många KN/kvm eller KN/m last finns det på de olika delarna av huset. Utifrån denna lastplan kan sedan grundleverantören ta fram en lunik grundritning för just ditt hus.

    Lasterna kan delas upp i olika delar

    • Linjelaster längsmed kantbalken. Dessa anges som kN/m. En typisk linjelast för en normal villa är 20 kN/m. Observera att detta är ytterst individuellt per hus och kan bero på många parametrar såsom om huset är enplanshus, en och en halvplans hus eller vilken fasad man valt. En annan avgörande faktor för hur tunga lasterna blir är om man väljer betong eller träbjälklag för övervåningen.
    • Punktlaster inne i betongplattan. Dessa anges i kN/kvm. Punktlasterna uppstår normalt om man har öppna planlösningar med pelare eller liknande som ska vara bärande.
    • Linjelaster inne i betongplattan. Dessa anges i kN/m och kan även de för en enplansvilla med träbjälklag uppgå till 20 kN/m.

    Fler frågor och svar om ritningar och platta på mark

    Bygglov och myndighetskontakter

    Det är lika bra att inse det redan från början. Du är i händerna på myndigheterna, dvs kommunen, när det kommer till att bygga hus. Myndigheterna styrs efter pbl, dvs plan och bygglagen.
    Man måste samtidigt förstå myndigheterna. De utsätts för enormt tryck från boende, företag mm som vill bygga alla möjliga konstigheter och alla beslut som tas är offentliga. Bygglov är en hel eller till och med fler artiklar för sig som inte lämpar sig in denna artikel. Men utifrån ett grund perspektiv har vi skrivit en artikel om bygglov och grundritningar som kan vara bra för dig som ska gjuta en husgrund. Det finns sedan en kort tid tillbaka ett mycket viktigt datum som bestämmer när kommunen tidigast tillåter Er att påbörja byggandet. Börjar man tidigare än det så kan man få böta. Läs mer om bygglov här (skriven för tillbyggnader men gäller generellt också).

    Grundundersökning

    grundundersökning
    Det är viktigt att veta att marken man bygger huset på klarar de laster som huset utsätter marken för. För att ta reda på detta så bör man göra en grundundersökning. Vid en grundundersökning tar man även fram hur grundvattenförhållanden, markförhållanden mm ser ut. Man undersöker också om marken kan ge ifrån sig radon och om marken du ska bygga på består av sten eller berg. Då kan man behöva spränga.
    Om din mark inte har tillräcklig bärighet så kan man behöva påla husgrunden eller använda kompensationsgrundläggning. Dessutom är det viktigt att Ni får svar på om marken är tjälfarlig, vad marken består av (vilka jordarter) osv.
    Grundvatten är också något att fokusera på. När du ska bygga ett hus och vill föra bort grundvatten så är det lämpligt att dels dränera väl. Då hanterar du bättre temporära grundvattenhöjningar bättre. Men har du konstant högt grundvatten så bör du också ha lösningar som gör att du pumpar bort vattnet. Det här är dock ingen bra lösning eftersom att grundvatten faktiskt är någonting som du aldrig kan bli av med. Men när exempelvis kommunen bygger broar och viadukter under järnvägar och vägar och har högt grundvatten så får man helt enkelt isolera det området som ska vara fritt från grundvatten och sätta pumpar på strategiska ställen som då pumpar bort grundvattnet. Du behöver också ha vattentät och vattentåligt betong, vilket är jätte komplext och nästan inte görbart för en privatperson eftersom det blir alldeles för dyrt.

    Ta fram en tidplan

    När du ska gjuta din betongplatta så är det avgörande att timingen i momenten är bra. Det är därför avgörande att spalta upp alla momenten, hur lång tid de tar, vem som är ansvarig och vad varje steg kostar.

    Dessutom behöver du beakta följande.

    • Det är inte att rekommendera att gjuta betongplatta i minusgrader. Den största anledningen till det är att betong riskerar att frysa sönder när det är minusgrader. Men det är inte enda anledningen. Om tjäle tillåts gripa tag i marken innan man hunnit lägga ut grundisoleringen så kan man få sättningar när tjälen släpper.
    • Tidplanen blir bra underlag vid upphandlingen av både materialet och grundläggningstjänsten. Om du har gjort en bra tidplan så får du igen det genom hela byggprojektet.

    Ta in offerter på byggmaterial

    Hitta rätt materialleverantörer – hitta speciellt en som kan leverera de ritningar som behövs (se här) och en leverantör som kan erbjuda så många olika delar som möjligt, dvs kompletta grundpaket. I ett komplett grundpaket bör du se till att få cellplast, armering, kantelement och vattenburen golvvärme. Dessutom är det viktigt att grundleverantören kan erbjuda beräkningar utifrån så kallade lastplaner och dessutom ta konstruktionsansvar. Lastplaner kan du få från din husleverantör eller om du ska bygga ett egenritat hus så behöver du anlita en konstruktör. Innan du gör investeringen med att anlita en konstruktör så kan du kontakta din grundleverantör, de har erfarenhet av husgrunder och kan avgöra om du behöver göra komplexa beräkningar eller inte.

    Ta in offerter på mark- och grundarbetet

    Kontraktera rätt entreprenörer och bestäm dig för om du vill ha en leverantör som tar helhetsansvar eller om du vill spara pengar genom att göra mer själv. Se under respektive moment vad vi rekommenderar dig att ta hjälp med. Det finns också tjänster där man kan få hjälp med att ta in offerter från flera olika leverantörer samtidigt. Det är tycke och smak som får styra. Vi anser att det är skönt att jobba direkt mot entreprenörerna utan mellanhänder men det är upp till var och en.

    Vi har lång erfarenhet av många grundbyggare.

    Undvik vanligaste källorna till konflikter

    Som vi beskrivit ovan är det viktigt att man genomför grundundersökningar på ett bra sätt för att veta vilka markförhållanden som råder innan man väl börjar gräva. Även om man genomfört markundersökningen korrekt så är det inte så lätt att veta exakt vilka förhållanden som väntar innan man faktisk satt grävskopan i marken. Utifrån vår erfarenhet så är den vanligaste källan till konflikter mellan gräventreprenören och beställaren just missförstånd kring detta.
    Markentreprenören anser att de varit tydliga med att deras pris enbart gäller normala markförhållanden, dvs mängden matjord är normal, normala grundvattennivåer mm. Eftersom det är av yttersta vikt att husgrunder enbart får grundläggas på mark där MAN TAGIT BORT ALL MATJORD så är det mycket svårt för markentreprenören att möta förväntningarna i detta steg. Med svåra markförhållanden så behöver grundentreprenören gräva djupare men också återfylla med mer dränerande material än beräknat. Och eftersom båda dessa steg driver stora kostnader så skapar de lätt konflikt. Se därför till att ha tydliga direktiv vad som gäller för detta i avtalet med grundentreprenören. Kom också ihåg att det kan kosta ganska mycket pengar att frakta bort schaktmassor (matjord).

    Fundera igenom tomtens och grundens risker och känsliga punkter

    Ett hus blir aldrig bättre än sin svagaste punkt.

    Här är två vanliga problem vi får frågor om.

    • Gjuta betongplatta nära bergvärme
    • Risker med grundläggning på berg
    Gjuta betongplatta nära bergvärme
    När man ska gjuta sin betonglatta så är det inte alltid att man har möjlighet att gjuta betongplattan
    exakt där man villha sin grund utan att det får komplikationer. Ofta har man restriktioner på tomten som sätter sina begränsningar.
    Ett vanligt scenario är att man borrat för bergvärme och vill gjuta väldigt nära i anslutning till denna. Då ska man iaktta en viss försiktighet eftersom att tryck mot bergvärmerör kan påverka bergvärmerören. Man bör därför vid nyproduktion se till att vara ungefär 4 meter från hålet, men det här är lite överdrivet men man ska i varje fall iaktta en viss försiktighet. Om du inte isolerar dina bergvärmerör så ska man inte vara för nära på grund av de probmen tjälen kan ställa till med. Det är också viktigt att man i framtiden kan komma åt sina bergvärmerör. I värsta fall så kan man också dra om bergvärmerör. Det kostar ett antal tusenlappar, men det är bara i ytskiktet som du behöver göra detta men det är fullt möjligt att göra det.

    Att borra helt nya bergvärmerör med 200 meter rör etc kostar cirka 60 000 kr.

    Risker med grundläggning på berg
    Har du exempelvis en bergig tomt kan det vara bra och väl investerad tid att fundera igenom hur berget påverkar hur du anlägger grunden. Det är inte minst sprängning som alltid kan innebära risker för närliggande fastigheter och liknande. Men även konstruktionsmässiga aspekter.
    Läs mer om grundläggningsrisker för berg här.

    Lägg upp strategi för dränering, vatten och avlopp

    Det är stor skillnad mellan dränering, dagvatten och avlopp. Anledningen att man klumpar ihop dem är att framförallt dagvatten och avlopp brukar ha en kommunal lösning. För fritidshus finns ofta inte dessa alternativ varvid det ofta uppstår ett problem med hur framförallt avloppslösningen ska se ut.

    Undersök bästa avlopps och dräneringsstrategin. Hur ska regnvatten, infiltrationsvatten, grundvatten och det kapillärt stigande vattnet tas om hand. Vad tillåter kommunen? Kan konstruktionen och totalkostnaden minskas genom att exempelvis använda en eller flera stenkistor. Allt detta behandlas här på husgrunder.com. Läs vidare om avlopp och dränering nedan.

    Strategi för uppvärmning

    Tänk igenom hur din uppvärmning ska gå till. Troligen ska du ha vattenburen golvvärme om du ska gjuta platta. Men hur ska denna betongplatta värmas upp. Se information här om olika värmesystem.

    Förbered byggplatsen

    Förbered för maskinerna
    Hur ska maskinerna komma åt tomten och samtidigt åstadkomma minimal skada.

    Förbered för schaktmassor
    Samma gäller för schaktmassorna. Schaktmassor kan kosta pengar att göra sig av med. En klassiker är att kolla om det finns något större bygge på gång nära dig. Snacka med byggarna där och se om de eventuellt behöver schaktmassor. Då kan du slippa betala för att bli av med schaktmassorna.

    Förbered el och vatten
    För de maskiner som ska gjuta plattan kan det behövas trefas el och speciella ampere krav. Det är alltid bra att ha tillgång till vatten för ett projekt där man kan behöva gjuta mindre mängder betong som komplement till att man gjuter betong med en betongbil. Du kan behöva göra rent verktyg osv. Dessutom behöver du förbereda markarbetet för kulvertar och liknande som ska skydda el och eventuellt fjärrvärmeledningar.

    Förbered byggplatsen för betongbilen
    Kolla med företaget som levererar din betong hur lång deras betongränna på lastbilen eller betongbilen är.

    Projektet för gjutning av betongplattan

    Utsättning av husgrund

    utsättning av husgrund
    Det är viktigt att sätta ut husgrunden på ett korrekt sätt. Det inbegriper lite olika saker under hela grundläggningsprocessen. Innan markarbetet påbörjas är det viktigt att man har klart för sig vart husgrunden ska stå exakt, både i höjdled och dess position på tomten. Här vill ofta kommunen också bli inblandad så att de får godkänna husets placering på tomten. Tänk igenom att schaktmassor och liknande kan fördelas från en del av tomten till en annan om du vill. Bara du ser till att få godkänt från kommunen för detta.

    Längs med byggets förfarande är det viktigt att hela tiden ha koll på husgrundens exakta placering. Det gäller inte bara i förhållande till placering på tomten utan även i höjdled.

    Efter byggets slutförande kommer kommunen att göra en slutkontroll av placeringen varför det är avgörande att inte tappa denna viktiga placering under byggets gång.

    Markarbete, schaktning och ev. sprängning

    markarbete
    När man diskuterar markarbete i samband med platta på mark grunder så innefattar att schakta bort all matjord ner till grundläggningsdjupet. Man schaktar i detta steg även så att man kan lägga utvändiga VA- och dräneringsledningar. Således beror det på vart i Sverige du bor för hur mycket du bör schakta ur för betongplatta.

    Om man behöver spränga så är det bara att beklaga. Detta moment fördyrar din grundläggning betydligt. Har du mindre sten så kan du ta bort sten och berg utan att spränga?

    Tidsåtgång:
    Ett par dagar upp till en vecka (exklusive sprängning). Räkna på 5 dagar om du är osäker.
    Behov av maskiner:

    • Grävmaskin
    • Utrustning för sprängning
    Svårighet:
    Vi rekommenderar att du tar in hjälp för denna del av arbetet.
    Kostnad grävare:
    Timkostnaden för en professionell grävare inklusive grävmaskin (normal, inte bjässe) kostar c:a 650 kr + moms.
    Kostnaden beror mycket på hur mycket övrigt du gör på tomten. Många väljer exempelvis att ändra lutningar och utjämna gropar i tomten, ta bort stenar mm. Men planerar du arbetet väl och är beredd att göra mycket av projektledningen själv kan du få ner priset. Men eftersom grävaren är ganska dyr sett till andra moment i grundläggningen så se till att tajma detta arbete väl med resten av projektet. Se också till att besvara frågorna nedan så du inte ramlar på dyra förseningar då grävaren ställer dessa frågor och du måste vänta med grävningen pga undersökningar av olika slag.

    En mindre grävning kan uppskattas mycket grovt till c:a 20 timmar (c:a 2,5 dagar för en enklare grund) och upp till en hel vecka för ett lite mer krävande markarbete. Det skulle ge en kostnad på 13 000 kr upp till över 30 000 kr. Min erfarenhet är att här går fastpriskalkylen på betydligt betydligt mer. Räkna själv på en fastprisoffert och se vad timkostnaden blir. Grävare kan vara mycket dyra i sin prissättning då privatpersoner inte inte är vana att handla upp denna tjänst. Så ta dessa siffror ovan som riktmärken och inte fakta. Dessutom är det bra att ha ytterligare en person närvarande under grundläggningen. Denna resurs kostar också om den personen inte är du själv.

    Dessa estimat gäller också bara om du leder arbetet själv. Annars behövs det ju projektledning kring detta, projektering och planering.

    Att spränga kostar cirka 700 kr per kubikmeter ex moms och då ingår maskinkostnaderna men inte eventuella besiktningar och etableringskostnader. Att frakta bort sprängmaterialet är inte heller inkluderat.

    Viktiga frågor vid grävningen:

    • Denna del av grundläggningen är ett av de vanligaste orsakerna till konflikter mellan byggaren och beställaren. Den stora anledningen till att konflikterna uppstår är att man missbedömt markens beskaffenhet. När grävaren väl börjat schakta undan matjorden så kan det komma fram många överraskningar. Dessa kan vara djupare matjord än beräknat, berg som sticker upp ur marken på vissa ställen, grundvatten som går upp över grundläggningsdjupet. Alla dessa delar gör ditt grundläggningsprojekt dyrare. Se till att ha tydliga direktiv till byggaren så kan du undvika missförstånd och ovälkomna överraskningar. Fråga också byggaren vilka vanliga problem de har erfarenhet av. Hur gör vi när dessa uppkommer?
    • Kan grävmaskinen komma fram till byggplatsen. Tänk igenom hur grävmaskinen ska köra fram till platsen för grundläggningen. Räkna med att tomten blir uppkörd där grävmaskinen kör fram. Tänk därför igenom hur schaktningen ska gå till för minsta möjliga åverkan.
    • Kontakta kommunen och ta reda på så att inga rördragningar går över tomten, speciellt där du ska bygga. Dessa VA rör och andra rör ska finnas utsatta på ritningar som kommunen ska kunna delge dig.
    • Vilket grundläggningsdjup ska användas. Hur tjälfarlig är din mark i din region? Ju längre norrut desto större grundläggningsdjup för att undvika tjälskador.
    • Sockelns önskade höjd över marken. När man ska gräva sin platta på mark så ska man gräva ut och tänka sig att sockeln som ska vara synlig, styr lite av hur djupt man ska gräva. Så har du 400mm hög kantelement så sticker då exempelvis 10cm ofta upp ur marken och detta gör att man har 300 ner i marken och under kantbalken så ska man då ha 200mm dränerande material, dvs 600 och varav 10 sticker upp. Man ska alltså ha 500mm nere i marken ska man gräva för en normal platta på mark. Det här är då inte taget i hänsyn till om man har extra matjord som behöver fraktas bort eller att man behöver gräva djupare för att komma ner på tjälfritt djup.
    • Säkerställ att det inte går värmerör i närheten av betongplattan. Detta medför annars en ökad risk för skador genom exempelvis betongsprickor.
    • Kontrollera så att inga träd finns i närheten och vars rötter lätt kan ställa till det för en husgrund. När du väl schaktat och schaktbotten är exponerad så säkerställ att den inte har inslag av trädrötter och annat material som kan förstöra.

    Eventuell användning av markduk, fiberduk och geotextilier

    markduk fiberduk geotextilier
    Användningen av markduk, även kallad fiberduk och geotextil är inget som man alltid behöver. Det som gör detta steg speciellt är att du sällan vet innan grundläggningen om du behöver markduken eller inte. Det som gör att man ofta behöver använda geotextilier är att man inte vill blanda ihop det dränerande materialet med exempelvis lera som är ett vanligt material när man grävt bort matjorden.

    Läs mer här om användningen av markduk.

    Dränerande material – makadam

    markarbete

    Efter grävningen och schaktningen läggs det dränerande material ovanpå schaktbotten. Detta ger grunden en stabil plattform att stå på. Detta brukar normalt utgöras av en bädd av dräneringsgrus eller makadam. För att få just den stabila plattform som krävs komprimeras bädden ordentligt. Det dränerande materialet är viktigt för att huset inte ska drabbas av olika problem såsom tjällyftning och fuktproblem. Tjällyftning får man om man inte är noga med att materialet släpper igenom vatten.

    Från den lägsta punkten, den så kallade schaktbotten läggs det dränerande material upp till den nivå som grunden ska ligga på.
    Viktiga frågor vid dränerande material:

    • Hur mycket dränerande material behövs. Detta är en orsak till gräl mellan grundentreprenör och beställare då denna mängd inte alltid är given innan man börjar gräva. Detta beror bland annat på att all matjord måste bort. Då kan mer dränerande material behövas om man vid grävningen uppdagar att matjorden går djupare än man trott. Det är därför viktigt att du vid avtalets ingång vet om hur mycket dränerande material som ingår.
    • Se till så att makadamen inte tillåts blanda sig med lera eller annan jord. Detta sker annats genom att leran sakta men säkert tränger in i makadamen. Använd således filterduk för att separera makadamen från leran.

    Läs mer om dränerande material

    Avlopp, dränering samt enskilt avlopp

    Avlopp och dränering
    Denna del av husgrundsprojektet anser vi vara onödigt komplext och dyrt i förhållande till resten av grunden. De olika avlopps- och dräneringssystemen som ingår i en husgrund förvirrar slutkunden och vår ambition är att göra denna process enklare genom att man kan se det som en naturlig del av husgrunden. Vi har därför skrivit en hel artikel som beskriver denna process i detalj. Om du har några frågor om denna relativt nya del på husgrunder.com så meddela oss via kontaktsidan så utvecklar vi den artikeln. Se hela artikeln om dränering och avlopp här.

    Är du i behov av andra lösningar för avlopp än kommunalt avlopp. Läs här för artikel om enskilt avlopp.

    Frågor och svar om vatten och avlopp vid betongplatta

    Radonsäkra din husgrund

    radon husgrund

    Hur går det till:
    Många är med rätta oroliga för radon i marken och kringliggande berg. Det finns numera en billig försäkring mot detta. När man ändå ska gjuta en ny betongplatta kan man ändå passa på och försäkra sig mot detta problem genom att applicera radonskydd ovanpå cellplasten. En radonduk är ett bra skydd mot radon och ger ett betydligt bättre skydd än den traditionella plastfolien som använts fram till nu. Radonduken består av olika gasmembran som fångar upp gasen som inte klarar av att tränga in i huset.
    Viktiga frågor vid applicering av radonskydd:

    • Behövs radonskydd? Kolla med kommunen om du bor i ett riskområde. Gör du det kan du eventuellt göra en provtagning. Då en provtagning ofta kostar mer än själva radonskyddet och radonskyddet ofta höjer värdet på ditt hus så är det en rimlig investering att lägga radonskyddet istället för att kolla förutsättningarna om man planerar att bygga i områden där det finns risk för radon.

    Utplacering av grundelement


    Hur placerar vi ut grundelementen:

    kantelement
    Det är i detta steg man får igen om man har gjort ett bra markarbete. Är marken jämn och fin så går detta steg snabbt. Börja med att markera ut var grunden ska stå med pinnar och tråd. Se till att marken är i våg, dvs att marken är rät och inte sluttar eller har ojämnheter.
    Monteringen av kantelement börjar alltid i ett hörn. Ett grundelement som ska användas i ett hörn är ett rakt element med betong på en gavel samt har ett urtag för att sluta an mot ett standardelement. Det är sedan enkelt att placera ut grundelementen på bädden av makadam. Elementen fästs samman med skarvbleck. I hörnen skär man bort överflödig cellplast. Grundelementen utgör sedan en form tillsammans med grundisoleringen som gör att man kan gjuta kantbalken.

    Olika bredd på kantbalken
    Bredden på en kantbalk för en normal platta på mark är beroende på vilken typ av kantelement som man väljer. Om man väljer så kallade L-element så har man på byggplatsen möjlighet att förändra kantbalkens bredd. Väljer man däremot ett U-element så har man en fast kantbalksbredd. U-elements innermått där kantbalken gjuts brukar vara 20cm breda. L-element kan ge variabel tjocklek på kantbalken, dvs beroende på behov så är kantbalken oftast större än 20 cm. Ska man ha ett tyngre fasad (tegelfasad) eller helgjutet betongbjälklag eller liknande så talar det för att du bör välja ett L-element.

    Tidsåtgång:
    Ett par timmar för ett garage eller tillbyggnad och upp till en dag för en normal villagrund. Det som tar tid är att jämna till marken (se schaktning) och att få kantelementen att stå jämnt och fint. Räkna på 8 timmar för en medelgrund.
    Svårighet:
    Detta kan du ganska lätt göra själv
    Behov av maskiner:
    Inga behov av maskiner. Grundelementen väger lätt och du behöver inte något extra för att lyfta dem.
    Kostnad kantelement:
    Här finner du pris på kantelement.
    Kostnad arbete:
    Du kan som sagt göra själva jobbet själv på ett par timmar. Räkna annars på timkostnad mellan 350 – 450 kr + moms om du nu hittar en hantverkare som säljer per timme när det kommer till husgrunder. Alla grundbyggare säljer inte på det sättet men försök få en grundbyggare på timme om det går. Glöm inte att man ofta är två som lägger grunden. Kostnaden blir då det dubbla om den extra personen inte är du själv.
    Viktiga frågor vid införskaffandet av kantelement och utplaceringen av kantelementen:

    • Det finns två typer tillverkningsmetoder för kantelement för platta på mark. Vissa kantelement har pålimmade fiberarmerade cementskivor medans andra har helgjutet ytskikt på kantelementen.
    • Se till att markarbetet är jämt och fint.

    Fler frågor och svar om kantelement för platta på mark

    Tjälisolering och grundläggningsdjup

    tjälisolering
    När man bygger i regioner som är känsliga för tjäle så kan det vara nödvändigt med tjälisolering som placeras utanför kantelementen. Dessa förhindrar tjälen från att tränga ner i marken och gör därmed marken mindre känslig för tjäle. Med tjälisolering applicerad utanför dina kantelement kan du minska ditt grundläggningsdjup. Detta kan spara kostnader i markarbetet som är större än kostnaden för cellplasten. Tjälisolering kallas även för randisolering. Du kan använda en cellplast s80 kvalitet som är 50 mm tjock. Det räcker långt.
    Svårighet:
    Detta kan du ganska lätt göra själv.
    Tidsåtgång:
    Ett par timmar upp till en halv dag för en större grund.
    Mer information
    Pris på tjälisolering
    Läs mer om priser för tjälisolering och cellplast här.

    Grundisolering med cellplast

    grundisolering
    Syftet med att gjuta in cellplast i betongplattan är att man effektivt isolerar husgrunden. Cellplasten som används är cellplastskivor av en viss cellplastkvalitet. Skivorna placeras ut på det dränerande materialet. Tjockleken på cellplasten som läggs i husgrunden varierar lite beroende på vilken nivå av isolering man vill uppnå men det vanligaste är att man använder 3 st cellplastskivor som är 10 cm tjocka. Dvs den totala tjockleken blir därmed 300 mm. Grundisoleringen som utgörs av cellplast är kapillärbrytande. Därför behövs det ingen ytterligare kapillärbrytande skikt. Tänk på att cellplasten dessutom tar upp laster från huset. Genom bärande väggar och punktlaster så kommer husets laster att tas upp av cellplasten. Således måste cellplasten ha en tillräckligt god tryckhållfasthet för att klara både så kallade långtidslaster men också högre laster under kortare perioder. Cellplasten läggs ut så man förskjuter skarvarna för att få en god isolering utan genomgående skarvar som skulle kunna leda till ett värmeläckage och försämrad isolerande effekt. Cellplasten hålls samman med cellplastspik. Det är viktigt att man ser till att cellplasten inte flyter upp när man gjuter betongen. Det gör man genom att förankra cellplasten mot grundelementen. Det som tar mest tid när man lägger ut grundisoleringen är att skära till cellplasten för att dra upp avloppsrör och liknande.

    Att cellplast passar så bra för grundisolering är på grund av den mycket låga värmeledningsförmågan. Detta kallas för värmekonduktivitet och det är bra med isolerande material som har låg värmekonduktivitet.
    Tidsåtgång:
    Halv dag för ett garage eller tillbyggnad och upp till en hel dag för en normalstor villagrund. Det är 80/20 regeln som gäller. Dvs att placera ut bulken av cellplasten går på en timme, men att skära till för avlopp, och runt speciella områden med punktlaster som behöver ha mer armering etc kan det ta riktigt lång tid ibland. Ju mer specialare (ex sutteränghus har ofta mer komplex konstruktion) desto längre tid tar det.
    Svårighet
    Detta kan du ganska lätt göra själv
    Behov av maskiner:
    Inga behov av maskiner.
    Kostnad Material
    Cellplast priser kan du få från byggmaterialhandeln eller från tillverkare av kompletta grundpaket.
    Läs mer om priser för cellplast här.
    Kostnad Arbete
    Att placera ut cellplasten är ganska enkelt och tar inte så lång tid. Kostnaden om man är två personer blir större givetvis. Man jobbar oftast i par vid grundläggning. Räkna på en dag för en stor grund så räcker det mer än väl.

    Viktiga frågor vid grundisolering:

    • Ibland kräver grävarbetet att grundentreprenören gräver djupare än beräknat på grund tjockare lager med matjord. Då kan man överväga att använda ett extra lager cellplast istället för att lägga dit mer dränerande material. Jämför man den extra kostnaden med dränerande material och cellplast (10 cm) så skiljer den sig inte så himla mycket åt. Därför väljer endel att lägga dit cellplast eftersom denna ändå bidrar till en bättre isolerad grund medans extra dränerande material inte ger någon ytterligare postiv effekt.
    • Kontrollera att cellplasten är typgodkänd och ställ kontrollfrågan huruvida den innehåller exempelvis flamskyddsmedel, något som inte är tillåtet men vanligare i vissa länder i Europa varifrån vissa byggare importerar sin cellplast.
    • En av de viktigaste frågorna när man ska lägga ut cellplasten är givetvis vilken cellplast kvalitet man ska använda. Den vanligaste cellplast kvalitén är s100 och klarar av 100 kPa
    • Ska man använda grå eller vit cellplast. Grå isolerar normalt bättre och då behöver man inte lika tjock grundisolering vilket har sina fördelar.
    • När man ska lägga ut grundisoleringen kan man behöva såga till grundisoleringen. Har ni en cellplastskärare så är det givetvis att föredra. Då använder man en varm nål för att kapa cellplasten.

    Utplacering av distanser för armering


    Hur går det till:
    För att göra grundelementen tillfredsställande stabila använder man monteringsplattor. Dessa ger inte bara tyngd åt elementen utan syftar dessutom till att bilda distans åt armeringsjärnen.
    Tidsåtgång:
    En eller max ett par timmar, lite beroende på hur stor din husgrund är.
    Svårighet
    Detta kan du ganska lätt göra själv
    Behov av maskiner:
    Inga behov av maskiner.
    Viktiga frågor vid utplacering av distanser:

    Applicera eventuell köldbryggebrytare


    köldbryggebrytare

    En köldbryggebrytare motverkar att betongplattan och kantbalken står i förbindelse med varandra. Detta gör att kantbalken inte kyler ner betongplattan utan man bryter den så kallade köldbryggan. Denna investering är väl värd att göra för hus som grundläggs i Sverige. Det är inte många tusenlappar man behöver betala för en grund med köldbryggebrytare. Köldbryggebrytaren består oftast av cellplast. Tyvärr behöver du en ganska tjock vägg för stt kunna använda köldbryggebrytare. Detta då en köldbryggebrytare måste hamna under väggen. Väggarna behöver därmed vara cirka 370 mm tjocka för att kantbalken inte ska bli för smal.
    Tidsåtgång:
    Köldbryggebrytaren tar någon timme att få till på ett bra sätt.
    Behov av maskiner:
    Ingen.
    Svårighet:
    Detta kan du göra själv.
    Kostnad köldbryggebrytare:
    Köldbryggebrytaren är en av de mest lönsamma delarna i en husgrund för dig som kund. Räkna på en eller två extra tusenlappar för en hel grund, exklusive arbetet. Denna kostnad sparar du igen snabbt. Tyvärr tillåter inte alla konstruktioner en köldbryggebrytare.
    Viktiga frågor för köldbryggebrytare:

    • Som vanligt är det viktigt att följa grundsektionsbeskrivningen så att förberedelserna blir rätt.
    • Eftersom det precis vid köldbryggebrytaren blir lite lägre hållfasthet i betongplattan är det bra att man ser till att eventuella punktlaster inte landar på just den plats i husgrunden som rör köldbryggebrytaren.
    • Kan din husgrundskonstruktion med kantbalk etc klara av att inkludera en köldbryggebrytare.

    Vattenburen golvvärme

    vattenburen golvvärme
    När man ska gjuta in vattenburen golvvärme i betongplattan så lägger man ut golvvärmerören i slingor i golvet enligt instruktioner från leverantören. Instruktionerna kommer som regel med golvvärmeritningar. Se till att följa dessa ritningar mycket noga. Anledningen till det är att man i efterhand vill kunna veta exakt var rören ligger. I mycket sällsynta fall kan man behöva gräva i betongplattan och då vill man veta var allt ligger. Kan även vara bra för dig om du ska bygga en ny vägg inne i huset och vill fästa in en ny stålsyll. För att lägga ut golvvärmeslingorna behövs ingen direkt kompetens. Lägg ut golvvärmen enligt golvvärme ritningarna som leverantören ska ha skickat med i leveransen. För att se till att golvvärmen håller provtrycks golvvärmerören i detta skede. Detta givetvis för att undvika problem längre fram i processen. Undvik att gå på golvvärmerören efter att de lagts ut.
    Placering av golvvärmen i plattan
    Höjden på den vattenburna golvvärmen brukar normalt sett ligga mellan armeringen och botten på betongplattan. Dvs från cellplasten till armeringen så är det 5cm cc på armeringsnätet. Under dessa armeringsnät så ligger den vattenburna golvvärmen. Man kan därmed säga att den vattenburna golvvärmen ligger cc 2,5cm, dvs 25mm ovanför cellplasten och den gjuts således in i betongplattan.
    Tidsåtgång:
    En halv dag för ett garage eller tillbyggnad upp till en dag för en normal villagrund. Provtryckning och montering av shunt är exkluderat i detta då det bör göras av professionella värmegolvsinstallatörer (rörmokare).
    Svårighet
    Detta kan du ganska lätt göra själv men kan också vara bra att ha en VVS tekniker med så att de godkänner rördragningarna.
    Behov av maskiner:
    Inga behov av maskiner. Men vi rekommenderar som vi nämnt ovan att en VVS tekniker är med och därför ska alla de verktyg han eller hon har finnas tillgängliga – exempelvis för provtryckning av den vattenburna golvvärmen.
    Viktiga frågor vid vattenburen golvvärme:
    • Hur tänker ni provtrycka golvvärmelösningen? Vem gör detta?
    • Hur klargör vi ansvaret för den vattenburna golvvärmen så att eventuella läckor i golvvärmen alltid kan härledas till en viss entreprenör.
    Priser för golvvärmelösningar
    Läs mer om priser för vattenburen golvvärme här.

    Armering med armeringsjärn och armeringsnät

    armering armeringsnät
    Armering görs dels i kantbalken där armeringsjärn används och armeringsjärn för grundplattan. Armeringjärnen och armeringsnätet är till för att ge betongplattan en god draghållfasthet eftersom betong i sig har god tryckhållfasthet men dålig draghållfasthet. För att placerar armeringsjärnen och armeringsnäten på rätt höjd i den gjutna betongplattan används distanser som vi beskrivit ovan. Med denna extra draghållfasthet blir husgrunden mycket stark.

    Placering i plattan
    Armeringen läggs mitt i betongplattan. Eftersom plattan normalt är 10cm tjock så placeras armeringsnätet därför i mitten och cc på armeringsnätet i förhållande till toppen på cellplasten är då således 50mm. Under armeringsnätet finns sedan en vattenburen golvvärme. Armeringen hålls uppe av armeringsdistanser, ofta gjorda av plast.

    Tidsåtgång:
    En halv dag för en garagegrund upp till en dag för en normal villagrund. Det är specialfixarna med kapningar och annat inklusive extra armering för att ta upp punktlaster etc som gör att armeringen kan bli ganska avancerad. För riktigt avancerade grunder så kan det ta betydligt längre tid än en dag.
    Svårighet
    Detta kan du ganska lätt göra själv.
    Behov av maskiner:
    Inga behov av maskiner.
    Kostnad armering
    Läs mer om priser för armering, armeringsnät och armeringsjärn här.

    Kostnad arbete
    Kostnaden för arbetet kan uppskattas till ett par timmar. En stor grund kan man räkna c:a en halv dag och inbegriper att se till att kantelementen står i våg och står jämt på marken.

    Viktiga frågor vid armeringen:

    • Fråga därför efter om inte tillverkaren kan göra beräkningar av dina laster och utifrån detta dimensionerar erforderlig armering. Det finns mängder av parametrar som påverkar vilka dimensioneringar man använder.

    Fler frågor och svar om armering

    Återfyllnad för att stabilisera kantelementen

    återfyllnad kantelement
    Beroende på om man gjuter hela betongplattan i samma moment som kantbalken så krävs utvändig återfyllnad som utvändigt stöd för grundelementen. Om man gjuter kantbalken för sig och sedan betongplattan behöver man inte göra någon utvändig återfyllnad.
    Tidsåtgång:
    Ett par timmar med grävmaskin för en tillbyggnad eller garage och upp till en dag för en normal villagrund.
    Svårighet
    Detta kan du ganska lätt göra själv
    Behov av maskiner:
    Grävmaskin är bra och troligen lönsamt eftersom stora massor ska skjutas mot grundelementen. Ska man göra detta själv bör du förbereda dig på att det tar tid att skyffla stora massor för hand.
    Viktiga frågor vid återfyllnad:
    • Markarbetet i denna andra fas av grundläggningen kan ofta utföras av en mindre grävmaskin än i första fasen. Hur kan du lösa detta?

    Kantbalken

    Kantbalken gjuts normalt tillsammans med betonggjutningen av plattan men förtjänar lite extra fokus eftersom denna del av huset ska bära upp husets laster.

    Bredd på kantbalken
    Bredden på kantbalken beror på hur tjocka väggar man vill ha. För dimensionering av kantbalken så behöver man veta vilka laster som kantbalken ska ta upp. Det finns tre typer av laster som kantbalken tar upp. Linjelaster, punktlaster i kantbalken samt punktlaster vid hörnen i kantbalken. En linjelast kommer exempelvis från de krafter som tas upp av syllen. En punktlast är oftast en bärande pelare som bär upp ytterväggen och denna kan vara belägen antingen mitt i kantbalken eller i ett hörn. Om du beställt ditt hus från en husfabrik så ska de kunna ge dig tillgång till en lastplan som gör att du ska kunna dimensionera din kantbalk. Denna lastplan bör ta med fasadtypen i beräkningen samt höjden på fasaden. En fasad byggd i tegel väger givetvis mer än en träfasad. Lastplanen från husfabriken tar dock inte alltid hänsyn till exempelvis vilken snözon som ditt hus ska byggas i. Linje lasterna i kN/m på en syll varierar beroende på förväntad mängd snö och hur brett ditt hus är. Ta kontakt med din grundleverantör så kan de hjälpa dig med att räkna ut den exakta dimensioneringen av kantbalken.

    Kantbalk för att klara laster från tunga fasader
    För vissa fasader behöver speciell hänsyn ges till dimensioneringen av kantbalken. Sådana fasader är fasader med tegelfasad eller tunga betongväggar.

    Gjuta betongplattan – dags att gjuta grundsulan

    gjuta betongplatta
    Efter att dessa steg är vidtagna har man två val. Antingen blandar man betongen själv eller så beställer man en betongbil som kommer med den betong man gjuter med. Betongen fördelas ut i kantbalken och över plattan. Det är nästan alltid lönsamt att beställa en betongbil eftersom det är väldigt mycket betong som går åt till en villagrund. En lite större villagrund kan lätt sluka 15 kubikmeter betong och det blir nästan ohållbart att blanda det för hand. Och kostnadsmässigt är det billigare att använda betongbil ju större betongplattan är.
    När du gjuter betongsulan så gjuter man in all vvs i plattan tillsammans med golvvärmen, cellplasten och armeringen.
    
    		
    Tjocklek på betongplattan
    För normala husgrunder kan man räkna på att man ska använda c:a 10 cm betongplatta som täcker hela grunden inklusive kantbalken.

    Tolerans för betongplattan
    Det är i princip omöjligt att gjutan plattan helt helt rakt i höjdled. Därför finns det så kallade tillåtna toleranser för hur en betongplatta får variera i höjdled.
    Det är rätt petigt. Mig veterligen finns det toleranser per meter men också över hela plattan.

    Det vill säga en betongplatta får ha en höjdskillnad på 1,5 mm per meter i två meter (dvs 3mm på två meter). Men plattan får inte därför diffa 3 mm x 20 meter = 60 mm för en 20 meter lång platta. Jag håller på och letar upp exakta toleranserna för hela plattan och uppdaterar detta stycke med denna info inom kort.

    Skydda känliga delar – avloppsrör mm

    gjuta betongplatta
    När man ska gjuta sin betongplatta är det viktigt att man ser till att viktiga delar i avlopps och dräneringssystem inte täpps igen av betong som av olika skäl hamnar fel.
    Här kan ni läsa en vanlig fråga om konsekvenserna från en gjutning som orsakat problem med betong i avloppsrören.

    Använd bra täcklock för att skydda avloppsrören. Ge betonggjutaren och den som ska gjuta grunden mycket tydliga instruktioner om vad överbliven betong och rengöring av verktyg ska ske. Vi har själva beställt betongplattor där vi senare fått igensatta dräneringsbrunnar pga att hantverkaren tömt betongrester i dräneringsbrunnen.

    Vibrera betongen för optimal gjutning
    En betongplatta gjuts med betong som ska ha så lite vatten i sig som möjligt för att öka betongplattans hållfasthet.
    För att minska betongens vattenmängd och samtidigt för att skapa en betongplatta med optimal hållfasthet och ändå göra gjutningen möjlig så vibrerar man betongen. Det gör att man kan minska ner på vattenmängden och samtidigt få ut betongen i alla hörn och vrår.

    Väder och vind vid betonggjutning
    När du ska gjuta platta är det viktigt att du tar hänsyn till de yttre omständigheterna. Utetemperaturen och vind spelar in i betonggjutningen.
    Om temperaturen är lägre än noll så måste du på något sätt värma upp luften eftersom det är väldigt skadligt för betongen om den fryser. Betongens egenskaper försämras drastiskt om den fryser. Det är då lätt att tro att det lämpar sig att man gjuter betongsulor under fina sommar eller vårdagar. Men detta är inte alltid optimalt om man inte vidtar åtgärder för att förhindra förtidig avdunstning. Om man inte gör detta kan man få diverse problem såsom sättningssprickor. Även vinden kan göra att man dunstar bort vattnet fortare. Den perfekta temperaturen är cirka åtta grader Celsius. Då härdar betongen lagom fort.
    Om du är osäker på om din betongplatta tagit skada av för låga temperaturer under själva betonggjutningen så kan du testa detta genom att knacka på betongplattan med en hammare. Om betongen är spröd och knäcks sönder så är detta ett dåligt tecken. Eftersom betongen utvecklar värme naturligt under själva gjutningen så behöver man i princip bara tänka på annat än att skydda mot kylan i sig och isolera betongplattan från att frysa.

    Gjuta en klack för källarplattan

    gjuta klack platta källare

    När man ska gjuta en betongplatta som ska användas i källaren så finns det ett bra tips. Man vill ha en liten klack i betongplattan på vilket man ställer väggarna och på den klacken eller nedsänkningen som bildas där man ställer väggarna så kommer marktrycket göra att väggarna har någonting att fästa in till. Man gör själva klacken genom att man vid betonggjutningen fäster en träbräda i betongplattan, vilket då skapar ett avtryck när man plockar bort brädan och kvar finns alltså nedsänkning i kantbalken jämfört med den övre betongplattan. Om man ställer källarväggarna på denna klack så får dem en liten klack som då motverkar marktrycket. Väggarna står alltså fast förankrade mot betongplattan.

    När kan du gå på betongplattan
    Under normala omständigheter bör man kunna gå på betongplattan efter en halv dag.

    Tidsåtgång:
    En halv dag upp till en dag. Inklusive efterarbete för att jämna till grunden så den blir jämn och fin.
    Svårighet
    Detta rekommenderar vi att du tar hjälp med.
    Behov av maskiner:
    Betongbil. Färdig betong i betongbil lönar sig i de allra flesta fall. Saknas väg fram till huset eller om grundplattan ligger dumt till på tomten kan man ”kärra ut” betongen från en betonggrop. Men då behöver man vara fler som kör kärran så utkörningen från betonggropen inte tar så lång tid. Det kan ju inte vara för långt heller när man ska köra ut betongen via kärra (på en ö till exempel). Man kan också använda en pump med slang för att transportera betongen likt en vattenslang i trädgården. När man har beställt ut en betongbil till sin byggplats där man ska gjuta en platta, pool eller vad det än är så är det viktigt att man tänker igenom hur en betongbil ska kunna komma åt att förmedla betongen från betongbilen till gjutplatsen. Det första man bör göra är givetvis att kontrollera att betongbilen når till en plats utifrån vilken man sen antingen direkt kan föra betongen till gjutplatsen eller via en förlängning där man också kan nå upp till 100m från dit man fraktar betongen.
    Kostnad c:a:
    Snittpris per kubik: c:a 1500 kr exklusive moms och frakt. Vi rekommmenderar att du tar höjd upp mot 2500 kr per kubik inklusive moms och frakt.
    Hur mycket betong du behöver är givetvis beroende på hur stor din betongplatta är. Betongen som behövs är uppdelad på två delar. Betongplattan och kantbalken. Se artikel hur du räknar ut mängden betong till din husgrund här.

    Här kan du räkna ut kostnaden för betong till din betongplatta.

    Viktiga frågor vid gjutning av betongplattan:

    • Kontrollera att du får rätt typ av cement/betong. Ha gärna med någon erfaren person som vet mycket om gjutning för detta steg är väldigt oförlåtande.
    • Flytande betong som hälls ut för snabbt har en enorm kraft och välter lätt kantelement som är lätta. Återfyllnad är viktigt och ta det varsamt. Eventuellt kan man gjuta kantbalken först för att sedan gjuta övriga grunden om man är rädd för detta. Då blir krafterna mindre än om man gjuter allt på en gång.
    • Hur långt ifrån gjutplatsen kan betongbilen köra och ställa upp sig för att tappa av betongen. Beroende på val av betongbil, pumpbil och så vidare så kan betongen transporteras upp till 100 m från betongbil till gjutplatsen. Var noga med att ange detta vid beställning av betong.

    Fler frågor och svar om betong för betongplattor

    Efter gjutningen av betongplattan – torktid, vattna m.m.

    Vattna
    Det är viktigt att man efter betonggjutningen ger betongplattan tid att ”brinna” som det heter. Tiden det tar innan denna process är klar beror på väder och cementtyp men den ska stå några veckor åtminstone. Den första veckan bör man vattna grundplattan dagligen lite grann. Anledningen är att betongplattan ska få tillräckligt med vatten hela tiden så den inte ”går torr”.
    Om man sedan enbart bygger ett klimatskal och inte lägger innergolv och därmed undviker att stänga inne fukten kan man i princip börja med stomresningen efter första veckan. En större betongplatta innehåller många kubikmeter vatten. Detta vatten kan vid värmeutvecklingen i samband med reaktionen med cementen , gruset och vattnet faktiskt avdunsta och därmed skapa fuktproblem om man gått på med att bygga för mycket ovanpå betongplattan för tidigt och därmed stänger inne denna byggfukt.

    Betongtäckmattan förhindrar att grunden blir förstörd om den står för länge
    Om du behöver lägga plattan när det är minusgrader under natten så kan du vattna betongplattan och sedan lägga en presenning över den gjutna plattan så behålls värmen.
    En presenning som klarar av att täcka 80 m2 kostar bara ett par hundra kronor. Andra alternativ är att lägga på en betongtäckmatta. Om du har överbliven cellplastisolering från betonggjutningen så lägg dit även den.

    Vi får också många frågor om att gjuta en betongplatta vid ett tillfälle för att sedan låta den stå över vintern. Det man ska komma ihåg är att grunden värmer upp marken vilket förhindrar tjäle. Och utan uppvärmt hus så riskerar du att tjälen tränger ner i marken. Med isolering kan du förlänga processen det tar för tjälen att tränga ner i marken. Men detta räcker inte om det är alldeles för kallt för länge.

    Du behöver således vid ett tillstånd när du har en många minus grader många dygn i rad dessutom tillföra värme. Det gör man med en så kallad betongtäckmatta. Du hittar betongtäckmattor hos din grundleverantör.

    Slipning eller glättning av betongplattan
    Glättar gör man innan betongen härdat (brunnit) och det sker i normala fall efter max ca 2-4 timmar.
    Efter ett drygt dygn kan du gå på betongplattan. Då kan du efterbearbeta betongplattans yta genom att om så behövs stenslipa betongplattan redan efter någon dag.

    Tidsåtgång:

    • Vattna betongplattan, helst med vattendimma, upp till en vecka och se efter det till att betongplattan inte stängs inne under ytterligare någon vecka. Det beror väldigt mycket på utetemperaturen hur mycket fukt som behöver tillföras och hur länge.

    Provtryckning av golvvärmesystemet

    provtrycka golvvärme betongplatta

    Det är viktigt att provtrycka golvvärmen både innan och efter att man har gjutit betongplattan. Efter att betongplattan gjutits så ska enligt kommunen en provtryckning ske och du ska kunna visa upp protokoll från denna test till kommunen. Det är givetvis så att innan man gjutit betongplatta så är det så mycket enklare att rätta till misstag. Därför ska denna slutliga provtryckning alltid lyckas. Se till att inte slarva med provtryckningen innan betongen gjutits så spar du stora kostnader om någonting mot förmodan skulle gått fel när du la golvvärmen.

    Tidsåtgång:

    • Det tar rörmokaren max en timme att utföra detta test.

    Använd stålsyllar med syllskydd

    Syllen är den regel som man bygger upp väggarna med och syllarna ligger an mot betongplattan.
    Förvånansvärt många bygger fortfarande med träsyllar vilket är direkt vansinnigt, även om man har ett syllskydd under träsyllen. Trä är ett organiskt material och husgrundens betongplatta avdunstar stora mängder vatten under torkperioden. Dessutom är övergången mellan betongplattan och övriga huset ett av husets känsligaste områden att tänka på när man ska förebygga fuktskador som kan uppstå under husets livstid. Vatten kan vid dåligt konstruerade fasader smita in under fasaden upp in i mellanrummet där betongen möter syllen. Då är det stor risk för fuktskador. Speciellt om man slarvar med dräneringen så blir detta ett potentiellt problem. Ett exempel är att leda ut regnvattnet direkt ut på marken så det stänker upp mot fasaden när det regnar kraftigt.

    Bygga på betongplattan

    Det är skönt att ha kommit hit. Nu har vi en husgrund på plats och vi har kommit UR MARKEN brukar vi säga.
    Här har vi skrivit en artikel om att bygga på betongplattan.

    Läs mer här om att bygga på betongplattan.

    Frågor och svar om betongplatta

    Vi får löpande frågor in till oss om platta på mark. Här är de frågor som är relevanta för betongplattor.

    Här är ytterligare lite frågor och svar.
    Frågor och svar om betongplatta på mark

    Inlägget Så gjuter man en betongplatta. dök först upp på .

    Bygga attefallshus med källare

    $
    0
    0


    Det har blivit mycket populärt med hus som byggs enligt den så kallade Attefallspricipen.

    Det är givetvis möjligheten att bygga utan bygglov som gjort hustypen så populär. När huspriserna fullständigt skenar är det alltfler som känner att de vill investera i sitt befintliga hus.

    Byggtekniskt mer komplext än betongplatta – men ändå enkelt

    Ett Attefallshus med källare är givetvis mer komplext än densamma utan pga marktrycket. Men med tanke på att husen inte har så stora laster är det relativt enkelt.

    Fler och fler undersöker möjlighet till källare

    Genom att bygga en källare under Attefallshuset så får man en större husyta givetvis.
    Därför undersöker alltfler möjligheten att bygga Attefallshus med källare.

    Så bygger du ditt Attefallshus med källare

    Här kommer vi redogöra för hur du kan bygga ditt Attefallshus.

    • Källare
    • Väggar
    • Tak

    Schaktning av mark för källaren

    Ett Attefallshus får ju bara vara 4 meter högt. Det är därför svårt att bygga två våningar. Det gör att man istället gräver sig ner för att komma åt de extra kvadratmetrarna. Det gör markarbetet mer likt ett poolprojekt än ett platta på mark projekt. Skillnaden är att väggarna är högre (2.5 m istället för 1.5 meter). Annars är projektet faktiskt mycket likt.

    Du börjar med att schakta bort material för att göra plats för källaren.
    Du måste gräva bort all matjord. Den är inte lämplig att ha nära källargolven eller källarväggarna.

    Husgrund till källaren – källargolvet

    Husgrunden läggs genom att gjuta en normal platta på mark.

    Läs mer här för att läsa om betongplatta på mark.

    Källarväggar

    Du kan välja bland olika lösningar för att bygga dina källarväggar. Några val ser du här.

    Viktigt att dränera källarväggarna

    Eftersom man gräver sig ner i marken är det viktigt att man tänker igenom fuktproblematiken från början. Dränera därför huset väl.
    Se mer om dränering här.

    En av de viktigare delarna i ett dräneringssystem är valet av dräneringsskiva.
    Läs mer här om dräneringsskivor.

    Kommunerna inte alltid med på noterna

    Flera personer i branschen vittnar om att kommunerna inte ställt sig enhälligt positiva till Attefallshusen. De indikationer vi har är att de kräver allt möjligt för att blanda sig i processen kring Attefallshusen mer än förslagets andemening kräver. Men låt dig inte avskräckas. Så länge du håller dig inom gränserna för lagen har kommunen inte mycket att sätta emot. Problemet har dessutom lagts sig lite jämfört med när lagen kom till.

    Inlägget Bygga attefallshus med källare dök först upp på .

    Markarbete, gräva och schakta för husgrunder till villor och garage

    $
    0
    0

    Oavsett om du ska lägga en husgrund, bygga pool, friggebod eller vad du än ska göra inom bygg är underarbetet ett moment som underskattas i viktighet. Precis som alla hantverkare vet så är underarbetet viktigt. Det gäller målning, snickeri och egentligen allt man jobbar med. Så även vid grundläggning och gjutning av en betongplatta. Markarbeten är en av de delar inom grundläggning när vi rekommenderar att man tar in hjälp, eller åtminstone hyr en bobcat eller liknande.

    
    		
    Räkna ut grävkostnad

    Största orsaken till konflikter mellan entreprenörer och beställare

    Trots att allt fler gör ordentliga grundundersökningar så är det inte helt lätt att veta vad som väntar en när man börjar gräva.

    Vår erfarenhet är att detta steg i grundläggningen är klart överrepresenterad när det kommer till konflikter mellan grund- och markentreprenörer och beställare. Grävaren anser att han eller hon bara gör sitt och gräver så mycket som behövs. Eftersom grunder enbart kan läggas på mark där ALL MATJORD GRÄVTS BORT så är det nästan omöjligt för grävaren att prissätta detta. Så markentreprenören lämnar ofta ett pris som gäller normala markförhållanden. Det som ofta krävs således är att grävaren behöver gräva djupare, men också behöver mer dränerande material för att fylla igen till grundläggningsdjupet.

    Priser på byggmaterial till din husgrund

    Om du inte ska gjuta en betongplatta utan något annat kan du sluta läsa detta stycke. Annars kan det vara intressant att se ungefärliga prisuppskattningar för de olika delarna i din husgrund. Det gäller oavsett om du ska gjuta en platta för

    • villa
    • industrihall
    • tillbyggnad
    • garage

    Förberedelser för markarbetet

    Det finns flera saker du behöver tänka igenom innan du börjar med markarbetet.

    • Tänk igenom innan vart du ska göra med ditt överblivna material. Det kan kosta pengar att få schaktmassor bortforslat.
    • Tänk igenom innan vart du ska mellanlagra ditt dränerande material.
    • Det är viktigt att innan man på påbörjar markarbetet har markförutsättningarna klart för sig. Det gör man med en så kallad grundundersökning
    • Det är också viktigt att anlägga en husgrund på frostfritt djup.

    Undersöka marken innan byggnad

    Att genomföra en ordentlig mark- och grundundersökning behövs om du inte kan få tydliga direktiv från kommunen att det är tryggt att bygga på marken du ska grundlägga på.

    Dyrare markarbetet om du har stenig eller bergig tomt

    Markarbetet kan fördyras markant om du har en stenig eller bergig tomt.
    Det finns ett antal skäl till det.

    1. Tiden för en grävare att genomföra markarbetet kan ta betydlig mycket längre tid än om marken är plan, jämn och fin.
    2. En större grävmaskin kan nog klara av markarbete med grövre stenar bättre än en mindre grävmaskin.
    3. Att frakt bort mark med stora stenar kan blir dyrare då stenen väger betydligt mer än matjord. Kostnaden för att frakta bort schaktmassor varierar kraftigt mellan olika kommuner och områden men brukar ligga på ett par hundralappar per ton. Så kostnaderna för att frakta bort schaktmassor kan lätt dra iväg.

    Utsättning av husgrunden

    Utsättning av husgrunden är processen man går igenom för att se till att byggnadens läge blir korrekt, både i förhållande till marknivån men givetvis också läget på tomten. Ett nytt hus är lite mer komplext att sätta ut på ett 100% korrekt sätt eftersom man ofta inte har annat än tomtgränserna att utgå ifrån. Då är det enklare om man bygger till ett hus för då har man det befintliga huset att utgå ifrån.

    Det är viktigt att förutsättningarna för grundläggningen av en husgrund blir så optimala som möjligt. Exempelvis vegetation och liknande bör vara röjt på ett bra sätt annars är risken att man inte får rätt på placeringen. Det är vanligt att kommunen kommer ut och gör den första utsättningen.

    Kommunen ska vara högst delaktig i detta steg. Oftast kopplar de in en expert som får göra själva utsättningen med riktigt bra instrument för att bestämma både höjdled och den exakta positionen utifrån bygglovet.

    Större grävmasking – BobCat eller liknande

    Eftersom att det kan ta tid att ta bort all jord med exempelvis en spade rekommenderas att man antingen hyr en grävmaskin eller anlitar en markentreprenör. Om du väljer att hyra en maskin kan det också vara viktigt att tänka på att den är försäkrad mot stöld och olyckor.
    När du ska schakta är det nästan uteslutet att gräva för hand med spade om det inte är riktigt liten tillbyggnad. Frågan är om du behöver en maskin du kan hantera själv eller om du behöver anlita en markentreprenör. Du kan överväga att hyra en minigrävare om du vill hyra dem istället för att ta in markentreprenörer. När du hyr en maskin se till att du är tillräckligt försäkrad mot stöld och olyckor. De flesta privatpersoner har inte utbildning i att arbeta med en större grävmaskin så därför är de flesta privatpersoner hänvisade till att hyra en BobCat eller liknande. De räcker ganska långt om du bara bestämt dig för att göra det mesta av markarbetet själv. En annan fördel med en minigrävare är att den är snällare mot din befintliga tomt. En större grävmaskin lämnar stora spår.

    Hur man lägger ut gruset jämnt

    När du ska lägga ut din husgrund och montera ihop grunden så är det viktigt att du har en mycket slät och väl
    utjämnad och packad makadam eller grusbädd. Det är en process som vi som inte är experter tar väldigt lång tid
    att få till. Experter som jobbar med det här hela dagarna har en tendens att göra det väldigt mycket fortare än
    oss som inte är experter. Därför är det en av dem delarna som jag tror man med lämplighet lägger ut.

    Någonting som man blir förvånad över när man tittar på en byggarbetsplats är hur mycket grus som går åt för att ha som undergrund till din grund. Det är enorma mängder grus som behövs för en stor byggnad och det är ännu större mängder schaktmassor som ska bort från tomten. Dessa högar är karakteristiska för byggarbetsplatser som utför markarbete.

    Packa makadamen med en vibrator

    hyra markvibrator padda
    När du ska gjuta betongplattan behöver du packa makadamen noga så din husgrund står stabilt på undergrunden. Det du behöver är en padda. Du gör nog bäst i att hyra en padda markvibrator. De finns i olika storlekar och vi rekommenderar att du som privatperson hyr en mindre, de är enklare för en som inte är proffs att hantera. Paddan används till att packa det dränerande materialet så att materialet inte får glidningar och sätter sig efter att huset byggs. Vissa dränerande material packar sig bättre än andra. Exempelvis makadam som består av sprängsten har en självlåsande effekt när man packar materialet. Man vet att man är färdig med att packa marken eller det dränerande materialet när paddan som man använde börjar studsa och beter sig konstigt. Olika paddor beter sig lite olika , ju tyngre desto mindre studsar de.

    Hur djupt schaktar man för en husgrund – grundläggningsdjupet

    Hur mycket måste man schakta bort för att gjuta platta beror på det rekommenderade grundkäggningsdjupet. När du ska schakta ner till det nödvändiga grundläggningsdjupet så schaktar man bort matjorden från platsen. Detta för att husgrunden ska göras säker från framtida tjälskador. Grundläggningsdjupet varierar över hela Sverige.

    Hur långt från husgrunden ska man schakta

    Du behöver schakta en bit ut från husgrunden. Det du behöver är att ge plats för dränerande material och dränering.

    Gräva och schakta för dränering vatten och avlopp

    När du har tagit bort all matjord för huset och har en schaktgrop är nästa steg att lägga ut rören för resterande arbete som är vatten, avlopp, el och dräneringen. När du är klar med detta lägger du en fiberduk samt ett dränerande lager av antingen grus eller makadam för att sedan packa allting väl så att det blir jämnt och fint. Det dränerande materialet läggs ut på den lägsta punkten som man kallar för schaktbotten. Det du också måste schakta bort är material under marken just för att kunna placera ut grundelementen på en bra nivå. Det viktigaste när du schaktar är att man är koncentrerad och uppmärksam och ser till att gräva upp så mycket att man vid nästa steg kan dränera och som sagt sätta upp avloppen och vatten.

    Flytta ledningar vid markarbete

    Oavsett om du ska gjuta en betongplatta eller lägga en krypgrund så gäller det att man förbereder för dränering, vatten och avlopp. Det ska finnas ritningar över hur du behöver gräva för att kunna utföra detta på ett bra sätt. Det är väl värt att kontrollera en gång extra om det går några rör där du ska gräva så du inte hittar några överraskningar när du ska schakta. Se www.ledningskollen.se för mer information om det finns information om just ditt område.

    Dränering för befintliga hus – kostnader att gräva och schakta runt huset och källaren

    När du ska dränera om ett hus så är processen en helt annan. Se här för dränering av befintligt hus.

    Gräva och schakta för återfyllnad mot kantelementen

    För platta på mark så är markarbetet inte över i och med att man schaktat undan matjorden och avloppet är lagt. När väl grundläggningen är genomförd med kantelement, cellplast och allt så är det dags att schakta igen. Då fyller man tillbaka endel av det dränerande materialet mot kantelementen så

    Det första man måste se till är att etablera en slutlig önskad höjd på din bädd.
    Börja med att hitta en punkt du kan utgå ifrån. Det kan vara en rak yta som du kan förhålla dig till, en trappa, ett träd, en asfalterad infart eller liknande.

    När man väl har en punkt att förhålla sig till, bestäm då önskat fall. Att ha ett fall är bra. Det gör att nederbörd, smältvatten och liknande rinner bort från det du vill bygga. En husgrund exempelvis mår väldigt mycket bättre om den inte utsätts för konstant tillströmning av vatten. Därför är det viktigt med ett fall bort från husgrunden.

    När man sedan har bestämt fallet och har en fast utgångspunkt att referera till så är det bra med ytterligare referenspunkter. Ett bra verktyg är en lasermått som gör att du kan få ut tydliga mått.

    Kostnaden för återfyllnad av massor mot husgrunden är ofta en del av husgrunden.

    Priser och kostnader för att gräva och schakta husgrund

    Priset för grävning av din husgrund är en stor del av kostnaden för att lägga hela grunden.
    Kostnaden för grävarbetet uppgår till både hyra av grävmaskin och tiden det tar att utföra grävarbetet.

    Läs mer om grävningskostnader.

    Vad ingår i en offert från en markentreprenör – kostnad markarbete hus

    Behöver du räkna på grävjobb för att se vad det kostar att schakta för husgrunden.

    När du begär in priser på ett markarbete så ingår i regel följande

    • schaktning
    • schaktning av dränerande material för återfyllnad och skapande av undergrunden
    • dränering av husgrunden
    • schaktning och grävning för att kunna koppla in vatten och avlopp
    • schaktning och grävning för att kunna koppla in husets dagvattensystem på det kommunala eller att anlägga lokalt omhändertagande av dagvatten.
    • elanslutningar med tillhörande kulvertar mm
    • beredning av marken runt huset så att en korrekt avrinning och tomt skapas.

    Pris för markarbetet, som också är priset på grundläggningen hamnar i regel på 1.500-3.000 kr per kvadratmeter inklusive moms.

    Schakta ditt dränerande material – makadam, singel – Markarbete för fyllnad av din husgrund

    Dränerande material är avgörande för att din husgrund ska kunna transportera bort vatten och inte binda det i marken. Då blir marken runt husgrunden både mer tjälfarlig och dessutom håller den fukten vilket kan skada husgrunden i sig. Som dränerande material för en betongplatta på mark så kan man använda makadam, singel eller dräneringsgrus.

    Packning dränerande material för grund

    När grävningen och schaktningen är utförd och det dränerande materialet är på plats behöver du packa det dränerande materialet. Makadam är sprängsten som lätt låser fast sig i sig själv. Men dräneringsgrus och singel behöver packas ganska ordentligt för att bli stabil nog att låta grundlägga ett hus ovanpå. Det är viktigt att huset inte tillåts röra sig när grunden väl är lagd.

    Olika vanliga markarbeten

    Gräva upp och dränera runt hus

    När du ska dränera din husgrund så finns det mer än bara grunden att tänka på.

    • Gräva för avloppsrör
    • Gräva för rening och liknande ifall inte kommunalt vatten och avlopp finns tillgängligt
    • Gräva för dagvattensystemet inklusive stenkistor, dagvattenkassetter, dagvattenbrunnar

    Schakta för terassering av tomt – markarbete för sutteränghus

    För att möjliggöra grundläggning av exempelvis sutteränghus så används ofta terassering av tomten. Då får man olika nivåer som är plana och som möjliggör gjutning av betongplattor som gör att huset kan få flera betongplattor i olika nivåer. För att terassera en tomt så använder man ofta L-stöd.

    Läs mer om L-stöd här.

    Gräva och schakta för nytt hus med källare

    När man gräver för att anlägga en husgrund med källare så behöver man gräva djupare givetvis. Det är inte alltid man kan göra det beroende på

    • hur djupt ligger grundvattnet
    • markförhållandena
    • förekomsten av sten och berg på tomten
    Det vanligaste idag är att anlägga en platta på mark snarare än att anlägga en källargrund. Men det är mycket vanligt att anlägga grunder till sutteränghus och då får man ofta en del av huset som får källarliknande förhållanden.

    Gräva för en ny krypgrund torpargrund

    Markarbetet för en ny krypgrund torpargrund påminner mycket om att gräva och schakta för en platta på mark. Det som skiljer är de efterföljande stegen och monteringen av grundelementen som är speciella för krypgrunder. Om man kan tänka sig att ha en högre grundsockel behöver en krypgrund inte grävas lika djupt som en betongplatta.

    Gräva ur befintlig krypgrund torpargrund

    Det blir mer och mer populärt att gräva ur sin krypgrund för att konvertera krypgrunden från en torpargrund till en platta på mark. Läs mer om det här.

    Kostnad jämna till tomt – schaktmassor

    Kostnaden för att jämna till en tomt beror såklart på hur stor del av tomten som ska jämnas till. Det finns flera orsaker till att man vill jämna till sin tomt

    • normal grundläggning ger överskott av schaktmassor
    • terassering av tomt

    Att tänka på vid schaktning och grävning av din tomt själv

    Vissa vill göra mer själv. Andra vill leja bort jobbet till en markentreprenör. Vill man göra det själv finns ett antal saker du behöver tänka på.
    När du gör arbetet på egen hand bör du tänka på att schaktningen i markarbetet är ett av de viktigaste momenten i byggprojektet. Var därför återigen redan uppmärksam från början.

    Kunskap och erfarenhet av att gräva och schakta

    När man ska schakta bör man först och främst ha kunskap och erfarenhet, viktigt är också att man anpassar sig efter de förhållanden som råder. Att man är uppmärksam och försiktig under hela arbetsmomentet är också viktigt. Innan man på egen hand börjar schakta för en grund bör man också vara medveten om risker och dess åtgärder.

    Risker med att gräva och schakta

    Du bör veta att vid arbeten i schakter och gropar finns en rasrisk som är en stor hälsofara. Andra mindre tydliga hälsorisker är stress och ergonomisk belastning för kroppen.

    Markförhållanden vid grävning och schaktning

    Det man gör vid grävningen är att man på den platsen där man planerat att bygga tar bort jordmassor och undersöker vad som finns under marken.
    Att man vid markarbetet har klart för sig vilka markförhållanden som råder är mycket viktigt. Det får du reda på med hjälp utav en grundundersökning när du gräver under marken. Du bör också i samband med grävningen tänka på att ta reda på jordens djup, lutningar och avstånd.
    När man schaktar bör man ta hänsyn till de geotekniska förhållandena som råder och till omgivningen när det gäller laster, byggnader och vibrationer. Du ser vilket markförhållande som råder samt jordens djup, lutningar och avstånd. Är du osäker om markförhållandena bör du utföra en grundundersökning.

    Godkännande från kommunen innan grävning och schaktning påbörjas

    Det du gör vid schaktningen är att du först och främst sätter ut ditt hus. Du vet exakt vart den ska stå, höjden och läget och du har ditt viktiga godkännande från kommunen. Du har också satt ut käpparna efter husets linjer. Sedan tar du bort all matjord samt eventuell vegetation och du gör självklart ett djupare schakt för dräneringsledningen. Hur mycket du egentligen får schakta bort beror på var i Sverige du bor och din tillåtelse från kommunen.

    Tidsåtgång när du ska gräva och schakta själv

    Tidsåtgången för schaktarbetet kan variera, men det brukar ta från ett par dagar upp till en vecka att gräva under marken. Även kostnaden för schaktningen varierar men är du kunnig och har erfarenhet och väljer att göra arbetet på egen hand kan du faktiskt dra ner på kostnaderna ganska markant.

    Har du vid arbetsmomentet rätt inställning, kunskaper, en viss erfarenhet, uppmärksamhet, rätt redskap och material och tålamod så kommer du att klara av att schakta på egen hand.

    Frågor och svar om markarbete

    Inlägget Markarbete, gräva och schakta för husgrunder till villor och garage dök först upp på .

    Bygga husgrund för ditt ridhus

    $
    0
    0


    Källa: Tjällden AB
    En vanlig fråga jag får är hur du kan bygga en bra grund för ett ridhus. Så därför har jag som vanligt konsulterat de som kan något och sammanfattat det här i en artikel. Hoppas den kan hjälpa någon.

    Behov för ridhus som styr

    Vi ser följande behov och tekniska förutsättningar för ridhus.

    • Laster kommer ner från taket och tas i princip upp enbart av kantbalken. Du har i princip inga pelar inne i huset.
    • Sviktande ridbana

    Stark kantbalk är jätteviktigt

    Med avseende på att ridhuset inte har pelare och en betongplatta eller liknande som bär upp ridhuset så behöver man dimensionera kantbalken därefter. En balklösning fördelar lasterna i hela balken jämfört med plintlösningar varvid jag gillar dem.

    Således skulla jag ställa denna balk på den packade makadamen.

    Läs mer om grundbalk.

    De olika lagrena för uppbyggnad av en ridbana

    Nr Lager Tjocklek Kommentar
    Nr 1 Makadam 10 cm Makadam ger ridbanan en mycket stabil undergrund. Makadam har den egenskapen att den packar sig själv. Det gör att materialet låser fast sig själv.
    Nr 2 Fiberduk/Markduk/Geotextil Bruksklass 3 För att de olika materialen inte ska blanda sig med varandra bör man lägga ut en fiberduk.
    Nr 3 Stenmjöl 8 cm Stenmjölet packas sedan så att du erhåller en fin yta.
    Nr 4 Silikatsand 5-8 cm Du lägger sedan på själva ridsanden. Denna består av silikatsand som har olika tillsatser i sig. Du kan ha olika typer av fibrer.

    Alternativ:
    Vissa blandar i nerklippta gummibitar i eller ovanför makadamlagret. Det ska tydligen ge ridbanan sviktande egenskaper.

    Inlägget Bygga husgrund för ditt ridhus dök först upp på .

    Tjäl- och grundläggningsdjup

    $
    0
    0
    Källa till artikeln:Tjällden AB
    Vad menas med grundläggningsdjup? Av namnet att döma kan man höra att det är ett avstånd ner i marken.
    Grundläggningsdjupet är starkt förknippat med förekomsten av tjäle vilket ser olika ut i Sverige. Se kartan bredvid. Tjälen beror av tiden som temperaturen är under noll. Desto längre tid desto djupare tränger tjälen ner i jorden.
    I de områden i Sverige som har frostaktiv jord så måste husgrunden skyddas mot påverkan av tjäle. Kartan bredvid visar maximal tjälnedträngning i tjälfarlig mark, utan snötäcke. Med tjälfarlig mark menas kohesionsjordar, dvs mark som inte släpper igenom vatten t ex lera.

    Tjäldjupet varierar i Sverige från dryga metern i Skåne till över två meter i norra sverige.

    Tjäldjupet är en mycket viktig aspekt när man ska avgöra vilket grundläggningsdjup som ska användas och ifall tjälisolering är nödvändigt. Inte bara grunden tar ju skada av tjäle, även de ledningar som dras.
    Grundläggningsdjupet avser avståndet mellan grundelementets underkant till underkant av dränerande material.
    Det finns ett antal ytterligare parametrar som spelar in i grundläggningen och som påverkar värmeförluster ner i marken bland annat .

    • Används golvvärme (vilken temperatur)
    • Tjäldjup
    • Eventuell tjälisolering
    • Isolering under betongplattan
    • Grundvattennivån
    • Anslutningar till avlopp (kommunalt avlopp)
    • Hur enkelt är det att schakta. Dyra sprängningar pga berg vill man ju undvika
    • All matjord ska tas bort

    Hur grundlägger man ner till grundläggningsdjupet

    Att genomföra en grundläggning ner till grundläggningsdjupet betyder att man behöver schakta bort matjord ner till detta djup.

    Påverkan av tjälisolering och randisolering

    Genom att tjälisolera marken utanför kantelementen så får du följande effekter

    • Tjälen går inte lika djupt
    • Du kan välja ett mindre grundläggningsdjup än du annars hade behövt

    Grundläggningsdjup i olika delar i Sverige

    Tjäle går ner i marken olika i olika delar av landet. Detta beror dels på

    • klimatet
    • markens beskaffenhet
    • typ av grund
    • hur varm undergrunden blir (används ex. golvvärme)
    • mängd isolering i betongplatta
    • mängd tjälisolering
    Dessa parametrar samverkar. Så om du har varmt i huset så ökar utsläppet av värme ner i marken vilket gör att tjälen inte får fäste. Ju mer isolering du använder i betongplattan, desto mindre värme läcker ut i undergrunden.

    Man undviker tjällyftning och dess påverkan på husgrunder om huset grundläggs på ett sådan nivå att de marker som är tjälfarliga inte kan frysa. Tjäle drabbar i första hand de tomter som ligger på mark som är av lera, silt och morän.

    Tjäldjup och grundläggningsdjup

    Vid 10 cm hög sockel betongplatta ovan mark gäller nedanstående siffror.
    Golvvärme som gör att man har minst 24 grader invändigt. 300 mm isolering antas i betongplattan. Ingen tjälisolering.

    Tjäldjup och grundläggningsdjup Stockholm

    Genomsnittligt tjäldjup: 1,5 – 1,6 meter
    Grundläggningsdjup: 0.6 meter

    Tjäldjup och grundläggningsdjup Göteborg

    Genomsnittligt tjäldjup: 1,2 – 1,3 meter
    Grundläggningsdjup: 0.5 meter

    Tjäldjup och grundläggningsdjup Linköping

    Genomsnittligt tjäldjup: 1,6 – 1,7 meter
    Grundläggningsdjup: 0.6 meter

    Tjäldjup och grundläggningsdjup Malmö

    Genomsnittligt tjäldjup: 1,1 meter
    Grundläggningsdjup: 0.5 meter

    Inlägget Tjäl- och grundläggningsdjup dök först upp på .

    Grundelement – kantelement – sockelelement – priser och bra info

    $
    0
    0

    Grundelement kantelement

    Källa: Tjällden Grundelement
    En av de viktigaste delarna av en husgrund är grundelementet. Grundelement kallas även för kantelement. Ett begrepp som även använts historiskt är sockelelement.

    Grundelementet utgör kanten på en husgrund vari man sedan lägger ut isolering och armering samt betongen vid gjutningen av en betongplatta. Grundelement benämns ofta som L-element, eller U-element. Dessa element kallas så eftersom de i genomskärning liknas vid ett L eller ett U.

    Pris för kantelement

    Här hittar du priser på kantelement.

    Två olika typer – L-element och U-element

    Ett L-element har en rygg och en bas av cellplast, medans ett U-element har två ryggar och en bas. I båda fallen har man normalt ett ytskikt av betong på den delen som bildar kanten på husgrunden (ryggen på ett L samt ena ryggen på ett U element).

    Det som skiljer de olika typerna av kantelement är att L-elementen används till att skapa en flexibel kantbalk. U-balken däremot har en fast bredd och tillverkas därför för att gjuta kantbalkar i olika standardbredder.

    Tillverkningssättet av kantelementen är viktiga

    Det finns två olika tillvägagångssätt för att skapa betongytskiktet på kantelementen. Ett sätt är att gjuta fiberarmerad betong direkt på cellplastelementen. Då gjuts kantelementen till ett stycke. Alternativet till detta är att limma på en betongskiva på cellplasten.

    Fördelen med den helgjutna kantelementet är att man får mindre risk att ytskiktet släpper från cellplasten på byggplatsen.
    Detta problem har vi fått rapporterat till oss redan för många år sedan och av någon anledning verkar detta problem ha ökat konstigt nog.

    En annan viktig faktor är att kantelementet har tillverkats av en cellplastkvalitet som är tillräckligt stark. Dels för att kantbalken väger en hel del och att lasterna också tas väldigt mycket av kantbalken. Därmed behöver cellplastkvaliten för kantelements cellplastkärna minst s100. En villagrund som bär ett tvåvåningshus med betongbjälklag ska gärna vara gjord av cellplast s200.

    Risken är annars också att kantelementen knäcks i hörnen av tyngden från fiberarmerade förstärkningen som väger betydligt mer än cellplasten i sig.

    Höjden på kantelementen – för att kunna gjuta i olika nivåer med grundelementen

    När man har en sluttande tomt kan det vara svårt att genomföra markarbetet så pass att man får hela husgrunden på samma nivå. Då kan man behöva gjuta betongplattor på flera nivåer, dvs flera stycken.

    I övergången mellan dessa två betongplattor kan det därför behövas kantelement av olika höjd. Exempelvis finns det kantelement som är så höga som 600 mm för just detta ändamål.

    Som ett exempel kan nämnas att du har 2 decimeters höjdakillnad mellan två betongplattor.Den normala höjden på kantelement är 400 mm. I gränsytan mellan dessa två betongplattor behövs således en sida där kantelementen är 600 mm för att rama in husgrunden.

    Sockelelement – historiska benämningen för kantelement

    Idag om man pratar om sockelelement menar man oftast kantelement. Sockelelementen var från början oftast benämningen på de de grundelement som idag går under benämningen I-element.

    Inlägget Grundelement – kantelement – sockelelement – priser och bra info dök först upp på .


    Vilken husgrund för ditt bygge – platta eller krypgrund

    $
    0
    0

    Vad ska man tänka på när man väljer typ av grund?

    Olika hus kräver olika typer av husgrunder och sätter därmed en begränsning av vad du kan välja.

    • Val av hustillverkare
    • Höjd på grundsockeln
    • Önskad konstruktion
    • Pris
    • Miljön
    • Tjälskador
    • Tomtens läge
    • Tillbyggnad
    • Golvvärme och uppvärmningssystem

    Hustillverkaren sätter begränsningar

    Till att börja med sätter husleverantören du tänker välja sina begränsningar.
    Varje husleverantör har ofta standardiserad på en grundstyp som är platta på mark och krypgrund. Det är dem två stora typerna. Plintgrunden påminner om krypgrunden konstruktionsmässigt när det kommer till hustillverkaren.
    Den överhängande majoriteten av dessa görs på platta på mark. För att du ska kunna dimensionera grunden på rätt sätt så ska du ställa krav på hustillverkaren att tillhandahålla de laster huset genererar ner mot grunden. Dem lasterna ska hustillverkarna kunna redovisa för dig som ska köpa husgrunden och kunna ge den till grundleverantören så att dem kan dimensionera lasterna beroende på hur huset är konstruerat.
    Krypgrunder förekommer framförallt för Älvsbyhus och Smålandsvillan.

    Vår rekommendation är att du inte bara bör fråga hustillverkaren vad dem rekommenderar för husgrund, utan precis som i alla byggprojekt så är det bra att du själv tar kommandot genom att exempelvis dela upp projektet i olika delentreprenad. Dvs du lägger dig själv i val av grundtillverkare och om det är lömnsamt själv handlar upp denna del av husprojektet. Om det visar sig vara billigare så varför inte göra det även för övriga delar av huset. Det kan exempelvis vara billigare att få huset stomrest som en delentreprenad och sedan driva byggandet av innanmätet själv. Du kan alltså bryta ner husets kostnader i hanterbara projekt vilket gör husprojektet mer hanterbart. Så även för husgrunden. Även om hustillverkaren kommer med ett pris, så rekommenderar jag dig att du försöker ta in priser även från andra leverantörer.

    Höjden på grundsockeln

    Höjden på grundsockeln är avgörande för val av typ av husgrund. Vi har försökt förklara hur du ska tänka ur ett användningsperspektiv i en separat artikel. Kort kan man konstatera att det finns många olika lösningar beroende på behovet. Sockelhöjden blir extra viktig när man behöver jämna ut marken men är också extra viktig när man ska bygga till och vill att grunden passar till det ursprungliga huset.

    Läs mer om höjd på grundsockel.

    Skillnad på konstruktionen för olika grundtyper

    Valet av husgrund är viktigt. Detta då de olika grundtyperna har mycket olika konstruktioner. De tre typerna är ju som bekant
    • krypgrund
    • platta på mark
    • plintgrund
    Det finns en till som vi kallar för källargrund, men som är platta på mark med källarväggar.

    Om man börjar med platta på mark så är konstruktionen gjord på det sättet att betongplattan blir undergolvet till det nya huset. Där behöver man sen inget bjälklag eller undergolv, utan det räcker med att lägga ut en plastfilt eller någon typ av stötdämpande material och sedan lägga trägolv eller annat golv direkt på betongplattan.

    Men konstruktionen för en plintgrund och krypgrund kräver någon typ av bjälklag som bär upp huset och stabiliserar huset i sig. Både inneluftsventilerade krypgrunder och uteluftsventilerade krypgrunder behöver ett bjälklag som du sedan börja bygga ditt hus på. På detta bjälklaget lägger man sedan ut golv, undergolv osv.
    Detsamma gäller ju då för plintgrunden där plintarna bär upp bjälklaget.

    Sockelelement kan klä in en plintgrund så den får en grundsockel

    Vill man så kan man sätta sockelelement utanpå plintgrunden för att dölja själva utrymmet under golvet. Om man istället gör det till ett såkallat kryputrymme så blir det mer som en krypgrund och sättet att göra det på är då att sätta på olika sockelelement utanpå husets kanter.

    Pris på krypgrunder jämfört med platta och plintgrund

    Det finns en tydlig fördel med krypgrunder och till viss del även plint och lecagrunder. Det är att själva grundläggningen är oerhört enkel och blir därmed billigare. Det finns flera skäl till det.
    Med rätt grundelement för krypgrunder så behövs ingen betongbil som kommer och gjuter betongplattan. Det är dessutom så att betong är en ganska stor del av husgrundens totala kostnad för en platta på mark.

    Men det finns en utslagsgivande faktor. Vill du värma upp ditt hus med vattenburen golvvärme. Då tippar det över till favör för betongplattan. Detta då denna gjuts in på ett bra sätt i betongplattan och isoleringen förhindrar onödiga värmeförluster nedåt i marken. Dessutom blir processen rätt dyr om du ska ha vattenburen golvvärme i krypgrunder.

    Miljön – på kort och lång sikt

    Betong är inte speciellt bra för miljön eftersom processen att framställa betong (cement) är mycket energikrävande. Det talar emot betongplattan. Men ju längre i tiden du ser på din investering, desto mer sparar betongplattan på miljön. Detta då du har betydligt mindre värmeförluster i en betongplatta än i t.ex. en plintgrund.

    Minskad risk för tjälskador

    Det är så att en platta på mark faktiskt värmer upp marken. Det kan låta dåligt men med rätt isolering blir det lagom. Ungefär 300 mm cellplastisolering i en platta på mark gör att du får tillräckligt med värmeförluster för att motverka tjälskador men inte så mycket att huset läcker energi.

    Tomtens läge – kan påverka val av husgrund

    En platta på mark kräver i princip en betongbil och när man då vill komma åt tomten med betongbilen så kan det både
    vara så att tomtens läge är otillgängligt. Såsom att tomten ligger dåligt till i förhållande till en väg, eller tomten ligger ute på en ö i skärgården eller liknande och gör att det är kan bli problem med att få ut betongen till bygget. I dessa fall lämpar sig INTE en platta på mark. Det kan också vara så att tomten har en väldigt stor bergknalle och ekonomi och annat gör att man inte vill investera för mycket på att spränga eller terrassera den tomten.
    Man kan ha ett bra underlag och bra mark, men man kan ändå tycka att det är jobbigt att gjuta betong
    eller av andra skäl så vill man inte använda betong. Betong är ju något av en miljöbov som påverkar miljön. Detta framförallt genom att cementen är ett av de mest energiintensiva material som finns idag i byggindustrin. Då kan man ju använda krypgrunden som fått lite av en renässans senaste åren. Krypgrunden har ju ett betongytskiktmed en kärn som består av cellplast som isolerar grunden mycket väl. Detta är idag en grund som är enkel att frakta ut till byggplatsen och bara ställas ut. Varje grundbalkselement för en krypgrund väger relativt lite och med två personer kan man lyfta dem på plats.

    Ergonomi

    Grundelementen för krypgrunder väger förvisso en hel del men om man väljer rätt grundelement och sedan är två personer som placerar ut bjälklaget som grundelementen bildar så gör man det på bara några timmar utan att knäcka ryggen.

    Fuktsäker

    Nackdelar med krypgrunden är som beskrivits tidigare att den är mindre fuktsäker än en platta på mark och blir relativt dyr om man vill ha golv värme med i husgrunden. För att komma tillrätta med fukt i krypgrunden måste man använda isolerade grundelement och i vissa fall komplettera med olika ventilationslösningar. Den absolut största fördelen med att gjuta betongplatta är att den ger en fuktsäker och möjlighet till att få en mycket välisolerad husgrund.

    Radonsäker husgrund

    Vi får frågor om vilken grund som är bäst om man har radon i marken (se exempel här).
    Idag finns det säkra sätt att ta bort radon från grunden. Man använder då exempelvis radonduk.

    Det gäller de flesta grunder. Det är bra att hindra radonet från att stiga upp under huset även för exempelvis plintgrunder som är bättre ventilerade än krypgrunden och plattan.

    Läs mer om radonduk här.

    Välja grund för din tillbyggnad

    Precis som vid att bygga ett vanligt hus så har du valet att vid en tillbyggnad välja husgrund. Då finns det ett antal olika aspekter som påverkar det. Dels har vi alla dem parametrarna som ingår i den här artikeln, dvs fukt, konstruktion och liknande.
    Men du har också
    • det befintliga husets husgrund
    • att ha golvvärme eller inte i tillbyggnaden
    • tomtens beskaffenhet
    • budget, dvs hur kommer tillbyggnaden ska vara ett året-runt-boende eller bara temporär

    Det viktigaste när det kommer till val av husgrund för din tillbyggnad är ju ändå att man inte får bygga ihop det befintliga huset med tillbyggnadens grund. Väljer man exempelvis en platta på mark för tillbyggnaden så får den inte hänga på det befintliga husets grund. Vi har sett flera fall där man exempelvis lägger en platta på mark intill en källare och får problem. Källarväggen får ett ökat marktryck av tillbyggnadens platta och därför får man ett tryck in mot källarväggen som då spricker. Detta är någonting som man absolut vill undvika, varpå man bör säkerställa att tillbyggnadens husgrund helt och hållet vilar på marken som tillbyggnaden står på och inte skapa laster in mot den befintliga husets grund.

    När det kommer till val av grund för tillbyggnaden gäller också

    • om man har en platta på mark på det befintliga huset så talar det starkt för att man ska välja platta på mark för tillbyggnaden.
    • att om man har en sutterängtomt så kan det vara en plintlösning som blir bäst. Detta gäller i de fall där tillbyggnaden i princip skjuter ut över ett väldigt brant parti berg eller liknande.
    • Har man en krypgrund så kan man ha krypgrund eller platta på mark. Det man bara ska tänka på om man väljer platta på mark är att man kompenserar för de ventiler som försvinner på den yta som byggs till i det befintliga huset.
    • att om man väljer en vanlig krypgrund som grund för tillbyggnaden går det alldeles utmärkt.

    Golvvärme och uppvärmningssystem

    Många väljer också att värma upp huset med vattenburen golvvärme som ger en skön komfortvärme och dessutom kan förenas med moderna luftvärmepumpar eller bergvärmepumpar så att man får en miljövänlig uppvärmning i huset. Som vi konstaterat tidigare är nackdelen med en grundplatta att man i de flesta fall behöver gjuta så stora mängder med betong att man behöver få ut en betongbil till byggplatsen. Eftersom den bilen är väldigt dyr bara sett till frakten så blir det en dyrare lösning.

    Frågor och svar om att välja husgrund

    Vi får löpande frågor in till oss om vilken grund som rekommenderas för olika typer av tomter hus mm. Här är de frågor som är relevanta för detta

    Inlägget Vilken husgrund för ditt bygge – platta eller krypgrund dök först upp på .

    Bygga grund till växthus

    $
    0
    0
    Bygga grund för växthus med platta på mark.


    Denna artikel behandlar hur du ska tänka när du vill välja husgrund till växthus för att få en stabil grund.
    Precis som för vilket annat byggprojekt är det lika viktigt med en stabil grund för ett växthus. Beroende på förutsättningarna i miljön där växthuset ska byggas och dina behov för användningen av växthuset, kan arbetet blir mer eller mindre komplicerat att genomföra. En av våra rekommendationer är att gjuta en platta (betongplatta) för att få en bra grund för växthuset. En annan variant är att bygga en krypgrund.

    Växthusets användningsområde

    Idag används växthus inte bara för att odla i, många använder växthus även som en plats att umgås och koppla av i, som en plats för njutning. Det går absolut att använda den för båda ändamålen samtidigt då ett grönt och frodigt växthus har många positiva effekter på vårt fysiska och psykiska välmående. Att bygga ett café eller fikaplats bland blommor och växter kan verkligen rekommenderas!

    Beroende på hur du vill använda växthuset påverkar det förstås en massa olika saker.

    • Vilken storlek och form på växthuset som du behöver
    • Vilken temperatur växthuset ska hålla
    • Om du ska isolera och vad du kan tjäna på det
    Innan själva bygget av både grund och växthus är det viktigt att ha en tydlig planering och bra ritning över växthuset, dess placering och utformning. Om du inte vill köpa färdiga modeller och former går det att ta hjälp av någon som kan rita växthuset åt dig. Vi kan rekommendera Sweden Green House som är experter på växthus.

    Vilken husgrund ska du välja

    När det kommer till valet av grund för ett växthus så har man flera val.

    • Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag
    • Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)
    • Växthus på gjuten betongplatta

    Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag

    sula växthus
    Växthus som byggs med denna metod är enklare än att lägga en gjuten betongplatta. Man bör använda isolerade grundbalkselement. Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.

    Du använder en grundbalk bara för att bära upp huset och sedan låter du exempelvis makadam eller annat dränerande material utgöra golvet. Eller så lägger du en stengång eller liknande inne i växthuset. Många är ju inte ute efter att ha ett riktigt golv. Vi har många av våra besökare som gjort så.

    Du ställer växthuset på grundbalken med en syll (helst stålsyll) emellan. Markarbetet går till så att du gräver en grävskopa bred och ett djup som går till frostfritt djup precis som för krypgrundsgrundläggningen.

    Många väljer att mura upp denna grundmur med leca vilket också är möjligt. Men detta murarbete kostar också pengar. Där kan du spara pengar om du köper färdiga isolerade element som är enkla att ställa upp.

    Här hittar du företag som säljer dessa grundbalkselement.

    Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)

    Som vi tidigare berättat här, så är krypgrunden i första hand avsedd för hus där man vill ha ett golvbjälklag ner mot grunden. Därför lämpar sig denna grundtyp extra bra när det kommer till prefabricerade hus. Men vi har också märkt ett ökat behov av grundläggning på tomter där en betongbil kan ha svårigheter att nå fram. Då behövs ett golvbjälklag med en bärande kantram som bär mellan balkarna. Det du får är alltså ett kryputrymme under huset.

    Tillvägagångssättet för markarbetet är ungefär som det för att gjuta platta på mark. Skillnaden ligger i

    • att du bara behöver gräva för grunden på en bredd som motsvarar en grävskopa. Därför blir markarbetet billigare för krypgrunder. Med en betongplatta behöver du gräva ner till frostfritt djup under HELA plattan.
    • att du på det dränerande materialet (makadam) placerar ut grundelementen som alltså kan vara gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in i fiberarmerad betong, istället för att platsgjuta. Använd helst isolerade element och uteluftsventilerad krypgrund med en inspektionslucka för att slippa eventuella problem med fukt som annars är vanligt.

    Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.

    Växthus på gjuten betongplatta

    Det är förhållandevis enkelt att gjuta platta till växthus. Fördelen med en platta är flera, men de största är att du får ett bra undergolv och att du kan ha vattenburen golvvärme.

    Läs mer här om att gjuta platta till ditt växthus.

    Vad kostar en växthusgrund

    Vad en växthusgrund kostar beror på vart du köper materialet och om du kommer lägga grunden själv. När det handlar om att gjuta platta på mark är det något du ganska enkelt kan göra på egen hand. När du gör det själv drar det förstås ner priset på grunden och arbetet. Följ länken för att läsa mer om material och pris för husgrunder.

    Andra frågor och svar om växthus och grunder

    Vi får löpande frågor in till oss om grunder för växthus. Här är de frågor som är relevanta.

    Inlägget Bygga grund till växthus dök först upp på .

    Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst

    $
    0
    0

    grundbalk modulhus

    Det är sällan som lagstiftning påverkar byggindustrin så mycket som just nu.
    Det gäller allt från förändringar i ROT-avdrag, förändringar avseende bostadslån –  och nu lagstiftning som kräver att kommuner ska kunna ta emot och ge bostad till nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd. Detta för med sig att kommunerna omgående måste bygga nya bostäder. Lösningen för att snabbt få fram färdiga bostäder är så kallade modulhus.
    I Dagens Industri (öppnas i nytt fönster) har det talats mycket om hur byggbranschen kommer påverkas av detta.

    Vilken grund lämpar sig till modulhus?

    Vi har tidigare skrivit om att den klassiska krypgrunden nu upplever en ny renässansperiod. Anledningen är att krypgrunden lämpar sig extremt väl för just modulbyggda hus som nu blivit ”heta” i bostadsbristens Sverige.
    Modulhus levereras nämligen som färdiga husmoduler som var och en bärs upp av ett bjälklag. Bjälklaget på bilden (från Tjällden AB) är en lösning som lämpar sig att ställa ut modulhus på. Dessa kommer med ritningar för montering och bildar en grundsbalk för modulhus.

    En annan anledning till renässansen för krypgrunder är;

    • Åtgärdande av fuktproblem  som tidigare krypgrundsvarianter haft, vilket nya isolerande lösningar nu effektivt åtgärdar. Endast dåligt isolerade krypgrunder med felaktig ventilation får problem. Detta kan således idag undvikas med isolerade krypgrundsbalkar.
    • Ökad miljömedvetenhet som lett till ett nyvaknat intresse för grunder med större mängd isolering istället för betong. Betong som innehåller mycket cement är nämligen extremt energikrävande att framställa. Detta talar alltså för krypgrunden, där mindre mängd betong krävs än till en betongplatta.

    Stora byggföretag är vinnare

    Självklart är byggbranschen vinnare av denna jakt på bostäder och det ökade byggandet. De stora tillverkarna av modulhus är de verkliga vinnarna, såsom exempelvis Moelven, vilket bekräftas av artikeln i Dagens Industri. Men även tillverkare av krypgrunder kan vi nu förutse en ljus framtid.

    När används modulhus?

    Modulhus kan användas till alla typer av byggnader men används ofta för följande:

    • Villor – vissa hustillverkare använder idag krypgrunder – Smålandsvillan och Älvsbyhus.
    • Byggnader som måste sättas upp mycket snabbt.
    • Skolor, men också andra typer av byggnader inom kommunala och offentliga sektorn.
    • Flyktingförläggningar.

    Grundläggning av modulhus – hur går det till

    Grundläggningen av modulhus följer vanligtvis följande grundläggningsmetodik;

    1. Bygglovsprocess
    2. Markundersökning
    3. Utsättning av grunden
    4. Markarbete
    5. Montering av krypgrunden

    Markundersökning

    Genom att tidigt undersöka marken på den planerade tomten/byggplatsen så får man klart för sig vad som behöver göras för att förbereda grunden.

    Läs mer om markundersökning här.

    Markarbete för modulhus

    Det är viktigt att förstå varför man gräver för en grund. Det finns två huvudanledningar:

    1. Ta bort markunderlag som inte lämpar sig att bygga på.
    2. Komma ner med grunden i marken till önskad marknivå, så att grundsockeln inte blir för hög.

    För krypgrunden så är det mindre markarbete som krävs än för platta på mark. Anledningen till det är att under en platta så måste man gräva bort hela plattan. För en krypgrund behöver man bara gräva en skopa bred längs kantbalken ner till frostfritt djup. Resten av ytan värms upp av huset och behöver inte grundläggas lika djupt. Risken för tjäle är därför mindre vilket leder till en minskad kostnad för grävningen.

    Få bort mark som inte lämpar sig att bygga på

    Eftersom man inte får bygga på så kallad tjälfarlig mark såsom matjord som binder mycket vatten, är det viktigt att få bort denna jord.

    Kan man slippa markarbetet?

    Ja, möjligen om man har en asfalterad yta eller liknande som man vet klarar av de laster som själva byggnaden innebär. I sådant fall kan man uppföra byggnaden på den asfalterade ytan. Oftast har man inför asfalteringen gjort i ordning marken så den inte är tjälfarlig.

    Övrigt om förberedelser inför uppförande av hus

    I övrigt finns många olika relaterade ämnen som vi behandlat här på http://www.husgrunder.com tidigare.
    Här är ett axplock av frågeställningar och ämnen som du kan läsa mer om här

    • markberedning
    • schakta för grund
    • packa makadam
    • hur man lägger gruset jämnt och utjämning av tomten
    • spränga berg el snigeldynamit
    • val av dränerande material – naturgrus eller krossat dvs makadam
    • utplacering av dräneringsrör, dagvattenrör och vatten och avlopp inklusive dräneringsbrunnar etc
    Grundsockel – alternativa höjder

    På semitemporära byggnader så är det ofta helt acceptabelt att ha en högre grundsockel. Då behöver man inte gräva ner grundelementen utan kan ställa dem t.ex. ovanpå en asfalterad yta och sedan klä in dem i något snyggt material eller putsa dem.

    Inlägget Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst dök först upp på .

    Gjuta platta till växthus

    $
    0
    0

    Gjuta platta till växthus

    Att ha en bra grund till ett växthus är lika viktigt som för alla andra byggprojekt, speciellt om du planerat att bygga ett växthus utav glas. Det går att göra en avancerat arbete eller ett mer enkelt, det beror helt enkelt på dina behov och vad du planerat med bygget.

    Pris för att bygga grund till ett växthus

    Se vår kalkylator här för att räkna på en platta på mark för ett växthus.

    
    		
    Beräkna ungefärlig kostnad

    Mer om kostnader för en betongplatta till ett växthus

    En grund till växthus väljer många att göra själv. Här finner du priser på grunder generellt på ingående material mm => läs mer här.

    Växthus bygger många själv

    Idag försöker alltfler ge sig på mindre projekt själva. Ett av dessa projekt är just växthus.

    Växthusets grund

    Ett tips att tänka på innan man börjar med bygga grunden för växthuset är att fundera på hur man tänkt använda det, vilken storlek/modell vill man ha, vilken temperatur växthuset ska hålla samt funderingar kring isoleringen och vad tjänar man på det? Innan bygget är det också viktigt med en planering och en ungefärlig ritning över växthuset.

    Idag används ett växthus inte enbart för att odla, för många är det också en plats för att umgås och koppla av, ta en kopp kaffe och bara njuta. Därför är det extra viktigt att innan byggandet tänka på hur just du ska använda växthuset.

    Gjuta platta till växthus

    När man bygger grunden till ett växthus kan man använda sig utav antingen en hel gjuten platta, lecablock eller gjutna plintar.
    Det första man börjar med är att gräva bort matjorden, man kan exempelvis använda sig utav en grävskopa. Hur mycket du ska gräva ur beror helt enkelt på hur marken ser ut. Har du tänkt dig ett litet mindre växthus behöver du dock inte gräva så djupt. När du har grävt bort tillräckligt med matjord är det dags att fylla på med makadam och samma sak gäller här, hur mycket makadam man ska använda är individuellt. När du har fyllt på tillräckligt med makadam ska du lägga på en fiberduk ovanpå det. Du bör tänka på att spara ca 20 cm till antingen stenmjöl eller grus. Ovanpå makadamen ska du göra en betongsula som ska vara cirka 15 cm hög och 40 cm bred och i denna ska du placera armeringsjärn för att förstärka gjutnings och murningsarbeten.

    Så här går det till att gjuta en platta för växthus

    Här berättar vi hur du ska göra för få en fin och stabil grund till växthuset.

    • Det första du ska göra är att gräva bort matjorden där grunden och växthuset ska placeras. I det här steget kan det vara bra att hyra in en mindre grävskopa beroende på växthusets storlek.
    • I nästa steg kan du lägga ut en markduk (också kallat fiberduk och geotextilier) för att det dränerande materialet (se nedan punkt) inte ska blanda sig med lera. Om du kommer ha mer än 10 cm makadam, behövs oftast inte markduk.
    • När du har grävt bort tillräcklig mycket matjord och lagt ut eventuell markduk ska du fylla på med makadam. Makadam är grovt krossad sten som genom sin grova storlek inte suger åt sig vatten speciellt mycket. Därför blir inte makadam känslig för frost och tjäle. Tjäle innebär att vatten i marken fryser till is, vilket gör att volymen på vattnet (nu i formen av is) ökar och kan få marken där isen bildats att skada ovanliggande konstruktioner.
    • Även om makadamens form och grova storlek gör att stenen låser sig väldigt effektivt bör du packa den ordentligt med en padda så att den låser sig och blir riktigt stabil.
    • Sedan ska du lägga ut kantelementen i vilka du placerar ut armeringsjärn som gör konstruktionen stabil genom att öka betongens draghållfasthet. Betong som inte har armerats har låg draghållfasthet. På bilden nedan kan du se de olika komponenterna.
    • Innanför kantelementen placerar du ut cellplast. Cellplast är isolerande och ser till att värme inte försvinner från växthuset ner i marken, och att kyla från marken inte kommer in i växthuset. Cellplast passar bra för växthus som ska ha golvvärme och värmas med luft-vattenvärmepump eller bergvärme. Den normala tjockleken cellplast för en villa är 300 mm. Växthus som ska användas som orangeri kan med fördel isoleras med cellplast och planeras för golvvärme.
    • Sedan ska du gjuta själva betongplattan. Antingen blandar du betongen själv eller så tar du in en betongbil. Det kan lätt bli stora mängder betong som ska blandas beroende på hur stort ditt växthus ska bli, så räkna noga på hur mycket du behöver. Ju mer betong desto mer lönsamt med betongbil. Betongen ska sedan portioneras ut över cellplast och eventuell golvvärme.
    • Om du vill lägga ett annat golv inne i växthuset kan du göra detta genom att antingen lägga golvet direkt på betongplattan eller låta en stötdämpande filt läggas emellan betong och det nya golvet (som kan vara singel t.ex.).

    Krypgrunder för växthus

    Det finns flera fördelar med att lägga en krypgrund för växthus

    • Krypgrunder är enkla i sin montering
    • Krypgrunder möjliggör att man har plan mark inne i växthuset om man inte önskar en isolerad betongplatta
    • Krypgrunder kan fås isolerade om man använder isolerade krypgrundselement

    Läs mer här om att bygga ditt växthus med en krypgrund.

    Mura grund till växthus med lecablock

    Vill du ha en riktig stadig grund är ett lecablock ett bra alternativ. Den bygger man över ca 50 cm över marknivån. Har du planerat att ha el och vatten i växthuset bör du nu passa på att lägga plaströr. Om du ska ha en isolerad grund ska du isolera golvet med hjälp utav skivor av cellplats. Ovanpå isoleringen ska du lägga en glasfiberplatta och på den sätts marktegel i sättsand. För att sänka uppvärmningskostnaderna bör du även markisolera.
    Nästa steg är att gräva ner plintarna ca 60-80 cm och detta görs för att man ska kunna undvika förskjutningar under vintertid. Därefter ska fyllas på med stenmjöl eller gruset, det väljer du själv.
    Nu ska du montera ihop sockeln och placera nedgjutningsjärnen i hålen och sedan gjuta plintarna. Det är viktigt att tänka på att man får en så slät yta som möjligt, var därför extra noggrann med att jämna ut och uppmärksam på om det behövs fyllas på med ytterliggare stenmjöl/grus.
    Vill du spara en massa pengar gör du rätt i att bygga ett växthus själv, för oavsett hur stort växthus du än väljer att bygga kommer det att vara billigare än om du skulle anlita exempelvis en byggfirma.

    Inlägget Gjuta platta till växthus dök först upp på .

    Geoteknisk undersökning – en grund- och markundersökning inför grundläggning

    $
    0
    0

    kostnad geoteknisk markundersökning

    Geoteknik inbegriper vilka karaktärsdrag och vilka användningsområden som marken har för eventuell användning för byggandet av bostäder och andra tillämpningar. Inom nästan allt byggande idag så används geotekniska undersökningar för att se hur markens beskaffenhet ser ut. Det huvudsakliga målet är att undersöka vilka belastningar som marken klarar av. Den tekniska undersökningen ska också ge förslag på de åtgärder som behövs för att stötta marken på ett optimalt sätt. Ofta finns redan en undersökning gjord om du ska bygga i ett område som är detaljplanelagt.

    Många vi pratar med tycker det känns jobbigt att undersöka marken innan man ska bygga. Det är förståligt men om man är osäker på markförhållanden så är det faktiskt en åtgärd som kan spara pengar. Om du mitt i projektet stöter på berg som du tvingas spränga. Det är också vanligt att man blir överraskad över mängden dränerande material som kan behöva köpas in pga högre andel matjord än man trott innan man börjar bygga.

    Geoteknisk undersökning svarar på vad marken består av

    Det är alltid lite läskigt att börja gräva för en husgrund och inte veta vad man ska träffa på. Så en av de stora
    frågorna som en geoteknisk undersökning svara på är vad marken består av.

    • berg
    • lera
    • sandjord

    Geoteknisk undersökning ger svar på markens hållfasthet

    En markundersökning har också till uppgift att svara på hur hög hållfasthet marken man ska bygga på har. Mark som inte har tillräckligt hög hållfasthet kan behöva åtgärdas. Dessa åtgärder är normalt

    • pålning
    • kompensationsgrundläggning

    Ska du gjuta en betongplatta – använd vår kalkylator

    
    		
    Beräkna ungefärlig kostnad

    Mer prisinfo kring husgrunder

    Om du ska använda din markundersökning för att se markens beskaffenhet inför en grundläggning. Förbered ditt grundbygge genom att hitta prisexempel för en betongplatta här.

    Vad är målet med en geoteknisk undersökning

    Målet med en geoteknisk undersökning är att svara på två frågor.

    • Vad är möjligt att bygga på din mark? Har marken en tillfredsställande stabilitet för att användas som plats för byggande.
    • Vilken påverkan har markens förutsättningar på grundläggningen du tänker utföra?

    Markens stabilitet?

    Stabiliteten i marken undersöks och därmed får man svar på

    • hur ser markens olika lager och utseende ut. Hur ser deras densiteter och geometri ut
    • hur påverkas dina byggplaner av hur områdets och tomtens grundvattenförhållanden ser ut. Det faktumet att grundvatten finns närvarande överallt gör att man alltid måste vara väldigt försiktig när det gäller just denna parameter. Grundundersökningen ska svara på hur djupt det är ner till grundvattnet. Djuper varierar kraftigt beroende på de faktorer som nämns här ovan och under. Det faktum att grundvattnet är en del av ett större kretsloppssystem gör detta ganska komplext. System påverkas av vatten från nederbörd eller andra vattensamlingar som infiltrerar marken och därmed är beroende av många faktorer i marken. Via en undersökning kan man få svar på hur detta kretslopp fungerar och om hur grundvattenströmningarna går i området. Grundvattnet fluktuerar också över året och fluktationerna påverkas av många paramterar.
    • portrycksfördelningen. Portrycksfördelningen påverkas av områdets topografi, markegenskaper, dränering från hus, mm. Portrycksfördelningen påverkar grundvattnets beteende väldigt mycket eftersom det styr vattnet i marken, hur högt vattnet är benäget att vandra och liknande. Därför måste man under en geoteknisk undersökning mäta portrycket i marken så man får reda på de parametrar som avgör portrycket.
    • vilka ytlaster påverkar marken
    • finns det andra påverkande faktorer såsom vattendrag och annat

    Hur går provtagningarna till?

    En provtagning utförs genom att man utför borrningar med olika typer av utrustning. Borrningar kan utföras av olika typer av utrustning. Borrningarna kan utföras under en mängd olika markförhållanden. De kan utföras i jord, berg och vatten.

    Det är viktigt att man ser till markens förutsättningar för att avgöra svaret på dessa frågor. När man vill svara på dessa frågor så använder man provtagningar av marken för att avgöra markens beskaffenhet. I detta inbegrips väldigt mycket bergmekanik och bergteknik. Detta innebär att kunskapen om hur man borrar i mark och berg samt förstår markens mekaniska egenskaper.

    Mätsystemen som framförallt syftar till att ta reda på grundvattennivå och portryck så använder man dels öppna system eller slutna system.

    Exempel på öppna system är:

    • Observationshål. Först borrar man ett hål. Sedan observerar man hur grundvattennivån ser ut genom att studera hålet. Problemet med denna metod är att denna endast ger bra svar om grundvattnets nivå inte varierar i området samt marken består av material som släpper igenom vatten lätt. Om jordens lager skiljer sig åt så får man vara försiktig och nogrann med hur man tolkar resultatet.
    • öppna hål
    • filterspetsar

    Mer om geoteknisk undersökning

    Syftet med en geoteknisk undersökning är att skaffa sig tillräcklig kännedom om jordlagerföljd, grundvattenförhållanden, jordegenskaper och variationer i dessa inom området för att förbereda för optimala förhållanden för husgrunden.
    Den geotekniska undersökningen ger också inparametrar till dimensioneringen av såväl vald dräneringslösning samt tjälisoleringar och åtgärder för att förhindra hygieniska olägenheter orsakade av exempelvis radongas eller andra ämnen som kan avges i marken.
    Till detta kan det komma mer avancerade undersökningar såsom att undersöka förekomsten av korrosivitet i jord och vatten. Det görs framförallt när det finns plåttrummor, stålpålar vid pålning och liknande.
    Vid mer känsliga byggnationer undersöker man även jord-, berg- och grundvattenförhållandena på byggplatsen. Man gör detta även runtom det område där påverkan på mark och konstruktioner bedöms kunna inträffa. Egenskaper för jord och berg utvärderas.

    Vid känsliga byggnationer krävs extra nogrannhet

    Vid mycket känsliga byggnationer går man ännu längre. Då kan det bli tal om att undersöka sättningskänslighet i närbelägna byggnader, hur en eventuell grundvattensänkning skulle påverka området.
    De geotekniska undersökningarna utförs normalt i etapper. Innehåll, omfattning och kvalitet anpassas efter informationsbehovet under olika skeden i processen från planering till förvaltningsskede. Den geotekniska utredningen som görs redovisas oftast i handlignar anpassade till mottagarens informationsbehov i det aktuella byggets process. Redovisningen görs för att på ett enkelt sätt kunna delge geotekniskt kunniga personer. Resultaten från geotekniska fält och laboratorieundersökningar bör dokumenteras i en specifik rapport, som inte innehåller några tolkningar, beräkningar eller rekommendationer.

    Andra frågor och svar om markundersökningar

    Här har vi samlat frågor och svar kring markundersökningar.

    Inlägget Geoteknisk undersökning – en grund- och markundersökning inför grundläggning dök först upp på .

    Viewing all 101 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>