
Denna artikel behandlar hur du ska tänka när du vill välja husgrund till växthus för att få en stabil grund.
Växthusets användningsområde
Idag används växthus inte bara för att odla i, många använder växthus även som en plats att umgås och koppla av i, som en plats för njutning. Det går absolut att använda den för båda ändamålen samtidigt då ett grönt och frodigt växthus har många positiva effekter på vårt fysiska och psykiska välmående. Att bygga ett café eller fikaplats bland blommor och växter kan verkligen rekommenderas!
Beroende på hur du vill använda växthuset påverkar det förstås en massa olika saker.
- Vilken storlek och form på växthuset som du behöver
- Vilken temperatur växthuset ska hålla
- Om du ska isolera och vad du kan tjäna på det
Vilken husgrund ska du välja
När det kommer till valet av grund för ett växthus så har man flera val.
- Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag
- Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)
- Växthus på gjuten betongplatta
Växthus på grundsbalk UTAN bjälklag

Du använder en grundbalk bara för att bära upp huset och sedan låter du exempelvis makadam eller annat dränerande material utgöra golvet. Eller så lägger du en stengång eller liknande inne i växthuset. Många är ju inte ute efter att ha ett riktigt golv. Vi har många av våra besökare som gjort så.
Du ställer växthuset på grundbalken med en syll (helst stålsyll) emellan. Markarbetet går till så att du gräver en grävskopa bred och ett djup som går till frostfritt djup precis som för krypgrundsgrundläggningen.
Många väljer att mura upp denna grundmur med leca vilket också är möjligt. Men detta murarbete kostar också pengar. Där kan du spara pengar om du köper färdiga isolerade element som är enkla att ställa upp.
Här hittar du företag som säljer dessa grundbalkselement.
Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)
Som vi tidigare berättat här, så är krypgrunden i första hand avsedd för hus där man vill ha ett golvbjälklag ner mot grunden. Därför lämpar sig denna grundtyp extra bra när det kommer till prefabricerade hus. Men vi har också märkt ett ökat behov av grundläggning på tomter där en betongbil kan ha svårigheter att nå fram. Då behövs ett golvbjälklag med en bärande kantram som bär mellan balkarna. Det du får är alltså ett kryputrymme under huset.
Tillvägagångssättet för markarbetet är ungefär som det för att gjuta platta på mark. Skillnaden ligger i
- att du bara behöver gräva för grunden på en bredd som motsvarar en grävskopa. Därför blir markarbetet billigare för krypgrunder. Med en betongplatta behöver du gräva ner till frostfritt djup under HELA plattan.
- att du på det dränerande materialet (makadam) placerar ut grundelementen som alltså kan vara gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in i fiberarmerad betong, istället för att platsgjuta. Använd helst isolerade element och uteluftsventilerad krypgrund med en inspektionslucka för att slippa eventuella problem med fukt som annars är vanligt.
Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.
Växthus på gjuten betongplatta
Det är förhållandevis enkelt att gjuta platta till växthus. Fördelen med en platta är flera, men de största är att du får ett bra undergolv och att du kan ha vattenburen golvvärme.
Läs mer här om att gjuta platta till ditt växthus.
Vad kostar en växthusgrund
Vad en växthusgrund kostar beror på vart du köper materialet och om du kommer lägga grunden själv. När det handlar om att gjuta platta på mark är det något du ganska enkelt kan göra på egen hand. När du gör det själv drar det förstås ner priset på grunden och arbetet. Följ länken för att läsa mer om material och pris för husgrunder.
Andra frågor och svar om växthus och grunder
Vi får löpande frågor in till oss om grunder för växthus. Här är de frågor som är relevanta.
- Markarbete vid gjuten sula
- Behövs betongplatta till växthuset
- Mura tegelsockel för växthus
- Bygga växthus – vilken sockel?
Inlägget Bygga grund till växthus dök först upp på .