När man ska ta sig an ett tillbyggnadsprojekt så är det viktigt att man anpassar sig till husets karaktär och förutsättningar. Komplexiteten i tillbyggnadsprojektet beror väldigt mycket på vilken husgrund man vill ha på utbyggnaden samt vilken husgrundstyp som ditt hus har idag. Eftersom torpargrunden ofta har en lite högre sockel kan det vara bra om man väljer en lösning som gör det enkelt att möta denna grundsockel.
Välja gjuten betongplatta till hus med torpargrund
Många väljer att gjuta en betongplatta för sin tillbyggnad även om det befintliga huset har en krypgrund / torpargrund.
Detta är en artikel för tillbyggnader. Om du däremot vill gjuta en platta i en befintlig torpargrund – se här.
Tillvägagångssätt gjuta ihop krypgrund med ny betongplatta
En krypgrund har normalt sett lite högre grundsockel än en betongplatta som brukar ha cirka 10 cm hög sockel upp mot kanske 20 cm som max. Därför kan du behöva lite högre sockel så att din tillbyggnad kommer upp samma nivå som ditt vanliga hus. Det finns olika höjd på kantelement där de vanligaste kantelementen är 300 mm och 400 mm höga. Dessa normala kantelement kan vara för låga för din tillbyggnad och då kan du beställa en hög grund istället. Genom att spela med grundläggningsdjupet så kan du sedan få grunden helt i våg med det befintliga huset.
Läs mer om att bygga till hus med höga grundsocklar här.
Fristående grund viktigt
Det är jätteviktigt att din grund för tillbyggnaden ligger helt fristående för ditt hus. Därmed ska tillbyggnadens betongplatta INTE hänga på något sätt på det befintliga huset. Det är bättre att dessa får leva olika liv. Rör de sig lite så skapar dessa små rörelser INTE beslastningar på det befintliga huset och vice versa.
Tillvägagångssätt gjuta ihop krypgrund med ny betongplatta
Se här en artikel steg för steg hur du lägger din betongplattas. Artikeln gäller även en tillbyggnad. Den stora skillnaden blir givetvis den yta av husgrunden på den nya husgrunden som möter det befintliga huset.
Hur får man golven i rätt höjd i förhållande till varandra i tillbyggnad och befintligt hus
Ifall man gjuter en platta på mark i samma nivå som krypgrunden får man tänka på att man får ett invändigt trappsteg som blir lika högt som höjden på bjälklaget. Vill man däremot ha golvet helt i samma nivå så får man gjuta betongen mot träbjälklaget. Då bör man tänka på att skydda träet med hjälp av en stående cellplastskiva eller liknande.
Du behöver oftast inte kantelement mot befintliga huset
När du ska gjuta din betongplatta använder man kantelement för att få en form i vilken man gjuter en kantbalk. Denna kantbalk behövs oftast inte för den delen av tillbyggnaden som ”vetter” mot det befintliga huset. Det befintliga huset tar oftast upp dessa laster. Du behöver konfirmera med en konstruktör att så verkligen är fallet. Men om du undviker höga punktlaster eller tunga konstruktioner precis intill det befintliga husets vägg i tillbyggnaden så ska det inte vara några problem.
Rörelsefog mellan huset och tillbyggnaden
I övergången mellan det befintliga huset och den nya plattan så sätter man en rörelsefog mellan grunderna så att man inte gjuter ihop dem helt. En rörelsefog kan vara en remsa med cellplast som står på högkant eller en plastfolie mellan befintlig grund och ny platta. Är torpargrunden oisolerad är en cellplastremsa att föredra. Tänk på att fasa av cellplasten lite i ovankant så den inte sticker upp i plattan.
Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund
Här samlar vi frågor och svar om tillbyggnader med med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund.
- Gjuta utbyggnadsplatta mot torpargrund
Hej Micke, Jag har faktiskt nästan samma fråga som Annette ställde tidigare till dig. Dock framgår inte svaret där, då hon eventuellt skulle få återkoppling från annat håll. Förutsättningarna är snarlika och jag funderar också på huruvida jag ska gju
Läs mer - Höjd på platta mot befintlig krypgrund?
Hej! Vi ska bygga ut och har valt platta på mark mot befintlig torpargrund som är 500 mm ovan mark. Tänker att vi använder L-element 600 mm. 1. Ska plattan vara i höjd med befintlig grund? 2. Om ja, hur gör vi golvet? (Bottenbjälklag 190mm) Med vänli
Läs mer - Platta eller krypgrund till tillbyggnad badrum
Hej, ska bygga ut och har krypgrund idag och har tänkt platta på mark vid tillbyggnaden. Bl.a. Så ska badrummet bli större där halva badrummet blir med krypgrund I det befintliga huset och halva badrummet med platta på mark. Min fråga är om det ska g
Läs mer - Platta mot befintlig torpargrund
Hej! Vi har en hus som är barack modul byggt i ´83. Huset vilar på en torpargrund av lekasten + undersockel gjuten på berg. Hade tänkt att bygga ut 35kvm.. Och då undrar jag om man ska gjuta platta mot befintliga grunden eller gjuta undersockel på be
Läs mer - Gjuta platta mot krypgrund i Knivsta – täpper till ventilerna
Hej! Vi bor i Älvsbyhus med torpargrund som har luftventilations hål på kortsidorna, ej på långsidorna. På ena kortsidan kommer vi att göra en tillbyggnad med gjuten platta. 2 av dessa 3 lufthål kommer att byggas igen. Vi vill ej ha avfuktare/trygghe
Läs mer
Inlägget Gjuta platta på mark tillbyggnad mot befintligt hus med torpargrund dök först upp på .