Navigera enkelt med länkarna nedan
Här har jag lagt upp lite länkar så du enkelt ska kunna hitta i min artikel om kantelement.
Kantelement för olika byggnadstyper
- Olika byggnadstyper
- Kantelement för villor
- Kantelement för garage
- Kantelement för växthus
- Kantelementet för hus med källare
Några vanliga typer av kantelement
Del av betongplatta eller som grundbalk
- Bygga med kantelement
- Ersätter formgjutning av grunder
- Kantelementet är en viktig beståndsdel av betongplattan
- Viktigt med rätt kvalitet på kantelement – ställ krav
Speciella fall och egenskaper
Syfte med kantelementen

Det är just grundelementet och grundläggningen som syftar till att bära upp byggnadens laster och även skydda den mot både fukt och radon.
Att använda grundelement är viktigt eftersom att det idag ställs höga energi krav på nya byggnader.
Olika byggnadstyper
Vanliga användningsområden när det kommer till grundelement är exempelvis villor, flervåningshus garage, radhus, fritidshus, förråd och industrihallar.
Kantelement för villor
Kantelement för villor har lite speciella krav utifrån följande
- laster som huset genererar
- hur tjock väggen är
- hur mycket man vill göra själv. Vill du bygga själv – se här.
Kantelement för garage

Kantelement för garage har lite speciella krav utifrån
- garage ofta är ganska lätta i sin konstruktion jämfört med många villor vilket ger mer flexibilitet i val av kantelement
- ofta mindre väggtjocklek leder till att en kantbalk om 20 cm ofta räcker fullgott
- hur mycket man vill göra själv. Vill du bygga själv – se här.
- vill du ha en högre sockel så du kan spola av grunden. Det finns speciella kantelement för de som vill ha ett garage som man kan spola av. Dessa kantelement som gör att du får en betongklack som gör att husets syll inte ligger an mot betongplattan. Därmed utsätts den INTE för väta om man nu vill kunna spola av sitt garage.
Anpassning för garageinfarten
De kantelement som ska utgöra sockeln mot infarten av garaget kan behöva anpassas lite på plats eftersom bilen ska köra in och ut ”över” dessa kantelement. Man brukar kunna köpa till en förstärkning av denna del av grunden av grundleverantören.
Kantelement för växthus
Kantelement för växthus har lite speciella krav utifrån
- att växthusets sockel ofta blir högre.
- att växthusets laster ofta är mindre men inte obetydliga.
- huruvida man vill ha betonggolv invändigt eller inte
Kantelementet för hus med källare

Detta för att skapa ett mothåll mot marktrycket som källaren för med sig.
- Kantbalk som ej behöver gjutas
- Kantbalk som behöver gjutas. Detta är det normala. Nackdelen är då att man först måste gjuta kantbalken, sedan
Relaterade frågor
Olika typer av grundelement

- L-element
- U-element
- I-element
- Element för höga socklar
L-elementet – möjliggör olika väggbredder

Denna typ av grundelement har både en rygg och bas av cellplast, till skillnad från U-elementet som har två ryggar och en bas. Men anledningen till att många idag väljer att använda just L-element är på grund av att den klarar av höga laster och detta tack vare kantbalksbredden och tjockleken på betongplattan som man kan variera. Att kunna styra bredden på väggen anses vara ett flexibelt sätt att arbeta på när det kommer till byggnader. Grundelementet är beklätt med fiberarmerad betong och ofta är den gjuten direkt på själva grundelementet.
Nya kantelement är ofta mer isolerade

Det som kommit från 2017 och framåt är att man försöker minska mängden betong i kantbalken och öka mängden isolering. Det har gjort att man med samma hållfasthet får flera positiva effekter.
Dels minskar man betongmängden vilket gynnar både miljö och kostnader, dessutom ökar man grundens totala isolerande förmåga.
På bilden kan man se att L-elementet i detta fall har ett tjockare ”bas” av cellplast än tidigare kantelement. Man kan också uppnå samma effekt om man köper vanliga L-element och skär ut passande cellplastbitar som man sedan placerar inne i kantbalken. Problemet med detta är att man då måste skära befintliga cellplastskivor, eller särbeställa dessa. Då är det bättre att de kommer färdiga från fabrik.
U-elementet – för en standardiserad fast väggbredd

Sockelelement – I element

Detta grundelement är ett grundelement som bara isolerar sockeln. Den agerar INTE grundform i vilken man gjuter balken. Den är bara ”ryggen” på ett L-element kan man säga.
Grundbalk – färdig från fabrik
En grundbalk kan antingen menas det man gjuter , eller den färdiga balk som levereras från fabrik.
Se till exempel denna balk som lämpar sig för den som vill bygga själv
Pris för kantelement
När det kommer till kantelement kan priset se ganska olika ut beroende på höjd och kvalitet. Man får heller inte glömma att grundelement bara är en del av den kompletta grundlösningen och att det därmed är vanligt att man bokar hela grundlösningen allteftersom. Om man är osäker över sin konstruktion kan man följa länken nedan som med hjälp av olika beräkningar kan visa det ungefärliga priset.
Spara pengar genom att bygga själv
GEnom att bygga själv kan du spara mycket pengar. Här är en grundbalk som ersätter kantelementet som är framtagen unikt för dig som vill bygga själv.
Den är lätt att förstå och minskar antalet moment på byggplatsen.
Läs om självbyggargrunden här.
Element för höga socklar
Det finns idag ett problem där man skulle vilja ha en mycket hög grundsockel, t.ex. vid tillbyggnader för källare. Där behöver man idag göra mycket speciella konstruktioner på plats som ofta inbegriper murning, en kompetens med stor brist idag.
Vår partner Tjällden AB har löst detta stora problem genom att erbjuda grundelement med mycket höga socklar. Exempelvis för tillbyggnader men även för andra tillämpningar.
Kantelement i olika höjder
Idag är det vanligt att kantelement tillverkas i vissa dimensioner. Beroende på vad det är för byggnad samt vilka behov man har, kan man få kantelement tillverkade i både önskad höjd och bredd.
Det finns dock en del faktorer som bestämmer vilka element som du vill använda. Detta beror på:
- Om du har tänkt ansluta en tillbyggnad till ett befintligt hus. Vid detta fall är det viktigt att man ser till så att själva grundsockeln blir lika hög som det befintliga huset.
- Det är också viktigt att jämna ut höjdskillnaderna. Det man då kan göra är att använda grundelement med olika höjd, för att gjuta två plattor i olika höjd och därmed få en sockel som är jämn.
Om man har en sluttande tomt kan det ibland kännas svårt att kunna genomföra markarbetet på så sätt att hela husgrunden får samma nivå. Det man då rekommenderas att göra är att gjuta betongplattor på olika nivåer. Man kan då behöva kantelement av olika höjd, eftersom att det blir en som en övergång mellan två betongplattor. Ett exempel är om man har en 2 decimeters höjdskillnad mellan två betongplattor. Kantelementens normala höjd är 400 mm. Därför behövs det i gränsytan mellan dessa två betongplattor en sida där kantelementen är 600 mm. Anledningen är för att den ska kunna rama in husgrunden på ett effektivt sätt.
Isolerade kantelement
Idag är det mycket vanligt att man använder isolerade kantelement för en platta på mark, det har nästan blivit som ett måste. Det man försöker göra är att minska mängden betong i kantbalken och istället öka med isolering. Trots denna förändring får man en lika god hållfasthet samtidigt som det medför flera andra positiva effekter. På ett eller annat sätt kan betongen, precis som många andra byggmaterial, påverka miljön. Därför kan en minskad betongmängd gynna såväl miljön som kostnaderna, samtidigt som det kan öka grundens isolerande förmåga.
När man använder isolerande kantelement pratar man om element som alltså har en cellplastkärna som är okänslig för fukt och som ger en fantastisk isoleringsförmåga, vilket innebär energisparande. Det är tack vare de isolerande kantelementen som husgrunden minskar sitt värmeläckage. Cellplaststommen gör så att kantelementen får ett bra u-värde och detta är nödvändigt för att själva kantbalken inte ska bli kall. Ett bra u-värde innebär också ett lågt värmeläckage.
Viktigt med rätt kvalitet på kantelement – ställ krav
Som med allt finns det kvalitetsskillnader mellan olika kantelement. Ställ följande krav på dina grundelement.
- Grundens kantelelement ska inte ha ett ytskikt som lossnar. Dvs fibercementen ska inte lossna från cellplastkärnan.
- Grundens kantelelement ska inte buckla sig eller slå sig. De ska vara spikraka. Annars är risken att du behöver ”trycka in” mitten på kantelementen och därmed bygger du in spänningar i kantelementen när du gjuter grunden.
Bygga med kantelement
Vid utsättning av kantelementen utgår man alltid ifrån hörnen. Sedan är att viktigt med en noggrann mätning eftersom att man behöver mäta ut exakt var grundelementen ska stå. Vanligast är att man mäter ut diagonalerna för att sedan kontrollmäta de några gånger. Om man vid gjutningen av en grund utgår från ett bygglov är detta extra viktigt än om man skulle gjuta en platta för exempelvis en friggebod.
Ersätter formgjutning av grunder

Här har vi samlat generella frågor vi samlat på oss som rör formgjutning och kantelement.
Kantelementet är en viktig beståndsdel av betongplattan
Ett kantelement är en mycket viktig beståndsdel av betongplattan. Kantelementen har flera funktioner i en betongplatta
- kantelementet har en cellplaststomme som isolerar kantbalken. Det gör att man inte får kalla golv vid ytterväggarna
- kantelementet har fiberarmerad betongytskikt som gör att grunden får en grundsockel. Denna grundsockel kan putsas eller målas i valfri färg. Men den gör också grundsockel relativt stark mot stötar. Man kan dock inte slå hårt för då slår man igenom betongytskiktet och man får fula märken.
När använder man rörelsefog med kantelement
När man ska gjuta en platta för en utbyggnad så behöver man i övergången mellan tillbyggnaden och den befintliga grunden en rörelsefog.
En rörelsefog utgörs av en smal cellplastskiva som gör att husen kan röra sig lite i förhållande till varandra utan att man får sprickor i grunden.
Kantelement för gjuta betongplatta används som kantstöd och L stöd
När man ska gjuta betongplatta och vill ha en ram för grundläggningen, så kallade kantstöd så är kantelement ett utmärkt val.
Kantbalk med u-balk för grunden
En kantbalk som gjuts i ett u-element kallas också för u-balk och är grundbalken i en betongplatta. Den bär upp de laster som husets väggar genererar. Dessa måste dimensioneras inte bara utifrån husets laster utan även efter exempelvis snölaster vilka kan bli betydande.
Här har vi samlat generella frågor vi samlat på oss som rör kantelement och betongplatta.
Nyheter om kantelement
Här har vi samlat nyheter som rör kantelement.
Generella frågor om kantelement
Här har vi samlat generella frågor vi samlat på oss som rör kantelement.
Inlägget Kantelement – L-element eller U-element – priser och kostnader dök först upp på Husgrunder.com.