Om du har mark du misstänker vara av sämre kvalitet, dvs bärigheten är låg, så är det extra viktigt att genomföra en markundersökning. Du blir ofta också ombedd av kommunen att utföra en markundersökning. Denna markundersökning ska berätta om huruvida du behöver genomföra en pålning eller inte. Om du sedan behöver påla din grund så faller oftast valen på betongplattan som bär upp grunden på ett bättre sätt än framförallt kortare balkar. Balklösningar kan förekomma men måste då vara långa som bär ordentligt över pålarna. Vi går här igenom processen för pålning.
Översikt – klicka på länkarna
Använd länkarna nedan för att navigera i artikeln på ett enkelt sätt.
Behövs pålning och vilka är alternativen?
- När används pålning
- Viktigt att genomföra en markundersökning – kontakta en geotekniker
- Blöt och sank mark – behövs pålning
- Alternativ till pålning
- Räcker det med en kompensationsgrundläggning?
Vad kostar det att påla?
- Processen vid pålning av nya villor
- Pålplanen visar vart pålarna ska sitta
- Grundleverantören ritar upp en grund som bär över pålarna
- Grundkonstruktionen är speciell för nyproducerade hus som pålas
- Konstruktör behövs oftast
- Avloppen är speciella för pålade grunder
Projektet
Påla olika byggnadstyper
Påla olika grundtyper
Övrigt
Vad är pålning?

När behöver man påla

En pålad grund används när marken är väldigt sank eller om det föreligger stora risker med den mark man har. Det man vill undvika är ju såklart sättningar i huset.
Här är exempel där risker föreligger som gör att pålning rekommenderas:
- Markens tillåtna laster tydligt understiger vad ditt hus kommer generera i laster
- En lös lera skapar nämligen alltid sättningar. Dessutom finns det risk att det sätter sig på vissa ställen och inte på andra, vilket medför differenssättningar och dem vill man inte ha. Om man vet hur lös leran är så kan man kanske räkna på om det går att grundlägga på leran i alla fall.
Om sättningen är framme kan det behövas en grundförstärkning.
Här är frågor och svar kring när pålning behövs.
Viktigt att genomföra en markundersökning – kontakta en geotekniker

Min erfarenhet är att innan man gör en markundersökning så ska man koppla in en geotekniker som driver processen.
Jag känner flera geotekniker – kontakta mig om du vill ha kontakt med någon som verkar i ditt område.
Blöt och sank mark – behövs pålning
Pålning är framförallt för att hantera mark med dålig bärighet. Om du har blöt mark behöver du komplettera med olika lösningar för att hantera vattnet som behöver åtgärdas. Det kan innebära att du behöva något av följande.
- Dagvattensystem
- Grundvatten. Du kan behöva få bort grundvattnet. Då behöver man ibland pumpa bort vattnet så grunden/undergrunden hålls torr. Sank blöt mark som sedan snabbt blir torr är också riskabelt. Detta var fallet sommaren 2018 när typ grundvattnet försvann och skapade stora problem. Läs mer om det här.
- Dräneringslösningar (utöver bara dräneringsrör intill/under huset) såsom dikning osv
Här är frågor jag har fått kring grundundersökning pga risk för dålig mark.
Alternativ till pålning – kompensationsgrundläggning och avancerad grundkonstruktion

Om man enligt lastplanen har laster från huset som är nära gränsvärdet för vad marken klarar av så kan något av följande alternativ vara aktuellt.
- kompensationsgrundläggning
- grundkonstruktion som gör grunden mer robust och fördelar lasterna bättre. Kontakta mig om du är intresserad av detta.
Här är frågor och svar om alternativa metoder till pålning.
Räcker det med en kompensationsgrundläggning?

Den gräns som grundtillverkare rekommenderar är normalt en bra bit över 50 Kpa. Om man har mindre bärighet i marken än så behöver man antingen påla eller utföra kompensationsgrundläggning.
Jag har personlig erfarenhet av att en budgivning kraschade pga att huset hade en kompensationsgrund istället för en pålad grund. Mitt under visningen kom det fram att ALLA grannarna hade pålat. Vi som då var med i budgivningen och kunde grundläggning var inte så oroade eftersom kompensationsgrundläggning ofta fungerar alldeles utmärkt. Men ingen vill äga ett osäljbart hus. Det vill säga vi satt på information som ingen annan hade. Och alla drar öronen åt sig när de hör att man borde pålat istället för att använt kompensationsgrundläggning.
Att använda tekniken pålning ger en stabil och säker grund. Det finns olika varianter av pålning några exempel är stålrör, betong och trä. De olika pålarna har olika egenskaper och vilken man ska välja är beroende på vad man vill ha/behöver. Man använder pålar till villor, broar och vägar.
Det pålarna gör är att de tar lasten från byggnaden och sedan jämnar ut den ner till undergrunden. Ofta utförs pålningen så att pålarna vilar på berg. Grundsulor och pålar brukar vara armerade med betong så de blir ännu starkare.
Förut var pålar ofta gjorda av trä men nu används mest betong eller stål. Problemet med att använda pålar som var gjorda av trä var att trä är ett organiskt material som kan ruttna när fel förutsättningar uppstår.
Pålning kostar mer och priset varierar kraftigt
Priset på att påla är olika från varje hus, det beror bland annat på hur långt ner man ska påla. Det beror också på hur många pålar du behöver och vilken slags grund du bygger på. Men om vi tar ett exempel på en villa som har 100 m2 som ska ha förstärkning och pålning kommer det att kosta mellan 70 000 och 180 000. Detta är ett jättestort glapp mellan de olika priserna men de beror på att husgrunderna kan ha helt olika förutsättningar.
Priset för att påla varierar också kraftigt från olika tekniker och entreprenörer. Vi har hört om pålningar som kostat upp till en halv miljon. Det som gör pålning lite speciellt dessutom är att pålarna bär upp husgrunden och därmed skapas komplexa spänningar inne i betongplattan. Det gör att grunden ofta behöver göras mer robust vilket fördyrar den ytterligare. Så det är inte enbart själva pålningen som kostar.
Frågor om pris och kostnader för pålning som kommit till mig
Vi får löpande frågor in till oss om pålning och dess relaterade kostnader. Här är dessa frågor.
Vår kalkylator för beräkna pris på pålning
Observera att priser ändras hela tiden. Vi får ofta kommentarer inskickade till oss på våra kalkylatorer och vi försöker justera värdena i våra formler hela tiden utifrån feedback vi får. Men vi kommer alltid ha diskrepanser mot verkligheten. Speciellt nu när det byggs mycket runt om i Sverige så kan det råda arbetskraftsbrist då duktiga företag är upptagna. Ta därför alltid dessa kalkylsiffror med en nypa salt.Hustillverkare drar till med höga summor för pålning
Det är vanligt att hustillverkare anger priser som gör att pålade husgrunder får ett tillägg på 300 000 kr för en pålad grund. Detta är således exklusive själva pålningen. Det ska sägas att denna siffra har jag varit med om vid dålig mark men är en ganska hög siffra.
Jag har en känsla att hustillverkarna drar till med höga summor för att sätta lägre förväntningar hos kunden.
Men helt klart – du har en mer komplex konstruktion så mer ritningar/konstruktionshjälp behövs och fler utmätningar behövs då man behöver mäta in höjderna på varje påle. Allt detta adderar upp i en högre kostnad.
Processen vid pålning av nya villor
Processen för pålning av husgrunder är komplex. Den ser ut ungefär såhär.
- Steg 1: Markundersökning för att utröna vilka laster marken tål.
- Steg 2: Lastnedräkning för huset. Denna handling behövs för att avgöra vilka laster huset genererar. Om huset laster skapar högre laster än vad marken tål så behövs en åtgärd. Antingen pålning eller kompensationsgrundläggning.
- Steg 3: Pålplan behöver tas fram. Denna plan berättar vart pålarna ska placeras och hur många som behövs för att ta upp husets laster.
- Steg 4: Pålning genomförs utifrån pålplanen och till angivet djup
- Steg 5: Grunden konstrueras tillsammans med grundleverantören utifrån pålplanen
Här är frågor och svar som jag relaterar till processen för pålade grunder.
Grundkonstruktionen är speciell för nyproducerade hus som pålas

Grundkonstruktionen måste således bära över pålarna (jmf bärande bjälklag för plintgrunden) och det man då gör är att man dimensionerar kantbalken så att den har samma funktion som det bärande bjälklaget vid en plintgrund. Det gör att grunden faktiskt är rätt så annorlunda mot en normal betongplatta. Utan dessa förstärkningar spricker betongplattan och huset sätter sig.
Här är frågor och svar om grundkonstruktion för pålade grunder.
Konstruktör behövs oftast
För att få en bra konstruktion på din grundlösning behövs oftast en konstruktör som ritar upp en pålplan och ritar utifrån grundritningen in vart pålarna ska ligga. Utifrån detta kan sedan grundleverantören göra sektioner hur du behöver förstärka kring pålarna och vid punktlaster mm precis som en vanlig grund.
Avloppen är speciella för pålade grunder

Detta gör man genom att förankra starka vajrar in i betongplattans underkant. Så när marken ger vika/sjunker undan så behåller man avloppen på rätt nivå i förhållande till grunden och därmed förstörs inte avloppet.
Här är frågor jag har fått som relaterar till avlopp för pålade grunder.
Lastplanen berättar hur stora laster huset skapar
Man behöver en lastplan som visar vilka laster som huset skapar och som marken måste ta upp utan att ge efter. Dvs om du har ett tungt hus som ska stå på mark med dålig bärighet så är risken hög att huset sätter sig. Därför måste man ha en lastplan för att veta om dessa laster.
Pålplanen visar vart pålarna ska sitta

Pålplanen definierar också hur bärigheten mellan pålarna ska lösas, dvs hur armerar och gjuter man betongfundament som bär över pålarna. Dessa blir ofta i sektioner av grunden.
Grundleverantören ritar upp en grund som bär över pålarna
Eftersom pålarna bär huset och marken sjunker undan i övrigt så behöver grunden vara fribärande över pålarna. Det gör grundkonstruktionen extra komplex vid pålade grunder och gör att betongplattan är mer lämplig än krypgrund med kortare balkar.
Parametrar som påverkar din pålning
Det finns ett antal parametrar som påverkar hur komplex din pålning blir.
- Husets form och laster som huset genererar påverkar pålningen och anges i lastplanen. Vinkelhus har andra laster än ”raka” hus. Därför går det år fler pålar i ett vinkelhus.
- Geografi. Bor du i vissa områden är det svårt med företag som utför pålning och därmed blir etableringskostnaden högre. Men det kan också vara såå att efterfrågan driver kostnader också. T.ex. i Stockholm är utbudet stort men också efterfrågan. Stockholmsfirmor ligger därför normalt sett högre i kostnad.
- Grundtyp. En betongplatta fördelar effektivt ut laster på huset in i grunden vilket ur ett pålningsperspektiv gör att man faktiskt behöver fler pålar än för en krypgrund.
- Storlek på grunden. Ju större grund desto fler pålar
- Hur långa pålar ska du ha. Ofta tar pålningsföretag en kostnad per meter pålning. Dessutom tillkommer en avgift för så kallad bergsko och topplatta.
- Etableringskostnader. Etableringskostnaden beror på vart i Sverige man bor.
Pålutsättning

Det kan leda till stora kostnadsökningar jämfört med en vanlig grund. Jag har hört om utsättningskostnader på upp mot 50 000 kr för en pålad grund. Det ska man alltid ifrågasätta, men vill bara flagga för att det kan bli så.
Begär därför in fastpris på hela utsättningen så ansvaret hamnar på entreprenören. Ofta avtalar entreprenören bort detta steg då det finns mycket steg i denna del av projektet som beror på pålningen som entreprenören ofta inte har 100% koll på.
Påla tillbyggnader
När du ska bygga ut ett befintligt hus som är pålat så kan man förutsätta att man även pålar tillbyggnaden. Då behöver man börja med att ta fram en lastplan för tillbyggnaden och sedan ex. kontakta mig så kan jag hjälpa till med en pålplan och kicka igång efterföljande processer för upphandling av entreprenader för pålning och grundarbete, grundmaterial mm.
Du behöver ta fram en ny pålplan som en konstruktör skriver under på. Annars får du problem med många kommuner.
Relaterade frågor.
Olika grundtyper
Grundläggning är mycket teknik och konstruktion. Man vill ta upp lasterna från huset och se till att dessa laster förs över ner i marken på ett sätt som gör att huset står stabilt över tid.
Olika grundtyper har olika konstruktion vilket påverkar förutsättningarna för grundläggningen på ett markant sätt.
Oavsett vilket grundtyp så bygger konceptet på att man behöver skapa bärande balkar som bär över pålarna. Här nedan går vi in på hur detta påverkar de olika grundtyperna och vad du behöver tänka på.
Påla för platta på mark

Det medför en mängd olika specialare, som t.ex. att avloppen måste konstrueras så de inte sjunker med marken ner ifall marken ger efter med tiden.
Påla för krypgrund

Detta är relativt komplex grundläggning och inte standardiserat idag vilket gör att man kan fundera om inte en betongplatta är att föredra i detta skede.
Besiktningar och syneförrättning för pålning

Följande gäller för pålning rörande ansvar/besiktningar
- Byggherren ansvarar för besiktningen.
- Det finns inte något generellt svar utan det beror mer på typ av byggnader i närheten. Typ, ålder, hur de är grundlagda mm.
T.ex. ett pålat hus som är 10m från byggytan är inte lika känslig som en putsad äldre byggnad som står på en rustbädd 40m bort.
Besiktningen (och vibrationsmätare mm.) är också en säkerhet mot dem som har gamla skador på sina hus och ser sin chans att få ersättning för dem av byggherren.
Frågor om pålning som kommit till mig
Vi får löpande frågor in till oss om pålning. Här är dessa frågor.
- Val av grund sank mark
- Schakta mark och sedan packa istället för att påla
- Pålplintar – en plintgrund på pålar?
- Behöver hjälp med pålning
- Hjälp med pålplan
- Kalkyl pålning
- Geoundersökning inför pålad husgrund
- Villabyggande på 10kpa?
- Behövs det pålas vid tillbyggnad
- Gyttja utan pålning sjöbotten
- Tillbyggnad på 70 m2 på Ljusterö på gammal sjöbotten
- Påla för grund utan geo-undersökning
- Husexpansion med pålning
- Behöver grund pålas för tillbyggnad i vinkel ut från befintligt hus
Inlägget När du behöver påla din husgrund dök först upp på Husgrunder.com.